Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
30. ožujka 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Za umrijet od smijeha

Stjepan Čuraj / Foto Patrik Maček / PIXSELL
Stjepan Čuraj / Foto Patrik Maček / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2020. u 18:14 2020-03-05T18:14:29+01:00

Možda je nekima za puknuti od smijeha to što su danas u Hrvatskoj najmilitantniji oni koji nisu ni dva dana proveli u »rezervi«, a zapovijedali bi vojskom

Salwa je trogodišnja djevojčica koju je njezin otac Abdullah Mohamed naučio da se smije dok bombe padaju u blizini njihovog doma u Idlibu ne bi li je sačuvao od straha i panike.

Mala Sirijka sada je izvan ratne zone, na sigurnom, u Turskoj, ali možda će se opet morati početi smijati krene li dalje na svoj izbjeglički put i stigne do Hrvatske.

Jer, na njezinim granicama mogla bi je sačekati Hrvatska vojska čiji izlazak iz vojarni zazivaju gotovo svi, a ponajviše oni koji s oružjem i umijećem ratovanja nemaju nikakve veze, poput Mostovog profesora povijesti Nikole Grmoje i Hrastovog profesora geografije Hrvoja Zekanovića.

No najdalje od svih otišao je HNS-ov Stjepan Čuraj koji predlaže da Hrvatska formira Nacionalnu gardu jer »6,5 tisuća policajaca na granici jednostavno nije dovoljno«!? Na taj način, po njemu, »niti jedan civil ne bi bio ugrožen«.

- U ovim ključnim trenucima uvijek moramo pomiriti sigurnost i humanost, smatra 39-godišnji ekonomist i pravnik iz Osijeka koji je i potpredsjednik saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport te član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Možda je nekima za puknuti od smijeha to što su danas u Hrvatskoj najmilitantniji oni koji nisu ni dva dana proveli u »rezervi«, a zapovijedali bi vojskom. Po tome je ispred nas jedino Srbija čiji ministar obrane Aleksandar Vulin, vidi ti muške sramote, ni vojni rok nije odslužio. Ali, kada se iz redova vladajućih, kojima pripada Čuraj, predlaže formiranje Nacionalne garde, onda to nije bomba koja se može pobijediti smijehom.

Vjerojatno će Čuraj premijeru Andreju Plenkoviću pobliže objasniti sastav i ustrojstvo Nacionalne garde koja će efikasno zaštititi hrvatske granice ako »dva-tri milijuna izbjeglica« krene iz Turske put Europe.

Budući da po njemu policije ionako nemamo dovoljno, a MORH i HV svake godine raspisuju javne natječaje kako bi popunili i osvježili svoje redove, kao kadrovsko rješenje ostaju nam samo dragovoljci ili pak mobilizacija. Za bilo kakvu efikasnu obuku za savladavanje vojnih vještina potrebno je najmanje od četiri do šest mjeseci, pa Čuraju ostaje samo da razradi tko će Gardu obučavati, čime će biti opremljena i naoružana. Jesu li to domaće policijske i vojne akademije ili pak misli odriješiti kesu i uvesti Blackwater ili nastavni kadar neke od inozemnih privatnih vojski?

Ne bismo li pomogli Čuraju, upućujemo ga da Oružane snage RH već više od 20 godina surađuju putem State Partnership Programa s Nacionalnom gardom Minnesote koja se, sa svojih 13 tisuća pripadnika, smatra jednom od najvećih nacionalnih gardi u Sjedinjenim Državama. Ustroj garde se dijeli na kopnene i zračne snage, koje se pak sastoje od transportnih i borbenih eskadrila. Pripadnici Nacionalne garde Minnesote aktivno sudjeluju kao borbena potpora američkoj vojsci, a njezina kopnena komponenta aktivna je u mirovnim operacijama diljem svijeta. Kopnene snage garde sastoje se od 34. pješačke divizije i 1. oklopne brigade, dok zrakoplovnu čine 133. transportna te 148. lovačka eskadrila. Osim zaštitnih i borbenih djelatnosti, Nacionalna garda Minnesote aktivna je i u civilnom društvu pa se tako njezini pripadnici obučavaju za borbu protiv krijumčarenja droge, a posebno su aktivni u programima reintegracije i resocijalizacije vojnika povratnika koji su kasnije prihvaćeni kao nacionalni program.

Ustrojimo li tako po uzoru na Minnesotu i mi svoju Nacionalnu gardu, ostvarit ćemo Čurajev ideal kako »niti jedan civil ne bi bio ugrožen«. U srazu s takvom silom izbjeglice naoružane kamenjem ne bi imale nikakve šanse kročiti na sveto hrvatsko tlo, a ako s naše strane i doleti poneka bomba, tu je trogodišnja Salwa da sve to smijehom neutralizira.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.