Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
26. veljače 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Blažena Cruella

Foto : Igor Soban/PIXSELL
Foto : Igor Soban/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2019. u 20:19 2019-11-22T20:19:10+01:00

Kako god završila ova njezina politička avantura, preuzme li od Vrdoljaka raspadajući HNS kao ona koja ga je vratila u oporbu za sljedeće izbore, ili ostane na margini čekajući bolje dane, Blaženka Divjak moći će se pohvaliti kao jedina koja se usudila otvoreno derati Plenkovića, i to u trenutku većem i od Božića, kada su mu i Muti Merkel i svi europski pučki pajdaši došli u posjet, dok su slatki bomboni komplimenata ispadali iz njihovih ustiju na njegov račun

Nije Blaženka Divjak zločesta poput Grincha da bi Hrvatima ukrala Božić, ali nije daleko od Cruelle koja nastoji oguliti kožu jednom Dalmatincu, Andreju Plenkoviću. Štoviše, taj joj posao ide sve bolje, pa premijer, satjeran u kut, više nema nikakvog efikasnog rješenja nego odmetnutu ministricu skratiti za glavu, milom ili silom.

Dobrovoljno očigledno ne ide, jer Blaženka Divjak je odlučila do posljednje sekunde iskoristiti svojih 15 minuta slave koje joj pripadaju. I kad su svi već bili sigurni da će na hitno sazvanoj presici ministrica znanosti i obrazovanja suznih očiju podnijeti ostavku, ona je napravila salto mortale pokušavši sebe prikazati kao nezaobilazni dio rješenja krize izazvane štrajkom, a ne nikakvim remetilačkim faktorom! Jedno se mora priznati Blaženki Divjak, koja je u Plenkovićevu Vladu ušla kao nezavisna u kvoti HNS-a, a to je politički instinkt koji joj je proradio upravo sada kada su je gotovo svi proglasili političkim mrtvacem.

Odigrala je va banque ministrica bez budućnosti pozicioniravši se negdje između Vlade i sindikata kao medij bez kojeg nema ni završetka štrajka, ni budućnosti resora. Malo je bila na udaru sindikata i vođa štrajka, ali kad je postala državnim neprijateljem broj jedan osvojivši naslovnice novina i »prime time« na svim televizijama, postalo je jasno da Blaženka Divjak nema namjeru sebe žrtvovati kao dežurnog krivca jer su stvari izmakle svakoj kontroli.

Nije mogla Blaženka Divjak slutiti ni kada je postajala ministricom, koja je za to mjesto odabrana upravo zato jer nije imala nikakvog političkog iskustva i autoriteta, kako bi njome i Plenković i Vrdoljak mogli lakše manipulirati u šupljoj priči o kurikularnoj reformi koja je navodno spojila HDZ i HNS, a svodila se na razbijanje u paramparčad jedinog suvislog modela, onog Borisa Jokića, kako će jednog dana za svoje šefove postati toliko opasna da će joj posvetiti cijelu novinsku naslovnicu, uz prijeteću poruku »Ona mora otići«. Pričala bi i dalje ministrica Divjak bajke o STEM-u, hvalila se tabletima koje nitko nije vidio, šetala se hrvatskim školama kojima su od tehnoloških čuda preče bile fasade i krovovi koji još uvijek prokišnjavaju.

Mogla je Blaženka Divjak svoju ministarsku funkciju po uzoru na prethodnike i kolege obavljati birokratski, do posljednjeg dana mandata, bez stresa, povišenog šećera i tlaka, da se, eto, i u njoj nije probudio taj sindrom povišene političke važnosti koji nas u jednom trenutku, ničim izazvan, tjera da od blaženika postanemo vješticama. I tako se u visine digla Cruella koja svom šefu Plenkoviću dijeli besplatne savjete da se »izdigne iz ukopane pozicije«, a za prazne škole i učenike koje podučava cesta umjesto nastavnika izravno proziva »igre moći i nadmetanje sindikata i premijera«!?

- Ja u takvim scenarijima ne želim sudjelovati, pere ruke od svega ministrica znanosti, obrazovanja i sporta, pokušavajući se istodobno ustoličiti kao glavni i ovlašteni pregovarač između dviju strana koje moraju pod svaku cijenu sklopiti mir. U Camp Davidu ili Daytonu, svejedno.

Kako god završila ova njezina politička avantura, preuzme li od Vrdoljaka raspadajući HNS kao ona koja ga je vratila u oporbu za sljedeće izbore, ili ostane na margini čekajući bolje dane, Blaženka Divjak moći će se pohvaliti kao jedina koja se usudila otvoreno derati Plenkovića, i to u trenutku većem i od Božića, kada su mu i Muti Merkel i svi europski pučki pajdaši došli u posjet, dok su slatki bomboni komplimenata ispadali iz njihovih ustiju na njegov račun. Štoviše, dezorijentirani premijer jučer se napokon spustio i među štrajkaše, koji su ga dočekali gromoglasnom šutnjom, zijevajući u njega poput riba.

Nije pobjeda, ali takvom uspjehu bi se i Cruella veselila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.