Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
29. ožujka 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Butković nije Ressler

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2020. u 15:18 2020-01-21T15:18:46+01:00

Svojim potezom Butković je dao Plenkoviću misliti. Za razliku od Karla Resslera, za kojeg je premijer tvrdio da je nešto najbolje što se nakon njega samog dogodilo HDZ-u, a koji mu je okrenuo leđa već na prvom zavoju, nevoljeni ministar stao je uz njega sada kad je najteže. Tako je to u politici. Živa žalost!

Podrška Olega Butkovića Andreju Plenkoviću za još jedan mandat na čelu HDZ-a više je od servilnosti koju uobičajeno u stranačkom životu ministri iskazuju premijeru.

Butković je u ministarsku fotelju sjeo još dok je predsjednik Vlade bio Tim Orešković pa prema Plenkoviću nema nikakvih dugova kao ministri koji su to postali isključivo njegovom milošću u zadnjem čišćenju Vlade od zadaha korupcije i nečasnih radnji, a kojima još pravo nismo ni imena naučili.

Činjenica da premijer i ministar mora, prometa i infrastrukture nisu bili u prisnim odnosima poput onih koje Plenković gaji prema Davoru Božinoviću ili pak Zdravku Mariću, svoje ishodište ima prije svega u vođenju unutarstranačke politike, a nikako zbog Butkovićevog rada u Vladi.

Vrijeme će pokazati, ali Butković je sigurno jedan od najučinkovitijih Plenkovićevih ministara, možda i najbolji kojeg smo imali u posljednjih dvadeset godina u tom resoru.

Pelješki most vjerojatno je kruna tog rada koji će ostati upamćen za sva vremena, ali od željeznice do prometnica to je vruća stolica od koje bježe politički šminkeri željni slave i lagodnog života.

Rekli bismo na prvu, bez detaljnije analize, da su u ove četiri Butkovićeve godine napravljene samo one rive i rivice, lukobrani i lučice duž naše obale, zaslužio bi pozitivnu ocjenu. Od njega bi i mnogi SDP-ovi kadrovi mogli naučiti kako se ne zaboravlja rodni kraj kada se ode u Zagreb na položaj.

I sam Oleg Butković je davši podršku Plenkoviću rekao da ne zna treba li mu za zdravlje još jedan ministarski mandat ako aktualni premijer bude opet sastavljao Vladu. Što se tiče stranačkih funkcija, razmislit će za koju će se kandidirati, a budući da je na prošlim izborima dobio najviše glasova za potpredsjednika, vjerojatno bi mogao ipak krenuti stepenicu više i postati zamjenik predsjednika stranke.

Butkovićevom podrškom Plenković je dobio više nego sam Butković, možda i presudne glasove, jer na stranu unutarstranačke oporbe koja želi smijeniti predsjednika Vlade i HDZ-a nije stao niti jedan član kabineta.

Za razliku od mnogih, Butković je racionalan političar, on zna da Plenković jedini u ovom trenutku, u osvit parlamentarnih izbora, može ostaviti HDZ na vlasti. Oleg Butković nije trkač na kratke staze, niti mu netko može ponuditi zlatno runo koje bi ga opčinilo da izgubi zdrav razum.

S 41 godinom još uvijek je jedan od najmlađih ministara, a iza sebe ima zavidnu političku karijeru, četiri godine u Vladi, jedanaest kao gradonačelnik grada Novog Vinodolskog, potpredsjednik HDZ-a, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a PGŽ-a...

Nije tajna da je Oleg Butković u dobrim odnosima s mnogima unutar HDZ-a, pa i s bivšim predsjednicima, osim Jadranke Kosor, ali i s članovima ostalih stranaka bez obzira kojim lijevim ili desnim opcijama pripadali.

U predsjedničkoj kampanji podržavao je Kolindu Grabar-Kitarović, ali je nakon njezinih suludih izjava o tome kako je NK Rijeka bila srpski klub, mrtvo hladno izjavio kako to nije stav HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji.

Iako se iskrenost u politici rijetko isplati, Butković nije želio prešutjeti kako je koalicija HDZ-a i HNS-a »živa žalost«, čime sigurno kod Plenkovića nije zaradio pozitivne poene.

Ako mu se nešto u politici može i zamjeriti, onda se to odnosi na vlastitio dvorište, na Rijeku, grad u kojem HDZ na svom čelu nikada nije imao čovjeka sposobnog postati gradonačelnikom, a kamo li nešto više. Uglavnom su se ambicije ovdašnjih HDZ-ovih kadrova svodile na uhljebničke pozicije u metropoli i bijeg put Gornjeg Jelenja čim se ukaže prilika.

Svojim potezom Butković je dao Plenkoviću misliti. Za razliku od Karla Resslera, za kojeg je premijer tvrdio da je nešto najbolje što se nakon njega samog dogodilo HDZ-u, a koji mu je okrenuo leđa već na prvom zavoju, nevoljeni ministar stao je uz njega sada kad je najteže. Tako je to u politici.

Živa žalost!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.