Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 2
Sutra: 14° 18° 13
21. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

Komentar Falični polupremijer

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2017. u 14:37 2017-03-15T14:37:10+01:00

Euforija koja je premijera bacila u nirvanu, podatak da smo se u inozemstvu zadužili za 1,25 milijardi eura uz najnižu kamatu do sada od 3,19 posto, čime ćemo uštedjeti 300 milijuna kuna na otplati, nije nikakvo gospodarsko čudo a kamo li pobjeda, jer višu kamatnu stopu od nas imaju samo Cipar i Grčka.

Niti je Kovačić nudio ostavku, niti je to bila tema, odbrusio je premijer Andrej Plenković na pitanje o kuvertiranoj ostavci Mostovog potpredsjednika Vlade, medijskoj top temi ovoga vikenda.

»Niti mene niti ovu vladu ova efemerna, marginalna pitanja neće odvratiti od bitnoga, a bitan je gospodarski rast i razvoj«, pljucnuo je već viđeno premijer na novinare (»Odite vi na izbore, pa pobijedite«) proglasivši ih između redaka zgubidanima koji ga gnjave nepotrebnim glupostima. I kako se samo usuđuju, kada je Hrvatska danas drugačija zemlja nego li prije godinu dana, ostvarena je politička stabilnost, sugerira hvalibabu na vlastiti račun Plenković.

To što je i Plenković na najboljem putu da se izgubi u bjelokosnim kulama vlasti, gdje se već udobno smjestila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sindrom je kojem je izložen svatko tko zapojasa vlast.

No kada premijer nebitnim i prolaznim smatra činjenice koje novinari nisu izmislili već im ih je na pladnju servirao njegov potpredsjednik Ivan Kovačić, a koje se ne tiču samo puke ostavke već i funkcioniranja aktualne vlasti, onda se valja zapitati je li Plenković samo neizlječivo samoljubiva osoba ili falični premijer koji ne vlada ni samim sobom, ni svojom Vladom, a ponajmanje strankom čiji je predsjednik, HDZ-om?

Koliko je Hrvatska pod Plenkovićem bolje mjesto za život nego što je bila u ovo doba lani, mogu potvrditi avionski letovi za Irsku i autobusne linije za Njemačku, pa i ovaj ratnonogometni vikend, dok čekamo usporednu istinu izvješća State Departmenta za 2017. Euforija koja je premijera bacila u nirvanu, podatak da smo se u inozemstvu zadužili za 1,25 milijardi eura uz najnižu kamatu do sada od 3,19 posto, čime ćemo uštedjeti 300 milijuna kuna na otplati, nije nikakvo gospodarsko čudo a kamo li pobjeda, jer višu kamatnu stopu od nas imaju samo Cipar i Grčka.

Ako Plenković misli da u Hrvatskoj sve štima i da će svi naši problemi biti riješeni investicijama, gospodarskim rastom i priljevom novca, onda je u istoj zabludi zbog koje je izgorio njegov prethodnik Tihomir Orešković. Možda je sudbina jedne državne službenice za Plenkovića marginalna stvar kojom se premijer ne bavi, iako bi njegov interes trebao biti svaki građanin ove zemlje, ali mora se baviti ministrom kojeg je on postavio, Tomom Medvedom, koji ne poštuje hrvatske zakone već je, uzevši pravdu u svoje ruke, dotičnoj onemogućio pravo na rad pa oštetio proračun, da bi je sada još prozvao zbog smrti jedne žene!

Ako je sve to za premijera efemerno i marginalno, ako se on ne misli baviti takvim tricama i kučinama, kao što su ljudska prava, poštovanje Ustava i provođenje zakona, o moralu ministara da i ne govorimo, već samo velikim gospodarskim temama a sve ostalo prepustiti đakićima, barišićima, medvedima i inim kaubojima, onda nije samo anemičan već i polovičan premijer.

I jao si ga nama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka