Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 20° 24° 2
27. travnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Al Capone u Banskim dvorima

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2017. u 14:31 2017-03-08T14:31:23+01:00

Kada u vlastitu kuću pozovete nekoga da je detaljno istraži i prekopa, a tako nešto nitko ne čini rado, onda znači da vas je snašla teška nevolja. Bumerang se tako vratio onome tko ga je hitnuo, dok Milanović može likovati, pogotovo prema onima koji su se naslađivali kako nije čudno što nije ni mogao voditi državu kada nije znao ni što se zbiva u uredu njegova predstojnika.

Tjerali ste lisicu, istjerat ćete King Konga, bio je vidovit bivši premijer Zoran Milanović, iako je kletva tek sada sustigla HDZ.

Naslađivali su se premijer Andrej Plenković i njegova ekipa kada je ražalovanog predsjednika SDP-a snašla »afera Saucha« koja ga je vrlo lako mogla doći glave nakon što je dotični završio u Remetincu zbog sumnje da je putem lažnih putnih naloga otuđio više od pola milijuna kuna. Bio je »šokiran i bijesan« tada Milanović, jer je Saucha bio osoba od njegovog najvišeg povjerenja, prvi i posljednji koji je čuvao njegova službena vrata. Tjerali su mnogi, ne samo Plenkovićevi HDZ-ovci, Sauchu koji im je savršeno amortizirao aferu (auto)plagijatora ministra Barišića, ne bi li na koncu, jednom zauvijek, odstrijelili Milanovića, da bi se sada ukazao King Kong.

Ili, barem Al Capone. Jer jedino logično objašnjenje zašto je Plenković kao osigurač uza se postavio glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana dok je javnosti skrušeno priznavao kako se na putnim nalozima i dnevnicama krade i nakon Milanovića, dakle i za Oreškovićevog ali i sada, za njegovog mandata, može biti da je u pitanju mafija, zločinačka organizacija koja je kao hobotnica svojim kracima premrežila Banske dvore.

To što je Plenković za svog Eliota Nessa izabrao Cvitana, a ne ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, može sugerirati samo da ovog potonjeg drži manje nesalomljivim u nezavidnoj situaciji u koju je upao i s kojom se nije sposoban sam nositi. Kada u vlastitu kuću pozovete nekoga da je detaljno istraži i prekopa, a tako nešto nitko ne čini rado, onda znači da vas je snašla teška nevolja. Bumerang se tako vratio onome tko ga je hitnuo, dok Milanović može likovati, pogotovo prema onima koji su se naslađivali kako nije čudno što nije ni mogao voditi državu kada nije znao ni što se zbiva u uredu njegova predstojnika.

Budući da za Oreškovića više nitko ne mari, a Most suvereno odbija mogućnost da ova afera ima bilo kakve veze s njihovim članovima, Plenković je ispao najveći magarac jer mu se pljačka događala ispred nosa i nakon što je javnost na »aferu dnevnice« burno reagirala. Ukazivanje Cvitana kao Eliota Nessa u Vladi bilo mu je potrebno ne bi li ostavio dojam da su njih dvojica na istoj strani, »good guys«, nakon što je otvoren lov na vještice u HAVC-u, na Novosti, i ostale neprijatelje režima, da bi se na koncu pokazalo kako Baba Roga stanuje u njegovoj vlastitoj kući!

Zašto je Cvitan pristao dati Plenkoviću alibi, iako gazda Banskih dvora po defaultu, baš kao i Milanović, mora po zapovjednoj odgovornosti biti sumnjiv za sve što rade njegovi podređeni, možda ćemo jednog dana prije izglasavanja njegovog povjerenja u Saboru saznati. U međuvremenu se samo možemo nadati da službenici državne administracije neće biti uhvaćeni u krađi lemozine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka