Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 2
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

Donje Sitno, a ne Wimbledon

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2017. u 17:23 2017-07-19T17:23:46+02:00

Što je prekjučer radio predsjednik Sabora Gordan Jandroković? Vjerojatno je sa svojim sinom i njegovom djevojkom razmjenjivao dojmove s nedjeljnog teniskog finala u Wimbledonu na koje je prijestolonasljednik putovao državnim zrakoplovom i na očigled svih sjedio u neposrednoj blizini slavnog Hugha Granta.

Pobjedama na izborima smo pokazali da je HDZ dominantna politička snaga u Hrvatskoj, twitnuo je tog 17. srpnja 2017. godine u 9 sati i 21 minutu HDZ-ov Agent 001 Andrej Plenković i samom sebi nazdravio prvi rođendan na čelu HDZ-a zadovoljno i opušteno se nastavljajući pripremati za večernji intervju HTV-ovom »Dnevniku« u svom zagrebačkom uredu na Markovom trgu.

Tog 17. srpnja 2017. predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, lica preplanulog od kvarcanja u jednom zagrebačkom solariju, isprobavala je novu kreaciju hrvatskih modnih gurua koju će odjenuti za svečanu večeru koju priređuje guverner austrijske provincije Salzburg dr. Wilfried Haslauer za nju i predsjednike Slovenije i Austrije prije nego li će razmotriti budućnost Europe.

A što je prekjučer radio predsjednik Sabora Gordan Jandroković? Vjerojatno je sa svojim sinom i njegovom djevojkom razmjenjivao dojmove s nedjeljnog teniskog finala u Wimbledonu na koje je prijestolonasljednik putovao državnim zrakoplovom i na očigled svih sjedio u neposrednoj blizini slavnog Hugha Granta.

Tog 17. srpnja 2017. godine, nakon što je, iako srčani bolesnik, požrtvovano s drugim mještanima iz Donjeg Sitnog satima pokušavao ugasiti svaki plamen, spašavajući kuće, masline, vrtove, voćke, 65-godišnjem Anti Bašiću, rodom iz Dubrave, zauvijek je stalo srce. Miri Maslovu (63) na Prpuši je izgorilo 80 maslina, a taman za rod su bile, a njegovom šuri dvista komada. Zoran Lovrić iz Podstrane u Tugarima je od ranog jutra dežurao kraj svoje kuće sugerirajući novinarima da slikaju vatrogasce jer »oni su pravi«. Dvanaestogodišnji Luka Bartulović iz Kreševa polja najmlađi je među gasiteljima, nema struje, pa nema vode te čupa grane i tuče po vatri. Ivica Merčep (52) telio je kravu dok je vatra plazila po njegovoj štali...

Trebalo bi zabilježiti i zapisati osobna iskustva svih onih koji su tog 17. srpnja 2017. od katastrofalnih požara diljem Dalmacije i u samom Splitu, drugom najvećem hrvatskom gradu, spašavali djecu, obitelji, kuće, stanove, štale, trafostanice, susjede, stoku, stare, bolesne, ono malo sirotinje što ih je prehranjivalo, svu svoju imovinu. Trebalo bi intervjuirati svakog od vatrogasaca koji su se »na glavu bacali« u živu vatru ne mareći za svoje živote i zdravlje ne bi li spasili ono što se spasiti da od potpune katastrofe, policiju, vojsku, svakog onog građanina koji je uzeo bocu vode, granu, grablje, što mu je bilo pri ruci i krenuo otvorenog garda na vatru.

Trebali bi u središnje i sporedne Dnevnike i Torcida kojoj upomoć stiže ljuti suparnik Armada, jer i oni znaju da im je tog 17. srpnja 2017. zajednički neprijatelj vatra. I kuhari koji noću vade svoje lonce da bi iscrpljenim vatrogascima skuhali barem topli obrok, i klinci iz Crvenog križa koji su spremni prihvatiti one bez krova nad glavom, i Hitna, i liječnici...

Trebali bi konačno u prvi plan svi oni koji taj dan nisu bezbrižno twitali, ispijali šampanjac i pokazivali više empatije prema Čilićevim žuljevima nego prema pogromu svog naroda.

U suprotnom, svi ćemo izgorjeti. Oni kojima je Wimbledon važniji nego Donje Sitno, samo su dokaz da se 17. srpnja 2017. godine u Hrvatskoj nije dogodila prirodna već ljudska katastrofa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka