Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 3
Sutra: 10° 10° 3
19. siječnja 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Fetva za Zovka i Pupovca

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2018. u 18:29 2018-09-21T18:29:52+02:00

I u Zovkovom slučaju delikt mišljenja je povod za fetvu, možda je to upravo hvaljeni »General i džentlmen« koji odudara od sakrosanktne istine o Domovinskom ratu, samo u njegovom slučaju nije trebala intervenirati Revolucionarna garda, već su to, preduhitrivši je, u njezino ime odradili vjerni pričuvni prisavski pasdarani

Samo tražimo da se saborski zastupnik Pupovac očituje o Domovinskom ratu i Oluji, ali i o politici Srbije u novije vrijeme, kažu iz braniteljskih udruga kojima to »samo« znači sazivanje tematske sjednice u Saboru na kojoj bi se raspravljalo o Miloradu Pupovcu!

Zašto baš o njemu, a ne nekom od ostalih 150 zastupnika? Pa zna se tko je Pupovac! A tko to zna tko je to Pupovac? Pa zna se, braniteljske udruge! Pa ako braniteljske udruge znaju tko je Pupovac, zašto od njega traže »samo« očitovanje i saborsku tematsku sjednicu? Valjda zato da bi Pupovca mogle osuditi. Pa što će im njegovo očitovanje kada je očito, vidi se, Pupovac već osuđen!? Pa valjda zbog toga da bismo 13. listopada zbog toga mogli objesiti Plenkovića!

Očitovanje, gospodo, grmi ovih dana na sve strane. Što se bliži skup u Vukovaru njegovi organizatori, idejni vođe i pokrovitelji sve su glasniji. Kakve veze ima što nigdje u demokratskom svijetu parlament ne raspravlja o tome što njegov zastupnik misli i govori, pa uostalom zbog toga ima i zastupnički imunitet. Pasdarani iz Savske preselili su iz šatora u ministarstva i sada Revolucionarna garda odlučuje tko je prav, a tko kriv, koga tužiti, a kome suditi. Očitovanje se velikodušno nudi kao posljednja želja već osuđenom na smrt.

Žali s pravom Pupovac što takve informbiroovske saborske sjednice neće biti, no nije Gordan Jandroković štitio njega i demokratske principe kada ju je odbio već prije svega svog pretpostavljenog Andreja Plenkovića. Fetva prema premijeru je odaslana, blagoslovio ju je Kaptol kroz »Glas Koncila« u uvodniku Ivana Miklenića »Politika protiv pravde« koji sadrži teške uvrede na račun aktualne vlade. Sve ostalo vidjet ćemo u Vukovaru.

Očitovanje se ovih dana tražilo i od Hrvoja Zovka, aktualnog predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i donedavnog izvršnog urednika HRT-a, nakon čije ostavke je Uprava pokrenula postupak izvanrednog otkaza nedvosmisleno mu davši do znanja da ga želi otjerati s Prisavlja! Doduše, Zovko se ne mora očitovati »samo« o Olujii Domovinskom ratu, za njega ne traže tematsku sjednicu o njemu samomu. Radi se o autoru dokumentarnog serijala o hrvatskim generalima iz Domovinskog rata, te dokumentarca »General i džentlmen« o životnom i ratnom putu generala Petra Stipetića prikazanom uz golem odjek za nedavne obljetnice Oluje.

Teško da svađa s pretpostavljenom urednicom može biti povod za takav brzinski izvanredni otkaz, u svakoj redakciji takvi su sukobi svakodnevni, a očitovanje je i u ovom slučaju opravdanje za unaprijed donijetu presudu. Novinarima se ne prijeti otkazima zato što su svađalice, kada se to dogodi, znači da su nekome moćnom stali na žulj te ih treba eliminirati kako svojim pretpostavljenima ne bi i ubuduće stvarali problema.

I u Zovkovom slučaju delikt mišljenja je povod za fetvu, možda je to upravo hvaljeni »General i džentlmen« koji odudara od sakrosanktne istine o Domovinskom ratu, samo u njegovom slučaju nije trebala intervenirati Revolucionarna garda, već su to, preduhitrivši je, u njezino ime odradili vjerni pričuvni prisavski pasdarani.

Strijele su odapete, mete poznate. Sada treba samo pričekati kome će biti upućeni sljedeći zahtjevi za očitovanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.