Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4n
Sutra: 10° 10° 4n
18. veljače 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Bitka za Liku

Robert Kopal / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Robert Kopal / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2019. u 14:07 2019-03-06T14:07:00+01:00

Metodom tuk na utuk, odnosno anketom na anketu, Kopal je novinarima predstavio istraživanje koje je za HDZ provela agencija Prizma po kojoj će za HDZ glasati 45,5 posto birača, što znači uvjerljivu pobjedu, pretvoreno u mandate od 15 do 17 zastupnika u Skupštini. Ne treba posebno isticati da je istraživanje Promocija plusa pokazalo nešto drugo

Važnost nedjeljnih izbora za članove Županijske skupštine Ličko-senjske županije pokušava se u javnosti prikazati kao najpresudnija bitka za Liku još od Krbavske bitke.

Da je stvar ozbiljna, svjedoči i činjenica da se u prve borbene redove vladajućeg HDZ-a ubacio i Robert Kopal, službeno voditelj Odjela za analitiku i članstvo HDZ-a, kojeg novinari kolokvijalno znaju zvati »osobni špijun Andreja Plenkovića«.

Kopal, čovjek za najteže zadatke, radilo se o hibridnom ratu, aferi »špic postole« ministra Tolušića ili pogrešnom tumačenju GDPR-a, europske Uredbe o zaštiti osobnih podataka, ovoga puta trebao je svojim djelovanjem poništiti dva dana ranije objavljeno ispitivanje javnog mnijenja agencije Promocija plus.

Metodom tuk na utuk, odnosno anketom na anketu, Kopal je novinarima predstavio istraživanje koje je za HDZ provela agencija Prizma po kojoj će za HDZ glasati 45,5 posto birača, što znači uvjerljivu pobjedu, pretvoreno u mandate od 15 do 17 zastupnika u Skupštini.

Ne treba posebno isticati da je istraživanje Promocija plusa pokazalo nešto drugo, mrtvu trku HDZ-a i Nezavisne liste Darka Milinovića to jest 28,1 nasuprot 24,2 posto glasova.

Od matematike i statistike za Liku je presudnije što će se ovim izborima promijeniti. Odgovor je i bez ispitivanja bilo koje i bilo čije agencije nažalost poznat, i glasi ništa. Ta navodno presudna politička bitka ne vodi se između dvije različite koncepcije razvoja, dvije ideologije ili pak između pozitivaca i negativaca. Sukob dvije frakcije HDZ-a na ovim izborima pokazat će samo jesu li Ličani odani vojnici Partije ili su ipak veći lokalpatrioti koji će glasati za čovjeka iz svoje sredine.

Jedina dilema je Zagreb ili Gospić, jedina neizvjesnost kome će pripasti resursi, Plitvička jezera i Zrće, a sve ostalo ostat će isto kao i do sada. Težak život, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost. Darko Milinović vladao je Likom dva desetljeća, mnogi će reći autokratski, ali u HDZ-u se oduvijek tako vladalo na svim razinama.

U Milinovićevoj eri Lika nije doživjela »boom«, ali nije postala niti najgorim dijelom Hrvatske. On je, uz Božidara Kalmetu, najzaslužniji što je svo to vrijeme HDZ u 9. izbornoj jedinici osvajao najviše saborskih mandata. Zvali to političkom karizmom ili ne, njegov nasljednik na čelu HDZ-a i ljuti suparnik na ovim izborima Marijan Kustić, čovjek s druge strane Velebita, s Paga, svoju političku snagu duguje isključivo autoritetu Andreja Plenkovića i logu HDZ-a. Pobijedi li Kustić, bit će to pobjeda Plenkovića, izgubi li, bit će to njegov labuđi pjev.

Obojicu u ovom srazu podržavaju iste strukture, Kustića ministri i generali, Milinovića tamošnji čelnici braniteljskih udruga. Jedina razlika i karta na koju igra Milinović je 17 žena na njegovoj listi, a od 31 kandidata 26 su bivši HDZ-ovci! I da, Milinović u svojim istupima nikada nije napao Plenkovića već cijelo vrijeme govori kako ga je netko pogrešno informirao što znači da u slučaju pobjede računa i na mogućnost povratka u HDZ!
I nakon nedjelje u zemlji vukova važit će ona narodna, vuk dlaku mijenja ali ćud ne. No za jednog od dvojice vukova lovostaj prestaje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.