Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 18° 19° 12
23. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Bolje puč nego puć

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2017. u 15:42 2017-01-25T15:42:03+01:00

U kući obješenog ne govori se o konopcu, poručio je ispred riječkog suda, onako usput, Milanović Plenkoviću i HDZ-u kako se ne bi smjeli baviti Inom i HEP-om. I u toj jednoj jedinoj rečenici ražalovanog predsjednika SDP-a bilo je više oporbenosti, žaoke i svima razumljive kritike nego što ih je aktualni Bernardić uspio smisliti i artikulirati u dva mjeseca svog mandata

Ciglih pet minuta pred novinarima bilo je dovoljno da se pokaže kako Zoran Milanović nije prestao biti predsjednik SDP-a, a da Davor Bernardić to još uvijek nije postao. I pitanje je: hoće li ikad?

– U kući obješenog ne govori se o konopcu, poručio je ispred riječkog suda, onako usput, Milanović Plenkoviću i HDZ-u kako se ne bi smjeli baviti Inom i HEP-om. I u toj jednoj jedinoj rečenici ražalovanog predsjednika SDP-a bilo je više oporbenosti, žaoke i svima razumljive kritike nego što ih je aktualni Bernardić uspio smisliti i artikulirati u dva mjeseca svog mandata.

Nažalost, Bernardić je isključivo fokusiran na definitivnu Milanovićevu demisiju iz Sabora, kao da će se tim činom riješiti svi njegovi problemi da zavlada Iblerom. Kao da ne želi vidjeti kako mu tlo pod nogama podjednako truse i unutarstranački politički tutori, kao i zagriženi milanovićevci, koji zazivaju povratak jedinog im Šefa. Najnovije medijske špekulacije kako će u Saboru biti osnovan paralelni »Zokin zastupnički klub«, odnosno kako je na pomolu puč u Partiji, koji kuju Milanoviću uvijek vjerni kadrovi, nezadovoljni Bernardićevim učinkom, sve više zabavljaju javnost.

Po aktualnom predsjedniku žestoko su opleli i Ranko Ostojić i Predrag Fred Matić, čija je žestina bila jednaka onoj kada je uzvraćao na mučke napade tzv. branitelja-šatoraša. No što SDP zaista hoće? Rušiti onog koji je legalno izabran, i još jednom baviti se samim sobom, ili pokušati biti istinskom oporbom koja je spremna srušiti ovu faličnu i u svakom pogledu blijedu vlast, koja se ni po čemu nije pokazala i dokazala u svojih prvih stotinu dana?

»Zoranonostalgičari« zaboravljaju da je upravo Milanović, kojeg sada kao spasitelja zazivaju, glavni krivac što nakon potonuća Oreškovićeve vlade i Karamarkovog kraha, SDP nije osvojio vlast koja mu se nudila na pladnju. Sama stranka nikada nije smogla demokratske hrabrosti i poštenja analizirati gotovo cijelo desetljeće njegovog vođenja stranke i sve uzroke svih poraza, pa se, klijentelistički i konformistički, odlučila promijeniti samo vođu.

A sada, kada su i njihove guzice u pitanju, kada postaju svjesni da ih još par mjeseci dijeli od lokalnih izbora, koji bi za većinu mogli značiti i odlazak u ropotarnicu zaborava, sada im je za sve kriv Bernardić, kojega su i ranije jako dobro poznavali, pa grčevito prizivaju Milanovićev povratak, da ih izvadi iz gabule i truleži, u koje su upali zahvaljujući vlastitoj nesposobnosti i bezidejnosti. U ovom trenutku puč je za SDP možda korisnije rješenje nego puć na skorašnjim izborima, ali što nakon njih? Ili, bolje rečeno, tko? Nakon Zorana, osvita, (Kukuriku) svitanja, i Bernarda, snažnog medvjeda?

I u politici vrijedi: nomen est omen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka