Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Boli guza

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2015. u 12:50 2015-07-17T12:50:16+02:00

Ovo je dno dna. Sud je još jednom pokazao da tko ima novaca može van, a tko nema ostaje unutra, nisu krili ogorčenje u DORH-u nakon vijesti da su braća Mamić i Damir Vrbanović pušteni na slobodu i to bez ikakvih mjera opreza.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i njegovi najbliži suradnici, nakon nešto više od godinu dana mandata, mogu se s pravom osjećati usamljenicima u borbi protiv vjetrenjača budući da je i spomenuti trojac na sličan način kao i prije njih zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iskoristio institut jamčevine i izašao iz pritvora. Također, sada praktički nitko ne može kontrolirati njihov utjecaj na svjedoke, a time bi istraga DORH-a mogla biti otežana ako ne i kompromitirana.

Možda Cvitana i ekipu, koja danonoćno radi svoj posao ali cijeli život ne bi zaradila niti za minimalnu jamčevinu, nije toliko povrijedila blagonaklonost suda prema kapitalcima koje istražuju, kao i rupe u ZKP-u koje bogataši koriste sve češće da bi istražni zatvor zamijenili institutom jamčevine i bezbrižno se branili sa slobode, a koji bi sada naknadnom pameću mijenjao i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Ne, sudačka nepravda kojom gube 2:0 nije toliko ponižavajuća koliko cinična izjava Zorana Mamića nakon puštanja iz Remetinca kako mu je bilo super, samo ga »malo boli guza«.

Zaista, kada si osumnjičen da si poreznim malverzacijama i korupcijom varao i potkradao vlastitu državu u koju se domoljubno kuneš, trebalo bi te zaboljeti i nešto dragocjenije od stražnjice. Bez obzira na svoje ogorčenje ovakvim raspletom, možda upravo zbog Mamićeve guze djelatnici DORH-a ovog ljeta još više žrtvuju vlastite ne bi li unatoč znatno moćnijem protivniku, koji igra na domaćem terenu, uz naklonost sudaca, preokrenuli rezultat.

Možda se čini da je ta utakmica već unaprijed izgubljena, jer teško je parirati onome kojeg teretite za kriminal, a kojem javna televizija benevolentno i besplatno otvara prostor za napad na ministra unutarnjih poslova i državnu vlast u cjelini. Još je teže čitati u medijima o njihovoj povezanosti i prijateljevanju s najvišim policijskim i pravosudnim krugovima, štoviše predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu čiji je jedan od sudaca i donio odluku o puštanju iz pritvora.

Nije lako istraživati onoga koji donira predsjednicu Republike i s njom slavi rođendan otvoreno rušeći aktualnu vlast koju proglašava i komunističkom jer se usudila da ga istražuje, a on to nije na vrijeme saznao. I koji ne krije osobnu i naklonost Hrvatskog nogometnog saveza kojim dirigira prema stranci koja se sprema osvojiti vlast. I pred čijim će onda većinskim Saborom Dinko Cvitan morati uskoro podnijeti izvještaj o stanju i kretanju kriminaliteta, dakle  o radu DORH-a.

Nema glavni državni odvjetnik ni približni politički utjecaj zagrebačkog gradonačelnika, niti trenutno najpoznatijeg, a vjerojatno i najbogatijeg, hrvatskog odvjetnika koji je odnedavno i vlasnik jedne od najutjecajnijih medijskih kuća. A sva trojica zajedno sada rade na projektu privatizacije najbogatijeg hrvatskog nogometnog kluba koji je prodajom igrača vjerojatno zaradio iznos još stotinu sličnih jamčevina.

Teško se uistinu suprotstaviti takvom konglomeratu političke, financijske i svake druge institucionalne i izvaninstitucionalne moći braneći državne interese za državnu plaću. Bez obzira na izglednu skromnu mirovinu, Cvitanu i ekipi isplatit će se ako oni koji to zaslužuju dobiju barem još jedanput po guzi. Da ih ipak malo zaboli. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka