Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Dvojica sudaca, nigdje pravde

Mislav Kolakušić / Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Mislav Kolakušić / Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. lipanj 2017. u 13:26 2017-06-24T13:26:46+02:00

Marginaliziran i pribijen na stup srama (Mislav Kolakušić) dočekao je satisfakciju kada smo svi progledali, da bi ga nakon SDP-a šikanirao i HDZ navodno proeuropskog Andreja Plenkovića ne dopustivši mu pravorijek o Konzumu nakon što je javno demistificirao podmuklosti lex Agrokor

Zašto sudac Mislav Kolakušić nema nikakve šanse postati sucem Ustavnog suda RH, dok je njegov kolega, sudac Ivan Turudić, favorit za mjesto predsjednika Vrhovnog suda? Što to Turudić ima, a Kolakušić nema u svojoj profesionalnoj, stručnoj i ljudskoj biografiji?

Bez obzira na to što je do sada više od 12 tisuća građana Republike Hrvatske putem interneta podržalo Kolakušića kao svoj izbor za jednog od čuvara onoga što je jedino sveto u sekularnoj državi, Ustava, njegov izbor bio bi ravan čudu međugorskom, čak da u konačnici to izrijekom zatraži milijun i dvjesto tisuća građana demokratske, samostalne i europske države Hrvatske. Ono što bi svakom normalnom bilo čuđenje u svijetu, u Hrvatskoj je sasvim normalno.

Sudac Kolakušić drznuo se dosljedno držati svog sudačkog poziva i časti, iznoseći svoje mišljenje i suprotivu, ticala se ona bilo kojeg od političkih moćnika, od bivšeg ministra financija Slavka Linića do aktualnog premijera Andreja Plenkovića.

Kolakušić je prvi i usamljeno napao predstečajne nagodbe Milanovićeve vlade, ukazujući na veliku, kriminalnu rupu koja će opljačkane učiniti još obespravljenijim, a bogatima sačuvati veliki dio, ako ne i sve ukradeno.

Marginaliziran i pribijen na stup srama dočekao je satisfakciju kada smo svi progledali, da bi ga nakon SDP-a šikanirao i HDZ navodno proeuropskog Andreja Plenkovića ne dopustivši mu pravorijek o Konzumu nakon što je javno demistificirao podmuklosti lex Agrokor.

I koja bi sada luda stavila jednu lipu na kladionici da će Kolakušić biti izabran za suca Ustavnog suda znajući da o njegovoj sudbini ne odlučuju građani ove zemlje, koliko god ih bilo, već zastupnici vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a, koji su na te funkcije svih ovih godina, mimo naše izravne volje, birali svoje zaslužne i poslušne kadrove?

Zašto je onda sigurnije tipovati na Ivana Turudića kao predsjednika nakon predsjednika, Vrhovnog RH nakon Županijskog suda u Zagrebu? Pa zato što on ima sve političke kvalifikacije koje Kolakušić nema. Najprije ga je kao »našeg dečka« svemoćni Ivo Sanader gurnuo u orbitu, ne libeći se smijeniti s mjesta ministrice pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt koja se tome protivila.

Onda mu je »njegov dečko« rebnuo deset i još ponešto godina zatvora, da bi pravomoćnu presudu srušio Ustavni sud jer se sasvim slučajno Turudić ogriješio o njegova ustavna prava i narušio europsku praksu.

Nije tajna i nije javnosti nepoznato da je Ivan Turudić osvjedočeni prijatelj Zdravka Mamića kojemu se sada sudi za ovo i ono, a zna se da je pravomoćna ona presuda koju potvrdi Vrhovni sud. Osim ako, naravno, kao u slučaju Ive Sanadera Ustavni sud ne nađe začkoljicu o narušenim ljudskim pravima. Pitanje koje se jednako tiče Sanadera kao i Mamića je bi li Ustavni sud tako reagirao da je jedan od njegovih aktivnih sudaca Mislav Kolakušić?

I to je ta mala, ali bitna razlika između Kolakušića i Turudića. Prvi je eksces, drugi dio sistema. Za Kolakušića su građani, iza Turudića imenom i prezimenom ne stoji nitko, ali svima treba. Ako ne vjerujete, pitajte Vladimira Šeksa.

 A gdje su tu istina i pravda? One ionako nisu od ovoga svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka