Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Ćorava diktatura

Tomislav Ćorić / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Tomislav Ćorić / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2019. u 18:36 2019-02-01T18:36:42+01:00

O Ćorićevim fakeovima kako manji, stari umjesto suvremenog broda za prijevoz plina, nije problem za sigurnost okoliša, kao i o tehnologiji za regasifikaciju, ne treba gubiti vrijeme. Zašto se dakle ministar Ćorić ne ispriča Mireli Ahmetović ne samo za izrečene uvrede već i zato što je sve što tvrdi o LNG-u istina? Zato što je on samo trbuhozborac premijera Andreja Plenkovića koji svim silama gura projekt skupljeg američkog (ili katarskog) plina u odnosu na ruski

Gospođa Ahmetović nije predmet mog interesa, a njezine izjave još manje, prošla je nezasluženo ispod radara prošlotjedna izjava vrijedna smjene ili barem ostavke ministra Tomislava Ćorića kojeg je od fokusa javnosti spasila afera njegovog imenjaka i kolege Tolušića.

Tko god bio na fotki, pravi ili fake ministar poljoprivrede, bio je nježniji i uljuđeniji prema prostitutki nego li Ćorić prema načelnici Omišlja Mireli Ahmetović. Ako smo takvu bahatost, u kojoj je i više od seksizma prema ženi i osobi koju tretira i naziva predmetom, mogli pripisati Ćorićevoj neodgojenosti, nekulturi i primitivizmu, što u ovoj vladajućoj garnituri i nije rijetkost, ako smo političkom nepismenošću mogli proglasiti takvo neprimjereno obraćanje jednog nadobudnog ministra prema čelnici lokalne samouprave koju su građani dva puta zaredom izabrali za svoju načelnicu, nakon odluke Vlade u srijedu o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, kristalno su jasni motivi ovakvog besramnog napada na Mirelu Ahmetović.

Načelnica općine Omišlja govori istinu kada tvrdi da je »riječ ne samo o ekonomski, ekološki i energetski lošem i skupom, već i za državu i sve njezine građane iznimno štetnom projektu«.

Potvrdio je to i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić priznavši napokon da će prvu fazu LNG-a plaćati i građani, dakle sva hrvatska kućanstva koja koriste plin! Zašto? Pa zato što za opskrbu plinom iz LNG terminala Krk nije pokazan gotovo nikakav interes osim državnog HEP-a kojim politički kadrovira HDZ i nešto malo Ine u državnom suvlasništvu. Zašto? Pa zato što je taj plin i do 30 posto skuplji od prirodnog.

Terminal je planiran za kapacitet od 2,6 milijardi prostornih metara plina, da bi bio isplativ potrebno je da se iskoristi 1,5 milijardi, a spomenuti zakupci pokazali su interes tek za trećinu te količine!

U nedostatku zakupaca, da bi Vlada spasila svoju nametnutu odluku o LNG terminalu, od 1. siječnja 2021. godine građani će morati odlukom te iste Vlade plaćati novi namet, tzv. SOS naknadu kako bi se namirili operativni troškovi.

Koliko će ona točno iznositi i koliko dugo ćemo je plaćati, tek ćemo vidjeti. U konačnici cjelokupno financiranje projekta od 234 milijuna eura, osim 101 milijuna koje je odobrio EK, past će na teret građana, koji će kao porezni obveznici iz proračuna dati sto milijuna eura, a ostalo, na ovaj ili onaj način, kroz državne tvrtke!

O Ćorićevim fakeovima kako manji, stari umjesto suvremenog broda za prijevoz plina, nije problem za sigurnost okoliša, kao i o tehnologiji za regasifikaciju, ne treba gubiti vrijeme. Zašto se dakle ministar Ćorić ne ispriča Mireli Ahmetović ne samo za izrečene uvrede već i zato što je sve što tvrdi o LNG-u istina? Zato što je on samo trbuhozborac premijera Andreja Plenkovića koji svim silama gura projekt skupljeg američkog (ili katarskog) plina u odnosu na ruski. Zašto, to samo on zna.

A onaj koji ne poštuje jasno iskazanu volju vlastitog naroda ili je ćorav ili nas vodi u ćoravu diktaturu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu