Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Ne dirajte mu ravnicu

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 10. prosinac 2019. u 16:07 2019-12-10T16:07:09+01:00

Kandidat Miroslav Škoro ne skriva se iza potrošenih floskula, on se obraća hadezeovcima s dna kace kojima obećava vratiti Sveti Gral, Tuđmanov HDZ u kojem neće biti mjesta ni za crvene, ni za žute, ni za zelene, ni za crne vragove, a ponajmanje za briselskog ćatu i njegovu odabranicu!

Glas za Škoru glas je za Milanovića i SDP, patetično i jadno zvučao je Andrej Plenković, kao i svaki plagijator, dok je parafrazirao original, Ivu Sanadera koji je te 2007. u fotofinišu dobio izbore danas znamenitom izjavom: »Glas za HSP je glas za SDP«.

Gotovo da nema stranke i političara koji u proteklih deset godina nisu koristili Sanaderovu krilaticu, ali nitko je više nikad nije uspio politički kapitalizirati. Normalno, jer dude varalice prolaze samo jednom kod birača, a iz sadašnje zatvorske perspektive, i Ivi Sanaderu bi bilo bolje da je te izbore izgubio.

Zašto se, dakle, Plenković baš u ovom trenutku uhvatio Sanadera, od čijeg imena i nasljeđa bježi kao vrag od tamjana, ne bi li napakostio Škori, potpuno je neobjašnjivo.

Najprije, Sanader je bio u pravu! Naime, bili su parlamentarni izbori i rejtingom osokoljeni Anto Đapić, koji si je umislio da on i HSP mogu od njega preoteti stožerno žezlo desnice u Hrvata, proglasio je HDZ i SDP sijamskim blizancima.

Time je probudio Sanaderov politički instinkt koji je u posljednji tren ispravio već nakrivljeni HDZ-ov brod da bi potom, još jednom legendarnom izjavom, nakon što je na svoju stranu dobio zastupnike nacionalnih manjina i koalicije HSS-HSLS, šutnuvši Đapića i HSP u opoziciju (»Što je, Zoki, jesi li sastavio Vladu?«), obrisao mlijeko s ustiju Zorana Milanovića.

Pa kad već zove Ćaću upomoć, Plenković bi trebao shvatiti da na predsjedničkim izborima ne trka on, već Kolinda Grabar–Kitarović, i to, barem u prvom krugu, protiv Škore a ne Milanovića.

Čak i iz njezinih ustiju ovaj sanaderizam zvučao bi i više nego nategnuto, dok bi u Plenkovićevom slučaju on imao jedino smisla u svojoj pravoj ekstenziji: »Glas za Škoru, glas je za Stiera/Kovača/Karamarka na čelu HDZ-a!« I to je to što plaši Plenkovića, zašto gubi kompas, zašto se kao akter pojavljuje u predsjedničkoj kampanji, zato jer su se ovi izbori pretvorili u referendum o budućem predsjedniku HDZ-a!

Škoru nimalo ne brine Milanović koji će, ako uspije na birališta dovesti pristojan svijet, koji je s pravom na njega ljut jer je izdao ideale ljevice, otići u drugi krug biračkom inercijom i kriterijem manjeg zla.

Škoro se za pripetavanje mora izboriti u toj desnoj bari punoj krokodila u koju su, eto, Plenković i HDZ ubacili i potrošenog Antu Đapića kojeg je Sanader smazao te večeri u Jastrebarskom.

Sve to pokazuje koliko su HDZ-u velike oči u strahu od Škore pa im treba i Đapić koji bi mogao na izborima dobiti manje glasova nego što je, uz malu pomoć prijatelja, uspio sakupiti 10 tisuća potpisa, ne bi li Škori otkinuo barem mrvice.

Kandidat Miroslav Škoro ne skriva se iza potrošenih floskula, on se obraća hadezeovcima s dna kace kojima obećava vratiti Sveti Gral, Tuđmanov HDZ u kojem neće biti mjesta ni za crvene, ni za žute, ni za zelene, ni za crne vragove, a ponajmanje za briselskog ćatu i njegovu odabranicu!

Igra va banque Škoro, jer jedino tako može izboriti drugi krug u kojem bi, bez obzira na to tko mu bio suparnik, vrlo lako mogao pobijediti.

Aktualnoj predsjednici sve više pada rejting, a bude li izbjegavala sučeljavanja, takav se trend može samo nastaviti, dok će mu u eventualnom srazu sa Zoranom Milanovićem 5. siječnja i stranačke stege oslobođeni Kolindini birači pohrliti dati glas.

Ohrabren dobrim odazivom Škoro najavljuje svoj ostanak u politici, možda i osnivanje stranke, što možda i neće biti potrebno. Jer, postane li Škoro suverenom, šestog siječnja Hrvatska će dobiti novog gospodara Pantovčaka, dok će istodobno biti raspisan natječaj za novog predsjednika HDZ-a, pa će se istinitim pokazati kako je »Glas za Škoru, glas za Stiera/Kovača/Karamarka!«

Onaj kome tada predsjednik Miroslav Škoro namigne, dobit će stranku na čuvanje, dok on, kao najzaslužniji ujedinitelj ovog napaćenog naroda, ne razduži lentu, kako bi zasvirao i za pojas zadjenuo HDZ. A onda, ne dirajte mu ravnicu!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze