Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 2
Sutra: 13° 13° 2
16. veljače 2020.
Komentar

BRANKO MIJIĆ Šator za Plenkovića

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2019. u 16:33 2019-09-06T16:33:12+02:00

Nije primjereno da bilo tko postavlja uvjete HDZ-u s kim će koalirati, nježno je uzvratio predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon što su ga HVIDRA i njezin čelnik, saborski zastupnik HDZ-a, Josip Đakić nabili na nježnik ultimativno zatraživši da raskine koaliciju s SDSS-om i Miloradom Pupovcem ili oni više neće podržavati HDZ.

Što se to događa s Andrejem Plenkovićem, koji cijeli svoj mandat kao mantru svog političkog djelovanja ponavlja kako neće pristajati na nikakve ucjene i ultimatume, da više nije osoran prema onima koji od njega upravo to traže, da podlegne populizmu? Je li se možda »briselski ćato« uplašio onog istog šatora koji je 555 dana stajao usred Zagreba kao stožer tihog državnog udara protiv Ive Josipovića i Zorana Milanovića, a koji sada polako ali sigurno podižu iznad njegove glave oni isti koji su to radili i ondašnjoj legalno izabranoj vlasti? I bi li Andrej Plenković izdržao pet ili pedesetipet dana s plinskim bocama na metropolskom asfaltu dok bi monopolisti na braniteljske zasluge tražili njegovu glavu? »Oba dva, oba dva su crvena pala, ode sada Andreju i Miloradu glava«, mogla bi se reinterpretirati stara šatoraška parola.

Nije nikada Andrej Plenković zbivanja u šatoru nazvao ucjenom ili ultimatumom, nije ih nikada proglasio populizmom ili barem nježno uzvratio kako nije primjereno da bilo tko postavlja uvjete bilo kojoj legalno izabranoj vlasti s kim će koalirati i kako će vladati. Ne, nije miljama udaljen, u sigurnosti Europskog parlamentarnog doma neutralno gledao Andrej Plenković na to što se zbiva u domovini, već je u prosincu 2014. predvodio HDZ-ove europarlamentarce koji su nakon dva mjeseca prosvjeda došli dati podršku šatorašima u Savskoj.

- Današnji susret bio je prigoda da i mi malo detaljnije, izravno od branitelja, čujemo što su sve u prošla dva mjeseca artikulirali i kakve su bile reakcije ignorantske SDP-ove vlasti. Nadamo se da će prava branitelja biti na razini kakvu i zaslužujete. Vi ste dali najviše za Hrvatsku! Sve ovo što radimo u Europi ne bismo mogli da nije bilo vas. Hvala vam!
Tako je govorio Andrej Plenković toplo pozdravljen u šatoru. Ni njegovi aktualni ministri nisu zaostajali, recimo Milan Kujundžić, liječnik koji je za rata junački ruke trošio na njemačkoj baušteli, među prvima je podržao prosvjed u Savskoj poručivši »što misle branitelji, misli i cijeli hrvatski narod«. A pet godina kasnije HVIDRA misli da ih je Andrej Plenković izdao, a onda, prema Kujundžićevom poučku, to isto misli i hrvatski narod. Ako se ne riješi Pupovca i SDSS, slijedi mu šator. Ili mi, ili oni!

Nije se samo povijest kao bumerang vratila Andreju Plenkoviću, on sam je svojom teorijom o dvostrukim konotacijama pozdrava »Za dom spremni« postao njezina najveća žrtva. Jer, šutio je dok su šatoraši pljuvali i prijetili istinskom branitelju i logorašu Predragu Fredu Matiću i njegovom zamjeniku Bojanu Glavaševiću čiji je otac Siniša od četničke ruke pao među prvim žrtvama u jamu na Ovčari. Sada ti isti uzurpatori braniteljskih zasluga prijete šatorom Plenkoviću uvrijeđeni time što se Milorad Pupovac ne želi ispričati jer se usudio Hrvatsku uspoređivati s Nezavisnom Državom Hrvatskom!

I to je ta omča »dvostrukih konotacija« koja se polako ali sigurno zateže oko Plenkovićevog vrata. Ako je ZDS jednom domoljubni, a drugi put ustaški pozdrav, onda Hrvatsku NDH smiju zvati samo oni Hrvati čije je prvo polje bijelo, čiji je domoljubni pozdrav Za dom spremni i koji sami sebe nazivaju ustašama prijeteći još jednom istinskom branitelju, Hrvoju Klasiću, odstrijelom. Ako Hrvatsku s NDH usporede Fred Matić, Bojan Glavašević, Hrvoje Klasić ili Srbin Milorad Pupovac, onda je to uvreda za koju se moraju ispričati ili će glave letjeti.

Ili makar ona Andreja Plenkovića na čijem bi stećku moglo pisati: Došle ga glave dvostruke konotacije.

I neka su.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.