Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. ožujka 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Vojne pučeve zamijenili su bankarski

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2015. u 14:40 2015-07-25T14:40:27+02:00

Zapadni mediji pišu o tajnim pismima koje je guverner ESB-a slao demokratskim vladama Italije, Španjolske, Irske i drugih zemalja. Slao im je popis mjera štednje koje moraju izvesti ako žele financijsku pomoć, inače će ostati na suhom. To slikovito potvrđuje da EU, zbog uvođenja eura, postaje zajednica sa suženom demokracijom i ograničenim suverenitetom. Vojnih pučeva više nema, a zamijenili su ih pučevi bankara

Bojeći se da mjere stezanja remena u Grčkoj ne dovedu do vojnog puča, bivši je premijer George Papandreu u studenome 2011. smijenio cijeli vojni vrh i postavio sebi lojalne ljude. To ga nije spasilo, jer su ga mjesec dana kasnije smijenili najviši dužnosnici EU, i to pozadinskim pučem kojeg je orkestrirao bivši šef Europske komisije Jose M. Baroso, prema pisanju Financial Timesa i Telegrapha.

Na mjesto demokratski izabranog premijera doveden je bankar Lucas Papademos, dužnosnik Europske središnje banke (ESB). Papandreu je bio kriv jer se usudio najaviti referendum Grka o mjerama štednje. Morao je odustati i od referenduma, i od položaja.

Slično se dogodilo premijeru Silviju Berlusconiju, kad je odbio provoditi naloge dužnosnika EU i zaprijetio povratkom Italije na liru. Bivši američki ministar financija Tim Geithner u knjizi sjećanja tvrdi da su potkraj 2011. – na vrhuncu prve krize eura – visoki dužnosnici EU od njega zatražili da utječe na MMF kako bi ta financijska institucija uskratila pomoć Italiji, zahvaćenoj financijskom krizom, dok god Berlusconi ne odstupi. Zgroženi Geithner to je odbio tvrdeći da ne želi »imati (Berlusconijevu) krv na svojim rukama«.

Što nije htio Amerikanac, učinio je Mario Draghi, koji je tada preuzeo dužnost guvernera ESB-a. Prema britanskim medijima, Draghi je uskratio financijsku pomoć Italiji, što je dovelo do divljanja kamata na dugove mediteranskih država. Berlusconi je pod prijetnjom kaosa morao odstupiti, a na njegovo mjesto doveden je Mario Monti, opet bankar iz ESB-a. Tek kad je demokratski izabrani premijer smijenjen, Draghi je herojski poručio da će ESB svojim mjerama »učiniti sve za spas eura«, čime je smirio financijsku krizu u Italiji i cijeloj eurozoni.

Zapadni mediji pišu o tajnim pismima koje je guverner ESB-a slao demokratskim vladama Italije, Španjolske, Irske i drugih zemalja. Slao im je popis mjera štednje koje moraju izvesti ako žele financijsku pomoć, inače će ostati na suhom. To slikovito potvrđuje da EU, zbog uvođenja eura, postaje zajednica sa suženom demokracijom i ograničenim suverenitetom. Vojnih pučeva više nema, a zamijenili su ih pučevi bankara.

Više nisu potrebni tenkovi, jer središnje banke izvode svojevrsne financijske pučeve, iza kojih stoje interesi krupnog kapitala i najmoćnijih članica EU. To je postalo moguće jer su se države odrekle nacionalnih valuta u korist eura. Odrekle su se i kontrole nad središnjim bankama, koje su postale »neovisne« od država. ESB, koji tiska euro, nema čak ni svoju državu, niti birače, ali ima strahovite ovlasti za pritezanje neposlušnih naroda i članica EU.   

Primjerice, kad je grčka vlada Sirize ipak organizirala referendum protiv štednje, ESB je neizravno zaprijetio Grčkoj stvaranjem financijskog kaosa. Znakovito je da Draghi tada nije poručio da će »učiniti sve za spas eurozone«, nego je grčkim bankama pritegnuo slanje financijske likvidnosti, potičući navalu građana na banke. Tko je ESB-u, koji ima sjedište u raskošnoj palači u Frankfurtu, davao mandat za miješanje u politiku, pokazat će vrijeme.

U svakom slučaju, grčki narod i vlada morali su kapitulirati pod pritiskom ESB-a, Njemačke i ostalih kreditora. Provodit će mjere štednje koje će ih dovesti u još gore stanje. Uostalom, mišljenje ljudi i naroda je sporedno. Najvažnije je očuvati euro. Čak i papa Franjo je lani uočio da je Europa »izgubila ljudsku dušu« i da njezine institucije služe »carstvima u sjeni«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka