Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

Virtualno bogatstvo: Tempirana bomba financijskih alkemičara

AP
AP
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2011. u 19:04 2011-09-17T19:04:06+02:00

Dužnička kriza u južnim državama eurozone upravo raspiruje bankarsku krizu, koja se spojenim posudama može proširiti cijelim kontinentom i dovesti do nove svjetske recesije.

Čuo sam iz poslovnih krugova kako je sadašnja kriza ništa prema onome što nas čeka u budućnosti, zabrinuto je rekao splitski gradonačelnik Željko Kerum dok je prekjučer u Splitu šetao s predsjednikom Republike. Da, i ja sam to čuo, odgovorio mu je Ivo Josipović. Prema informacijama koje sam dobio od banaka, prognoze su tako pesimistične da se s njima boje izaći u javnost, dometnuo je predsjednik, tvrdi Slobodna Dalmacija.

Kerum i Josipović šaptali su o novoj krizi misleći da ih novinari ne čuju. No, nisu govorili o krizi u Hrvatskoj, nego o novom poglavlju svjetske krize koja očito nije prestala, nego će vjerojatno imati dvostruko dno. O tome već dva mjeseca šapuću i svjetski dužnosnici, ali sada počinju govoriti naglas.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde iz tjedna u tjedan pojačava alarm za uzbunu i poziva vlade na hitnu akciju kako se svijet ne bi srozao u novu krizu. Prethodna je krenula iz financijskog sektora u SAD-u, a sljedeća može doći iz Europe. Dužnička kriza u južnim državama eurozone upravo raspiruje bankarsku krizu, koja se spojenim posudama može proširiti cijelim kontinentom i dovesti do nove svjetske recesije.

Znakovi nove krize vide se od ljeta. Nepovjerenje među bankarima u Europi i SAD-u ubrzano raste: sve se više ustežu međusobno posuđivati novac. Nepovjerenje je za mjesec i pola dana, slikovito rečeno, dosegnulo već oko 50 posto od one razine na kojoj je u jesen 2008. izbila svjetska kriza. Naime, pokazatelj »FRA/OIS spread« – koji je objavljen na Bloombergu, a označava cijenu posuđivanja novca među bankarima – od srpnja do početka rujna skočio je s uobičajenih 10 na 70 baznih bodova. U jesen 2008. taj je pokazatelj iznosio 155 bodova. To znači da bi nova kriza, ako nepovjerenje bankara nastavi rasti istom brzinom, mogla prasnuti već sredinom ove jeseni.

Svjetski dužnosnici vjeruju da se nevolje mogu usporiti i donekle ublažiti. No, problem je što još nije riješen ni povod za proteklu trogodišnju krizu. Riječ je o balonu koji je napuhao financijski sektor, osobito u Americi, stvorivši papirnato, knjigovodstveno, digitalno i virtualno bogatstvo koje nema pokrića u realnoj ekonomiji i stvarnom životu. Mnogi vjeruju da je financijski sektor tempirana bomba koja će opet prasnuti.

Fantastičan je podatak da je od 2004. do 2007. ukupni BDP zemalja svijeta rastao po stopi od oko 4 posto, a vrijednost financijskih izvedenica (derivata) po stopi od 31 posto godišnje. U tri godine virtualno financijsko bogatstvo svijeta povećalo se za 131 posto i prasnulo, a burze su potonule. Vrijednost izvedenica već tri godine uglavnom stagnira, a na kraju 2010. nominalno je iznosila 600.000 milijarda dolara, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja iz Basela. Dakle, vlasnici kapitala i ljudi iz svjetskog financijskog sektora nisu ni orali, niti kopali, ali i dalje stvaraju »vrijednost« čak deset puta veću od ukupnog svjetskog BDP-a, koji se kreće između 60 i 70.000 milijarda dolara!

Poznato je da količina novca u optjecaju, novčanih nadomjestaka i različitih izvedenica treba biti jednaka vrijednosti proizvodnje, usluga i imovine. Pojednostavljeno, vrijednost financijskog sektora može rasti u skladu s rastom BDP-a, a ne može imati svoj vlastiti, napuhani život, odvojen od realne ekonomije – inače nastupa kriza.

Ta tempirana financijska bomba i dalje otkucava. Čini se da nam kriza (liberalnog kapitalizma) postaje sudbinom i da se neće riješiti dok god države ne uzmu stvari u svoje ruke, dok ne preuzmu veću kontrolu nad kapitalom, nad bankama i financijskim sektorom, kako bi ti alkemičari novog vijeka prestali novac i bogatstvo proizvoditi iz ničega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.