Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 19° 20° 3
25. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Biskup vragolan

Biskup vragolan
Biskup vragolan
Autor:
Objavljeno: 16. lipanj 2017. u 15:02 2017-06-16T15:02:12+02:00

Političkom prostitutkom bez duše i pameti proglasio je sisački biskup Vlado Košić premijera Andreja Plenkovića oduzimajući mu pravo da HDZ zove demokršćanskom strankom.

Nije to prvo ni posljednje političko istupanje biskupa Košića, osim što je Milanovićevu vlast nazvao odnarođenom, anatemom je zaprijetio i Boži Petrovu pa je ovaj bogobojazno pobjegao pod skute Tomislava Karamarka. Sjećamo se biskupa Košića koji ljubi ruke za ratne zločine u Ahmićima osuđenom Dariju Kordiću i uzvisuje ga u hrvatsku »moralnu veličinu« i koji s oltara grmi narodu da ne glasa za »nenarodni i protunarodni SDP«, proklinjući uoči ovih izbora sisačku SDP-ovu gradonačelnicu koja je unatoč tome pobijedila.

Uživio se u ulogu egzorcista biskup Košić iako je po svemu sudeći baš njemu egzorcist nužno potreban. No Crkva u Hrvata i HBK svojom prozirnom šutnjom i ovog puta potvrđuju da se slažu sa svime što njihov ugledni član radi i govori, baš kao i vladajući HDZ za kojega je drukao iz petnih žila dok nije sklopio koaliciju s HNS–om. Kaptolu nije do Dobra i Zla, niti ih smeta što biskup Košić političke neistomišljenike tretira kao neprijatelje, za njih reakcija i sankcija nema i ne može biti jer nije prekršio kanonsko pravo!

Još je nebuloznije bilo tumačenje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića-Njonje koji je nezabilježen napad na svog šefa nazvao demokracijom, pravom građanina Košića na mišljenje, dok je biskup Košić valjda drugi atom te božanske molekule. »Kolega Košiću, odite vi na izbore pa pobijedite, pa formirajte vlast«, nije se ovoga puta obrecnuo ni prozvani premijer Andrej Plenković kao onomad kada je javno držao lekciju novinaru Hrvoju Krešiću.

Građanske hrabrosti da biskupu Košiću otvoreno kaže non pasaran imao je tek dvadesetogodišnji Siščanin Marko Jerleković koji mu je u svom otvorenom pismu pobrojio sve »Za dom spremni« inicijative, slavljenje Sedlarovih falsifikata o Jasenovcu, prijateljevanja s ratnim zločincima i ostale vragolije: »Pišem Vam da čujete glas jednoga od onih koji Vas se ne boji i koji nije nimalo impresioniran Vašim govorancijama. I na kraju, pišem Vam da Vam kažem da maknete prste s djece, da maknete prste s naših budućnosti i da maknete prste s naših obitelji. Dragi biskupe, sramim se Vas, sramim se onoga u što ste mi pokušali pretvoriti školu i grad, i sramim se onoga u što mi ljudi poput Vas pretvaraju državu, ali Vam neću šutjeti.«
Kada tako nešto čujemo od aktualne vlasti, onda će za Hrvatsku kao sekularnu državu neke nade i biti. Ili se Plenković možda uplašio Košićeve anateme: »Molim se za Vas, ali me Bog s obzirom na vas više ne uslišuje«? Kad je tomu tako, kada ni Bog ne uslišuje Košića, valja se upitati nije li biskup u boljim odnosima s Vragom?

U tom slučaju Andreju Plenkoviću uistinu se crno piše.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka