Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2
Sutra: 6° 6° 2
29. siječnja 2020.
Piše Branko Mijić

BRANKO MIJIĆ Kako su ti djeca?

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2019. u 20:43 2019-10-04T20:43:41+02:00

Kako biste vi reagirali da vam bilo tko tako otvoreno prijeti udarajući tamo gdje su svi najosjetljiviji, na djecu?

Što biste učinili, otišli na policiju, naoružali se, okružili žicom, psima i video nadzorom, platili profesionalce da vam čuvaju dom? Ili bise naprosto pobjegli glavom bez obzira, na kraj zemaljske kugle, jer vašoj djeci prijeti ugledni HDZ-ovac koji se često, potvrdit će vam to Google, fotografira s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem, gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem i ostalom političkom i društvenom elitom današnje Hrvatske, bivši saborski zastupnik HDZ-a, koji slovi za nedodirljivog?

Ne znate, niste sigurni, dvoumite se, ne tiče vas se jer to se događa nekom drugom a ne vama? Probat ćemo vam pomoći. Pretpostavimo, da ste žena, da ste zaposleni i da vam je kod poslodavca nadređena osoba koja se može pohvaliti gornjim pedigreom.

Jednoga dana kada ste završili s poslom, napao vas je s leđa. Stavio vam je ruku u grudnjak. Jednom rukom držao je vaše dvije. Molili ste ga da prestane, a on vam je govorio: »Ja ću raditi ono što ja želim. Silovat ću te!«.

Niste ga odmah prijavili zbog svoje djece. Ispričali ste što se dogodilo svojim roditeljima, oni su odmah htjeli da odete u policiju, ali bilo vas je strah i sram. Otišli ste liječnici da vam otvori bolovanje, ona je odmah shvatila što se zbilo i uslijedila je prijava policiji. Kad ste izašli iz policije, on je znao da ste bili tamo. Uskoro vam je stigla njegova poruka: »Kako su ti djeca?«.

Sin vam je rekao: »Mama, što nisam stariji da te zaštitim!?«

Trinaest dana od inkriminiranog dogđaja razgovarali ste s televizijskim reporterom, nakon što mu policija nije ušla u trag, nisu ga čak ni telefonski kontaktirali već mu je putem tajnice poručeno da se javi organima reda. Točno tri tjedna od kad ste događaj prijavili policiji ponovno ste razgovarali s istraživačkim novinarima koji su doznali da je vaš šef Hrvatsku napustio istog dana kada je prijavljen policiji.

Otišao je u Bosnu i Hercegovinu. I nije se vratio. Cijelo je vrijeme bio aktivan na Facebooku, ali i u pokušaju zataškavanja. Preko posrednika nudio vam je 80 tisuća eura za šutnju. Konačno je uhićen na graničnom prijelazu, kad se vraćao u Hrvatsku.

Preko odvjetnika pokušao je spriječiti emitiranje emisije u kojoj je objavljeno vaše svjedočanstvo. »Zario mi je ruku ispod haljine i gurnuo mi ju u gaće. Nije prestajao. Što sam se više odupirala, on je bio agresivniji. Što sam ja više dolje klizila, to mi je zadirao prste još dublje.

Nisam se mogla izvući, govorila sam mu da prestane. U nekom sam se trenutku iščupala iz njegovih ralja, ne znam kako, ali uspjela sam. Tada sam mu rekla da je naš poslovni odnos završen. Svaka žena koja proživi ovakvu situaciju, počne se preispitivati je li ona kriva. I ja sam se tako osjećala, iako realno znam da mu nisam davala nikakve znakove«.

Kada je završio u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke zbog kaznenih djela spolnog uznemiravanja i silovanja, ali i prijetnje, pomislili ste da je najgore prošlo, da su vaše muke i patnje za vama te se počeli pripremati za suđenje budući da je pred istražiteljima odbacio optužbu o silovanju.

Kada mu je iz istih razloga po drugi put produžen pritvor za još mjesec dana, pomislili ste kako sada stvari idu uobičajenom pravosudnom rutinom, ali onda je uslijedio šok! Odvjetnik vašeg bivšeg šefa podnio je u njegovo ime kaznenu prijavu protiv vas, novinara i urednika koji su javnosti objavili vaše svjedočanstvo zbog odavanje tajne iz istrage, a kaznenim prijavama prijeti i svim medijima koji se o tom događaju usude pisati i izvještavati iako se neosporno radi o slučaju od izuzetnog značaja za javnost.

Ne znamo jesmo li vam pomogli, ali što biste vi poduzeli da se, pretpostavimo, tako nešto vama dogodilo? Biste li kupili kartu u jednom pravcu na raketi čiji je vozni red »Anywhere Out Of The World« ili...

Ili biste uzeli mobitel u ruke i na nekoliko adresa poslali SMS poruku: Kako su ti djeca?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze