Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Alternative für HDZ

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2020. u 16:04 2020-01-17T16:04:27+01:00

Bilo kako bilo, ni kladioničari, rejting agencije ni novinari sami ne bi napisali ovako uzbudljiv scenarij još jednih izbora koji im garantiraju siguran posao. Barem zato Andrej Plenković zaslužio je još jedan mandat, jer bez njega sve ovo bi bilo nemoguće

Nakon što smo saznali kako nas čekaju još jedni najneizvjesniji i najpresudniji izbori, oni za predsjednika HDZ-a, dođe čovjeku da se brže-bolje učlani u tu stranku ne bi li mogao sudjelovati u tom prazniku demokracije.

Za HDZ ovaj će dugoočekivani okršaj zaista biti neizvjestan i presudan za budućnost tog pokreta koji nikada nije postao strankom u pravom smislu te riječi, jer se unutarnji sukobi i tenzije više ne daju pomesti pod tepih. Obračun je zakazan, do 17. ožujka saznat ćemo tko će iz njega izaći sa štitom, a tko, jednom zauvijek, na njemu.

Hoće li sve biti demokratski i fer, ostaje da se vidi, jer HDZ ne bira prvi put po pravilu »jedan član, jedan glas«, ali je već u dva navrata, u samo tri mjeseca 2016. godine, to bilo izvrgnuto ruglu jer su i Tomislav Karamarko i Andrej Plenković bili i jedini kandidati!

Ovoga puta ne nedostaje izazivača aktualnom predsjedniku i premijeru, samo im se ne znaju imena i broj, no neki su svoje namjere javno deklarirali. Davor Ivo Stier, koji slovi kao najozbiljniji protukandidat, obznanio je kako »postoji alternativa u HDZ-u koja je spremna provesti promjene« te da »one moraju biti odlučne, institucionalne i brze«. Očigledno, Stier nije usamljen, on je bio autor i političkog manifesta koji je prethodio Plenkovićevom dolasku na vlast i smjeni Karamarka, a iz njegove najave jasno je da je novi program za nove ljude na čelu HDZ-a već napisan.

Budući da su Stier i njegovi istomišljenici Plenkoviću zamjerali koalicijske partnere koji su HDZ odveli ulijevo i skrenuli s domoljubno-klerikalno-nacionalističkog kursa, može se pretpostaviti da ni riječ alternativa kojom je označio grupaciju koja se okupila nije slučajna.

Je li »Alternativa za HDZ« nešto što bi trebalo asocirati na tvrdolinijašku desnu stranku Alternative für Deutschland, uskoro ćemo saznati. Ono što je izvjesno jest da će se svi kandidati i sve struje koje se uključe u utrku za predsjednika HDZ-a pozivati na Franju Tuđmana i nazivati njegovim jedinim istinskim sljedbenicima, iako svatko od njih baštini od Prvog hrvatskog predsjednika ono što mu paše i što mu u danom političkom trenutku odgovara.

Zato će ovi izbori biti uzbudljivi i neizvjesni, jer pretendenata na tron je mnogo i teško da će moći zatomiti svoje ambicije da upravo oni budu ti u čiju će čast prokuljati bijeli dim iz kurije. Miro Kovač vjerojatno se priklonio Stierovoj Alternativi pragmatično procjenjujući da im je u ovom trenutku najvažnije ukloniti Plenkovića s vlasti, a kad se plijen bude dijelio, bitno je biti negdje u blizini.

No želja mlađahnog Ivana Penave, govori nam to njegov »bodylanguage« već duže vrijeme, nikako nije biti drugi ili prva rezerva koja će prihvatiti kako još nije došlo vrijeme za njega i mirno se povući na pričuvnu poziciju.

Ni bivši predsjednik Tomislav Karamarko nije skrivao kako planira povratak na čelo stranke, a veliki »come back« Zorana Milanovića može mu biti samo ohrabrenje da »povratak iz mrtvih« u prvu političku ligu nije nemoguć. Za poraženu u tom duelu Kolindu Grabar-Kitarović rane su još presvježe da bi imala ikakvih izgleda ući u još jednu traumatičnu bitku i preuzeti stranku.

Bilo kako bilo, ni kladioničari, rejting agencije ni novinari sami ne bi napisali ovako uzbudljiv scenarij još jednih izbora koji im garantiraju siguran posao. Barem zato Andrej Plenković zaslužio je još jedan mandat, jer bez njega sve ovo bi bilo nemoguće. On se za sada ne izjašnjava o svojim planovima, a mogao bi jednim jedinim potezom sve njih skupa izbiti iz cipela. Naprosto, da se ne kandidira za predsjednika HDZ-a i u tu malu baru namami još više krokodila. A onaj koji ispliva bez repa, teško da bi bio u snazi dobiti parlamentarne izbore za HDZ.
I onda jedina prava alternativa za HDZ ponovo postaje Andrej Plenković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.