Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
29. veljače 2020.
Slučaj Horvatinčić

kolumna BRANKO MIJIĆ Untouchable Tom & Co.

snimio Vedran Sitnica / Zadarski list
snimio Vedran Sitnica / Zadarski list
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2019. u 20:09 2019-11-09T20:09:26+01:00

Dakle, kada eliminiramo korupciju kao razlog što je još jednom presuda Horvatinčiću pala i udaljila nas od pravomoćnosti vjerojatno do njegovog biološkog kraja, ostaju samo dva objašnjenja što se dogodilo. Sinkopa, koja je kolektivno pogodila sudsko vijeće, ili realna ali još poraznija činjenica...

Tomislav Horvatinčić zaslužio je ne samo status i nadimak Nedodirljivi već i film za čiji se »happy end« pobrinulo hrvatsko pravosuđe spektakularnim i neočekivanim scenarijem kojim je završetak pretvorio u još jedan početak.

Ako Županijski sud u Zadru i nije ukinuo presudu kojom je Horvatinčić proglašen krivim za izazivanje teške pomorske nesreće u kojoj su 2011. smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro, što poznavatelje Horvatinčićevog životopisa i dosadašnjih susreta sa zakonom možda i ne bi iznenadilo, no prvostupanjska presuda lako bi mogla pasti »iz procesnih razloga«. Dogodi li se to, procesni razlozi kriju se u krajnje banalnoj činjenici da Općinski sud ne može odlučivati o Horvatinčiću zbog izmjena Kaznenog zakona kojim je maksimalna kazna povećana na 15 godina zatvora!

Iako ta činjenica nije bi mogla utjecati na visinu kazne Horvatinčiću jer je u vrijeme nesreće ona bila od tri do deset godina, Općinski sud bi se morao izuzeti i proglasiti nenadležnim. Zašto to nije učinio, bilo bi zanimljivo čuti od predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse i njegovog zamjenika Marina Mrčele koji toliko zdušno brane hrvatsko pravosuđe i suce čak i onda kada donose običnom puku tako nevjerojatne odluke kao što je bila ona o puštanju osumnjičenih za silovanje maloljetnice u Zadru da se brane sa slobode pa ih onda, nakon reakcije javnosti, stave u pritvor.

Ostavimo sada po strani krupne optužbe o korumpiranosti hrvatskih sudaca Zdravku Mamiću da ih, kao što je obećao, imenom i prezimenom prozove i dokaže kako ih je i koliko mitio. Dakle, kada eliminiramo korupciju kao razlog što je još jednom presuda Horvatinčiću pala i udaljila nas od pravomoćnosti vjerojatno do njegovog biološkog kraja, ostaju samo dva objašnjenja što se dogodilo. Sinkopa, koja je kolektivno pogodila sudsko vijeće, ili realna ali još poraznija činjenica da od siječnja do danas nitko na Općinskom sudu u Šibeniku nije pročitao novi Kazneni zakon, niti im je bilo tko od kolega, uključujući i Sessu i Mrčelu, »šapnuo« elementarnu pravnu informaciju, da ne smiju suditi za ona kaznena djela koja predviđaju 15 godina zatvora.

Mogao bi taj film barem jednu epizodu posvetiti i nedodirljivim sucima koji za dva djela pravomoćno osuđenom Riječaninu, nasilniku i seksualnom zlostavljaču, zatvorsku kaznu preinače u rad za opće dobro, pa on i dalje svoju žrtvu nesmetano viđa na radnom mjestu. Mogli bismo u taj omnibus dodati i presudu kolegi novinaru Ivanu Žadi koji je presudom Općinskog suda u Virovitici u srijedu, 6. studenog, nepravomoćno osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom HDZ-a Josipom Đakićem koji je vođen nakon što mu je njegov sin prijetio premlaćivanjem.

Mogli bismo u bisere neovisnog i samostalnog hrvatskog pravosuđa uperene izravno protiv novinara dodati i nepravomoćnu presudu kojom je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić dobio 40 tisuća kuna protiv Večernjeg lista i to zbog teksta naslovljenog »Koliko koštaju duševne boli domaćih političara«!? Ili još jednu nepravomoćnu presudu protiv medija Općinskog suda u Splitu protiv »Slobodne Dalmacije« zbog komentara Andree Topić o inovatoru Luki Vukoviću kojem je dodijeljeno 30 tisuća kuna odštete, jer je autorica spomenula njegovo članstvo u HDZ-u i implicirala da je novac iz proračuna za svoj izum dobio upravo po političkoj zasluzi od Splitsko-dalmatinske županije u kojoj je HDZ na vlasti.
Da bi sutkinja Maja Anušić u svom obrazloženju za anale definirala okvire današnje slobode mišljenja u Hrvatskoj napisavši da se u kolumni »ne može iznositi nešto što se ne može obraniti na sudu« kao što su »stavovi, mišljenja i ideje«!?

Pa vi i dalje gledajte samo kad se Horvatinčiću sudi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.