Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. veljače 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Otpor je zakon

Foto Dino Stanin/PIXSELL
Foto Dino Stanin/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2018. u 14:22 2018-12-20T14:22:39+01:00

Ono što se događa u Zadru pokazuje da u ovakvim slučajevima otpor nije samo dužnost, već i zakon. Ako oni pisani ne funkcioniraju u praksi, jer ih miniraju oni koji su plaćeni provoditi ih, legalni su i legitimni i oni nepisani koji jedino i isključivo traže pravdu za sve. Ono što ne može ili ne želi rješavati pravosuđe, riješit će ljudi, njih već 2.500 koji su se okupili u Facebook grupi »Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce« i koji su pokazali zavidnu razinu organiziranosti i solidarnosti

Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost, jednostavno i precizno poručili su prosvjednici iz Zadra truloj državi koja ih ne može, ne zna ili ne želi zaštititi od nasilnika.

Da ne shvaća suštinu onog što se zbiva na ulicama i trgovima na kojima se građani samoorganiziraju kako bi se zaštitili od nasilja, režim je pokazao trbuhozborenjem ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji poručuje kako se »pretjeruje sa stvaranjem percepcije da je pravosuđe nefunkcionalno«.

Ne, ministre i Vlado, pravosuđe nije nefunkcionalno, ono je kriminalno i zato ne funkcionira. Ili funkcionira, ali u korist krupnih i moćnih kriminalaca, baš kao i država kao njihov pokrovitelj i suučesnik. Nezaštićeni građani to vide i osjećaju na vlastitoj koži pa su prisiljeni udružiti se i braniti.

Jer, oni u Zadar ne dolaze praćeni policijom i mjerama osiguranja da bi nakon toga izrazili svoje ogorčenje zato što u šest mjeseci nije izrečena prvostupanjska presuda Daruvarcu!

Ogorčenje!? Ministar je ogorčen što stvari u njegovom resoru ne funkcioniraju onako kako bi trebalo!? Bošnjaković jedino može biti ogorčen samim sobom, jer je zapovjedno i osobno odgovoran za sve što se događa u pravosuđu te, ako se s time ne zna ili nije sposoban nositi, mora podnijeti ostavku. Ili biti smijenjen. A ne lagati nam kako je jedini problem u tome što se javno pretjeruje u stvaranju percepcije da je pravosuđe nefunkcionalno!

Je li možda i žrtva, Lorena Gurlica, zaslužna za pretjerivanje u stvaranju takve percepcije nakon što je punih pola sata masakrirana udarcima u glavu i bila vitalno ugrožena od nesrazmjerno fizički nadmoćnijeg muškarca, da bi Bošnjakovićevo pravosuđe to okarakteriziralo kao tzv. običnu tešku tjelesnu ozljedu?

Ako to već nije bio, a za nas laike jest, pokušaj ubojstva, je li se cijeli slučaj mogao okarakterizirati barem kao »osobito teška tjelesna ozljeda« pa da zapriječena kazna bude do osam a ne pet godina zatvora, a nasilnik ostane barem 12 mjeseci iza rešetaka?

Što o percepciji Bošnjakovića i pravosuđa misle građani, pokazali su Zadrani izašavši na ulice i trgove i jasno poručivši da će se sami braniti kada već država nije u stanju činiti osnovnu stvar zbog koje postoji, štititi vlastite državljane. »Kakav je miris krvi na vašim rukama«, odgovor je Bošnjakoviću i vlastima o njihovoj odgovornosti za to što se žrtve nasilja ovakvim sudskim procesima dodatno traumatiziraju, dok oni cijeli slučaj nastoje minorizirati i pomesti pod tepih.

Ono što se događa u Zadru pokazuje da u ovakvim slučajevima otpor nije samo dužnost, već i zakon. Ako oni pisani ne funkcioniraju u praksi, jer ih miniraju oni koji su plaćeni provoditi ih, legalni su i legitimni i oni nepisani koji jedino i isključivo traže pravdu za sve. Ono što ne može ili ne želi rješavati pravosuđe, riješit će ljudi, njih već 2.500 koji su se okupili u Facebook grupi »Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce« i koji su pokazali zavidnu razinu organiziranosti i solidarnosti.

I koji za razliku od Bošnjakovića imaju sasvim ispravnu percepciju onoga što im je činiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma