Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Matrix

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2019. u 14:30 2019-09-04T14:30:08+02:00

Je li Todorić pao u nezasluženi zaborav zbog zasićenosti javnosti njegovim likom i djelom ili zbog toga što ga je DORH optužio da je »Agrokor« oštetio tek za »pišljivih« 1,25 milijuna eura, a ne za sve one silne milijune i milijarde kojima smo bili bombardirani ovih dvije godine od izbijanje afere?

Nije vjerojatno Ivicu Todorića toliko pogodila optužnica koju je protiv njega podigao DORH, koliko posvemašnje odsustvo pažnje javnosti za njega i njegov slučaj!

Gazda, kako su ga nekad u strahu i poniznosti nazivali, čovjek koji je pokazao zavidne atletske sposobnosti bježeći od stampeda novinara po londonskim ulicama, bloger čije su uratke u Hrvatskoj željno očekivali i još vruće tvitali i kopipejstirali veliki i mali mediji, nikome više nije zanimljiv!

Ispod objave optužnice ni klikova ni komentara, a najnoviji blog pod naslovom »Prikrivanje kriminala kao politička platforma«, u kojem za optužnicu okrivljuje premijera Andreja Plenkovića, u cijelosti nisu pročitali ni članovi njegove uže obitelji!

Je li Todorić pao u nezasluženi zaborav zbog zasićenosti javnosti njegovim likom i djelom ili zbog toga što ga je DORH optužio da je »Agrokor« oštetio tek za »pišljivih« 1,25 milijuna eura, a ne za sve one silne milijune i milijarde kojima smo bili bombardirani ovih dvije godine od izbijanje afere?

Rekli bismo da je nezainteresiranost publike za ovakve slučajeve fenomen koji je, ako već nije svjesno programiran i proračunat, duboko utkan u sam bitak funkcioniranja hrvatskog pravosuđa.

Ta matrica sastoji se od spektakularne potjere ili uhićenja nekog od velikih glavešina i moćnika koji su politički, financijski i na svaki mogući način drmali ovom zemljom.

Oni koji su bili neprikosnoveni gospodari kojima su se svi klanjali i pred njima puzali, iznenada bi bili prokazani kao negativci koji ne samo što su se bavili nečasnim radnjama, kriminalom, korupcijom i svime onime što se tretira mafijaškim poslovima, već bi diskretnim šarmom buržoazije bivali raskrinkani kao glavni krivci zato što narod, eto, teško živi i jedva sastavlja kraj s krajem.

Državni odvjetnici, tajne službe, policija i novinari naprosto bi se natjecali u tome da javnost pravodobno informiraju o svakom detalju, u Todorićevom slučaju, od Kulmerovih dvora do dizajnerskih gaćica koje su članovi njegove obitelji navodno kupovali »Agrokorovim« novcem dok su jadne prodavačice »Konzuma« po deset sati radile za blagajnom za tri-četiri tisuće kuna, bez mogućnosti odlaska na toalet.

A kada se Gazda od te strke sklonio u London, za njim su se otputili puni avioni novinara ne bi li iz sata u sat, iz minute u minutu pratili što radi, kako se hrani, gdje se kreće, misli li se vratiti u domovinu.

A u toj istoj domovini paralelno s »Agrokorom« su se događale neke nove afere, poznate kao lex Agrokor, Borg, Hotmail ili tako nekako, koje su samo potvrdile da se jedino u Hrvatskoj ni protiv kriminala ne znamo boriti bez novog kriminala. I to je ta »kvaka 22« koja u konačnici rezultira malodušnošću, rasplinjavanjem do beznađa, taj posljednji čvor kada i najuporniji odmahnu rukom i kažu: »K vragu, vi i vaš Todorić«!

Stoga ne treba Ivica Todorić biti nesretan što ga više nitko ne slika dok hrani golubove u parku ili intervjuira njegovog frizera dok je Gazda nedostupan, jer to je matrica, a ona je programirana tako da neprestanim ponavljanjem dovodi do iscrpljenosti koja kod publike rezultira zaboravom.

Evo, isti dan kada je protiv Todorića dignuta optužnica za taj sitniš, odvijalo se suđenje još jednom kapitalcu, nekadašnjem premijeru Ivi Sanaderu. I koga je to zanimalo? Nikoga! Ni klika ni komentara! Dobro, Sanader je na suđenje stigao iz pritvora, ali tko se sjeća kada je bilo zadnje ročište na suđenju ne manje čuvenom Nadanu Vidoševiću? I znate li za što mu se sudi? Kad je bio uhićen?

Nemate pojma, a nekada ste znali sve o mošusnim govedima koje je odstrijelio na skupim safarijima, o umjetninama, njih 444 nađene samo u vili Prekrižje, o zemljovidima, bakrorezima i ostalom blagu.

Zato ni Ivici Todoriću neće uskoro biti žao što blijedi u našim sjećanjima. Matrica je to.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.