Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Optičar protiv bravara

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2018. u 15:55 2018-11-16T15:55:13+01:00

Ipak je ovo 2018. godina, nema više bravara, sada je za spašavanje radnih mjesta, proizvodnje i plaće najvećeg radnog kolektiva u Rijeci zadužen optičar. Da nam živi, živi rad! I sveti Vid

Nedostajala su samo dječica na ulici koja mašu zastavicama i ruka u bijelom koja otpozdravlja iz limuzine otvorenog krova, pa da se zapitamo koja je godina.

Svi su se okupili i postrojili, bili su tu najviši lokalni funkcionari, sindikalisti, direktori, radni narod, partijski drugovi i aktivisti, brojno osiguranje i novinari, svi su strpljivo čekali da se ukaže Vođa i sa svojom pratnjom i ministrima posjeti najveći radni kolektiv u gradu, nekadašnji državni ponos.

Rukovanja, upoznavanje, pozdravni govori, pa konstruktivni i ohrabrujući sastanak nakon kojega se radnicima koji tjednima štrajkaju ukazalo svjetlo na kraju tunela.

– Kad će plaća?, pitaju, a direktoru pred cijelom tom svitom nema mrdanja, pa optimističniji nego ikad uzvraća: »Da kažemo za tjedan, bilo bi malo preambiciozno!«

Potom svi odlaze u obilazak radnih pogona koji već neko vrijeme ne rade. Oni u odijelima i kravatama uzimaju glanc nove radne šljemove iako im nema što pasti na glavu, da bi se približili radničkoj klasi koja u trlišima pozdravlja državno rukovodstvo na prolasku kroz dan ranije pometen i za ovu priliku, koliko je to bilo moguće, ušminkani škver.

Među njima sve je manje onih koji se sjećaju 2009. kada je na ovom istom mjestu bio Vođin prethodnik uoči čijeg su dolaska morali oličiti čelične i ruzinave stepenice, dok je asfalt bio ukrašen novim crtama, i to onom bijelom, isprekidanom u sredini te žutom uz kraj.

Tada se ni stariji radnici nisu mogli domisliti kada je posljednji put obnavljana fasada i kada su ličeni prozori. Tog dana samo je za cvijeće potrošeno oko deset tisuća kuna, podijeljene su i priručne zastavice kojima su mahali Vođi, dok su ih njihovi sindikalni povjerenici motivirali da mu snažno plješću i glasno odobravaju ne bi li dojam prisnosti i oduševljenja posjetom bio dojmljiviji.

Raznježen takvim toplim dočekom i dobrodošlicom najviši i najdraži gost, kojeg su familijarno zvali Ćaća, uzvratio je komplimentom izjavivši kako se vidi da su »zahvalni za sve što Vlada radi da bi sačuvala djelatnost i radna mjesta«.

Četiri mjeseca poslije derneka, za koji je, ispostavilo se, potrošeno oko pola milijuna kuna, radnici su ostali bez plaća, a kada su najavili generalni štrajk i pohod na Markov trg, najdraži gost im je otpirlitao na jahtu.

Isti ti sindikalisti koji su pozivali na ovacije bivšem spremno su dočekali i ovog Vođu kojem su tom prigodom radnici »izrazili zahvalnost na svemu što su on i Vlada učinili za njih«.

Vođa je ozbiljno i smireno, kakav jest, uzvratio da je »cilj Vlade pronaći održivo rješenje za brodogradilišta »3. maj« i Uljanik kako bi u budućnosti obje kompanije mogle funkcionirati«, te mudro zaključio:

– Ono što je nama u interesu je održivost. Dakle, razumijem optiku Rijeke, odnosno optiku Pule, ali bitno je da kompanija funkcionira na tržišnim osnovama.

Zašto smo izlazili iz socijalizma ako država mora regulirati tržišne, kapitalističke osnove, nije pojasnio. Ipak je ovo 2018. godina, nema više bravara, sada je za spašavanje radnih mjesta, proizvodnje i plaće najvećeg radnog kolektiva u Rijeci zadužen optičar. Da nam živi, živi rad! I sveti Vid.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze