Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Drž'te lopove!

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2017. u 16:59 2017-07-26T16:59:06+02:00

Nije Plenković imao hrabrosti niti za obično saborsko povjerenstvo koje bi istražilo nesumnjivu političku pozadinu između Todorićevih veza i imperija, pa će i Dalićka ostati neuslišana. U Hrvatskoj jedino je nedodirljiva obitelj koja se ovih dana sa svim svojim bogatstvom mirno preseljava u Beč.

Premijer Andrej Plenković morao bi poslušati svoju potpredsjednicu i ministricu gospodarstva Martinu Dalić koja je, nakon šokantnog otkrića N1 kako je država »pozajmila« Ivici Todoriću 47 milijuna kuna, a da to nije niti znala (!?), pozvala upomoć DORH da istraži »što je to sve Todorić radio«:

– Takva je praksa kompaniju dovela na rub stečaja, neka institucije istraže što je sve Todorić radio, bespomoćno je zavapila Dalićka, koja je sve samo ne financijski nepismena, nakon još jednog novinarskog otkrića da država nije samo kroz HBOR, poticaje, pozajmice i garancije financirala »Agrokor«.

Neće, naravno, Plenković napraviti ono što bi svaki normalni premijer u normalnoj državi napravio suočen s činjenicom da njezine temelje rastače kriminalna sprega koja je metastazirala u sve sfere društva. Neće pozvati niti glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da zajedno poziraju kao u slučaju kokošarenja s dnevnicama, a kamo li angažirati nekog svog Eliota Nessa i ekipu »The Untouchables« koja će ga riješiti državnog neprijatelja broj jedan, njegovog Al Caponea, Ivice Todorića.

Nije Plenković imao hrabrosti niti za obično saborsko povjerenstvo koje bi istražilo nesumnjivu političku pozadinu između Todorićevih veza i imperija, pa će i Dalićka ostati neuslišana. U Hrvatskoj jedino je nedodirljiva obitelj koja se ovih dana sa svim svojim bogatstvom mirno preseljava u Beč. I tko će onda razbijati glavu o tome kako su Nexus ulaganja posudila 47 milijuna kuna »Agrokoru«, i to novca koji je HBOR namijenio Zagreb-Montaži, koja ga sada potražuje, te kakva je uloga u cijeloj priči Nexus fonda u kojem je osim RH i HBOR-a, te mirovinskih fondova, jedan od privatnih ulagača i Todorićev »Konzum«.

Bilo bi za javnost zanimljivo saznati kuda sve i do koga vodi trag novca, kako su u međuvremenu Nexus ulaganja potraživanja od »Agrokora« prebacila na tvrtku Zagreb-Montaža koja pokreće ovrhu nad »Agrokorom«, ali provođenje zaustavlja otvaranje postupka izvanredne uprave nad »Agrokorom«! Niste Eliot Ness i već vas boli glava, ali razumjet ćete da je sredstvo osiguranja naplate tog kredita bio udio »Agrokorove« tvrtke Dalmarina u društvu Konsolidator. Njega je osnovao Nexus fond kako bi se provelo ulaganje u Dalekovod. Uz »Agrokor«, koji je vlasnik 80 posto tvrtke Dalmarina, vlasnički udio od 20 posto drži Zagreb-Montaža.

Dalmarina u Konsolidatoru drži udio nešto veći od 33 posto, a preostali udio u vlasništvu je Nexus fonda. Da se provela ovrha, Zagreb-Montaža, odnosno Nexus ulaganja, na taj bi način stekli udio u Dalekovodu koji je prema neslužbenim procjenama gotovo dvostruko vredniji od pozajmice! Umjesto da se od njih naplate, na kraju su pod »kišobranom« izvanredne uprave u »Agrokor«u završili i Dalmarina i Konsolidator!

Zamršeno je, ali ne toliko da ne biste shvatili da iza ovih apstraktnih imena stoje konkretni ljudi s imenom i prezimenom te računima na koja se slijeva sav taj novac. Ako je sve to po zakonu, ako se radi o legaliziranoj pljački, onda ne valjaju država i Dalićka koja ga ne mijenja.

Ako nije, zašto sve ovo zanima samo rijetke novinare, dok svi ostali samo viču drž'te lopova?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka