Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Golmanov strah od jedanaesterca

Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović i Božo Petrov / Foto Marko LUKUNIĆ/PIXSELL
Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović i Božo Petrov / Foto Marko LUKUNIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2017. u 14:01 2017-01-18T14:01:43+01:00

Nije oporba ta koja je ozbiljno zaprijetila Plenkoviću koliko premijer ugrožava samoga sebe bespogovorno stavljajući ruku u vatru za neobranjivo, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića. Kolutao je Plenković očima dok je predsjednica falsificirala svoju diplomatsku karijeru tvrdeći da je 1992. godine bila tamo gdje nije niti mogla biti

Razbacao se na sve strane Andrej Plenković, ima ga svuda, pokušava obraniti premijer svoju Vladu, svoje ministre, svoju stranku i svoju predsjednicu, sve ono što ne bi uspjelo niti Velikom Vladimiru Beari.

Za sada su to dalekometni šutevi, loptanje je tek započelo, treći je aktualni sat pa se premijer može postaviti nonšalantno, glumeći hladnokrvnost. No kada se igra zaoštri, a protivnički igrači približe golu, neće mu biti svejedno. Za sada Plenković ne ulazi u otvorene duele, umrtvljuje igru, želeći izbjeći sukobe i skandale.

Doduše presing koji je jučer pokušao glavni protivnički igrač Davor Bernardić tražeći "jasan, nedvosmislen i sadržajan" odgovor oko kupnje dionica Ine, nije ni sjena fajterskom stilu Zorana Milanovića. Bila je dovoljna i varka tijelom da ga Plenković izbaci iz ravnoteže i ušutka pokazujući studiju prodaje HEP-a koju su za Kukuriku koaliciju napravili Morgan Stanley, Sberbank i Unicredit.

Nije oporba ta koja je ozbiljno zaprijetila Plenkoviću koliko premijer ugrožava samoga sebe bespogovorno stavljajući ruku u vatru za neobranjivo, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića. Kolutao je Plenković očima dok je predsjednica falsificirala svoju diplomatsku karijeru tvrdeći da je 1992. godine bila tamo gdje nije niti mogla biti.

Unatoč tome opet je javno za nju vadio kestenje iz vatre ispravljajući njezin krivi navod, štoviše tešku i pakosnu optužbu, kako je za njezinog poluprivatnopoluslužbenog posjeta SAD-u hrvatski veleposlanik u Washingtonu Joško Paro utekao sa suprugom na godišnji odmor u Bruxelles. Premijer je potvrdio kako Paro u to doba nije bio u Belgiji, što je bilo vrlo lako provjeriti u Ministarstvu vanjskih poslova koje je službeno objavilo da je "u Zagreb doputovao kako bi posjetio teško bolesnog člana uže obitelji".

Koliko je ova politika miroljubive koegzistencije s Pantovčakom isplativa, pa čak kada se radi o teškim i neoprostivim gafovima, Plenković će se uvjeriti kada računi za naplatu umjesto Kolindi Grabar-Kitarović počnu stizati njemu kao njezinom jamcu. Još je veći teret Plenković sebi stavio na leđa založivši sebe kao hipoteku za ministra Barišića umjesto da ga promptno smijeni ili natjera na ostavku. Zna premijer to jako dobro, ta pravnik je i dugogodišnji europski diplomata, nije Barišićev krimen tek jedna beznačajna fusnota, već je, u najmanju ruku, po srijedi znanstveno nepoštenje, za što se svuda u svijetu snose barem moralne i političke konzekvence.

Plenković u svome kadrovskom odabiru već ima jedan "copy paste", diplomsku radnju potpredsjednika Sabora Milijana Brkića. Založivši sebe i svoj politički autoritet za "Vasu s doktoratom", koji se u "znanstvenom radu", koristeći Wikipediju poput najnemarnijeg studenta, poziva na Fukayamu, sramoteći pred kolegama ne samo sebe već i cijelu hrvatsku akademsku zajednicu, Plenković se legitimira kao zagovornik Resavske škole i zaštitnik plagijatora.

Za takav dvostruki faul prije ili kasnije svirat će mu se potpuno opravdano penal, a golmanov strah od neminovnog postat će stvaran.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dobrovoljni mirovinski fondovi uz prinose donose i porezne olakšice te državna poticajna sredstva