Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 19° 20° 3
25. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Batarelom u čelo

Hrabra je odluka o prekidu trudnoće sadržana u pravu na privatni život - Miroslav Šeparović / Foto D. KOVAČEVIĆ
Hrabra je odluka o prekidu trudnoće sadržana u pravu na privatni život - Miroslav Šeparović / Foto D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. ožujak 2017. u 13:35 2017-03-03T13:35:56+01:00

Time je Ustavni sud jasno dao do znanja da je društvo te 1978. godine bilo naprednije od društva onih koji se ni danas ne mire s takvom odlukom potvrdivši kako je moguće da zakon iz socijalizma bude u skladu s hrvatskim Ustavom. Jasna je poruka poslana i Saboru koji ne smije zabraniti prekid trudnoće, a ako to učini, morat će snositi političku odgovornost za ustavnu krizu koja bi nastupila

Hrabra je odluka Ustavnog suda da žene imaju pravo na privatnost i slobodu izbora odnosno potvrda zakonodavnog rješenja po kojem je dopušten prekid trudnoće do 10. tjedna. I zbog konteksta vremena sve agresivnijeg nasrtaja »pro life jurišnika«, kao i činjenice da se nakon 26 godina netko usudio izreći takav pravorijek i da tek jedan sudac iza njega nije stao.

Time je Ustavni sud jasno dao do znanja da je društvo te 1978. godine bilo naprednije od društva onih koji se ni danas ne mire s takvom odlukom potvrdivši kako je moguće da zakon iz socijalizma bude u skladu s hrvatskim Ustavom. Jasna je poruka poslana i Saboru koji ne smije zabraniti prekid trudnoće, a ako to učini, morat će snositi političku odgovornost za ustavnu krizu koja bi nastupila. Ono što je dodatno zaboljelo ovdašnju talibaniju koja se valja ulicama i terorizira pacijente na ulazima u bolnice bila je napomena Miroslava Šeparovića da je nakon ove odluke i prostor za eventualni referendum »vrlo sužen«.

Onima koji su uvijek na oprezu, dozu sumnje budi naputak Saboru da u roku od dvije godine mora donijeti novi zakon koji će regulirati tu tematiku. Sporno je vremensko ograničenje i datum jer bi na njegov sadržaj mogla utjecati blizina parlamentarnih izbora. Bilo kako bilo, Ustavni sud svoju je zadaću odradio, a sada je odgovornost na zakonodavcu da donese prijedlog koji će ispraviti ne samo arhaizme i tehnikalije, već na zadanom temelju artikulirati odredbe u skladu sa suvremenom međunarodnom praksom.

Koliko god se neki trudili demonizirati postojeći zakon tražeći njegovo ukidanje floskulom o početku života činom začeća, o njegovim učincima najbolje govori statistika po kojoj je Hrvatska na dnu skale stope abortusa u Europi. Da ovdašnji pasardani konzervativne revolucije ne misle odustati i naposljetku zabraniti pobačaj, govore prve reakcije i akcije onih koji najavljuju da »pravna bitka prelazi u kampanju koja će trajati 40 dana« kako bi se prikupili potpisi »kojima će se obratiti predsjedniku Vlade i Sabora«. S obzirom na stavove koje je potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier ovih dana zastupao na europskoj razini, kao i na rigidnost njegovog savjetnika za ljudska prava Ladislava Ilčića kada su pobačaj i seksualnost po srijedi, nije nemoguće da na mala vrata kroz zakonske paragrafe svoju namjeru pokušaju provesti u djelo.

Pri tome se ne ustručavaju, poput Željke Markić, lažno insinuirati kako je Ustavni sud »prepoznao to da znanost kaže da ljudski život počinje u trenutku začeća« iako je isti jasno poručio da pitanje kada počinje život nije u njegovoj nadležnosti. To je uočio i Markićkin suborac iz udruge Vigilare Vice Batarelo optuživši ustavne suce jer su »vječno izbjegli pitanje kad počinje ljudski život«.

I tko tu koga Željka u zdrav mozak? I do kada Vicom u čelo?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka