Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
28. siječnja 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Riječki EPK na smetlištu!?

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 10. studeni 2018. u 15:03 2018-11-10T15:03:47+01:00

No nakon onoga što se čulo u Novom, prvi put se s razlogom valja zapitati hoće li EPK 2020. uopće zaživjeti ili je na pomolu debakl kada godinu dana prije samog održavanja nije riješeno pitanje financiranja, a lokalne zajednice potpuno su neupućene u svoje materijalne obaveze!

Nemojmo da EPK ispadne nova Marišćina, da vi imate obaveze, a da Županija na kraju mora voditi i plaćati cijeli posao – ispalio je jučer u Novom gradonačelnicima i načelnicima PGŽ-a župan Zlatko Komadina otvorivši Pandorinu kutiju projekta u koji su Rijeka i ovaj kraj polagali nade da će postati zamašnjak ne samo kulturnog, već i gospodarskog razvoja.

Otvoreni sukob župana Komadine i riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela oko toga tko bi i koliko trebao financirati EPK eksplodirao je u Novom pokazavši da je ružičasta slika koja se plasira u javnost samo prozirna duda varalica za naivne.

Doduše, uz hvalospjeve projektu EPK 2020. sporadično su se mogla čuti mišljenja koja su propitkivala prije svega način na koji je on vođen, kao i pojedina kadrovska rješenja zbog čega su se mnogi doživjeli neopravdano zaobiđenima.

No nakon onoga što se čulo u Novom, prvi put se s razlogom valja zapitati hoće li EPK 2020. uopće zaživjeti ili je na pomolu debakl kada godinu dana prije samog održavanja nije riješeno pitanje financiranja, a lokalne zajednice potpuno su neupućene u svoje materijalne obaveze!

Doduše, u organizaciji svih velikih međunarodnih manifestacija takvog tipa, u kojima su i ulog i izazovi golemi, može se očekivati nezadovoljstvo onih koji nisu našli svoje mjesto pod suncem, pa čak i namjera pojedinaca da ih iz tih egoističnih razloga podrivaju.

Opravdana kritika da je sve oko EPK-a bespotrebno centralizirano, mogla se izbjeći i bez prevelikih ulaganja, stvaranjem atmosfere i otvaranjem mogućnosti da svi koji to žele u cijelom procesu participiraju na stotinu načina, od uličnih zabavljača do kraft pivovara, neovisno o izgradnji infrastrukturnih objekata ili osmišljavanju pojedinih programa.

Građani su s pravom očekivali da se slika grada tim povodom u potpunosti promijeni, da Rijeka ne odradi samo određeni broj koncerata, kazališnih predstava, izložaba i popratnih događanja u tih 365 dana, već da izgradi imidž modernog mediteranskog i europskog grada 21. stoljeća, kao što je to zadnji put učinila osamdesetih prošlog stoljeća, vježbajući život u potrazi za svojim identitetom.

Da puno toga oko EPK-a ne štima, svjedočili su i pojedini javni istupi ljudi koji su u cijelom projektu sudjelovali, poput Vuka Ćosića, koji su, baš kao i odustajanje Olivera Frljića iz kreativnog dijela programa, u javnosti ostali nedovoljno razjašnjeni.

No ovo što se dogodilo u Novom govori o potpunom rasulu i još jednoj svađi SDP-ovog dvojca Komadina-Obersnel koji snosi najveću političku odgovornost za sve što se zbiva u i oko EPK 2020.

Ako se oni međusobno nisu dogovorili oko financijskih obaveza za najveći međunarodni projekt koji je Rijeka ikada dobila, kako će onda načelnici 27 lokalnih samouprava iz susjedstava znati kako osigurati pola milijuna kuna iz svojih proračuna!

A Komadinina »dilema« ili EPK ili »3. maj«, vraća nas u ono doba realsocijalizma kada se mudrovalo je li kobasica važnija od Shakespearea.

Ono što smo čuli u Novom, najozbiljnije je upozorenje da smo na najboljem putu da EPK 2020. uistinu završi na Marišćini.

Dogodi li se taj dan, i službeno ćemo dobiti potvrdu da živimo u gradu provinciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze