Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Šokantna Sinnova poruka Hrvatskoj

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2015. u 16:09 2015-03-07T16:09:58+01:00

Sinnovu unutarnju devalvaciju, koju traži i njemačka vlada, neuspješno provode sve prezadužene članice EU-a, uključujući i Milanovićevu vladu

Hans-Werner Sinn šokirao je hrvatske političke krugove. Predsjednik bavarskog instituta IFO, koji priprema gospodarski program za HDZ, Hrvatima je poručio da je devalvacija neizbježna ako žele iz krize. Kako šira javnost ne zna dovoljno o ekonomiji, a pogotovo razliku između »vanjske« i »unutarnje« devalvacije, SDP je iskoristio Sinna za predizborne napade na HDZ, tvrdeći da želi devalvirati kunu, što HDZ odbacuje.

   Sinn je razvikani ekonomist, blizak njemačkim vlastima, koji godinama zagovara devalvaciju u zemljama eurozone, i to unutarnju.

Prema govoru održanom na skupu HDZ-a i njegovim člancima s portala Vox.eu, devalvacija je jedini način da mediteranske zemlje eurozone, zagrezle u dugove, vrate konkurentnost i ekonomsku ravnotežu, koje su izgubile nakon što su (nepromišljeno) prihvatile euro. Kako nemaju vlastitu valutu koju bi devalvirale (vanjska devalvacija) i oborile cijene svojih proizvoda prema drugim zemljama, ostaje im samo unutarnja devalvacija.

Ona se provodi putem nemilosrdne politike štednje i strukturnih reformi, čime vlade država obaraju plaće i javnu potrošnju. Moraju poništiti inflaciju iz proteklih 15 godina i vratiti cijene na staro.

   Sinnovu unutarnju devalvaciju, koju traži i njemačka vlada, neuspješno provode sve prezadužene članice EU-a, uključujući i Milanovićevu vladu. Ta deflacijska politika pokazala se jalovom i štetnom, osobito u Grčkoj. Ni hrvatska Vlada u četvrtoj godini mandata nema se čime pohvaliti pred narodom. Problem je u tome – upozoravaju Sinnovi protivnici iz neokejnezijanskog tabora – što Sinnove strukturne reforme daju rezultate tek za pet godina, što on i priznaje. U kratkom roku te reforme režu potrošnju i proizvode gospodarski pad. Stoga Sinnove srednjoročne mjere treba kombinirati s kratkoročnim monetarnim poticajima središnje banke za gospodarski rast. Ako gospodarstvo ne dobije početni zamah putem injekcije potražnje i eventualne devalvacije valute, reforme neće dati rezultate ni za 10 godina. Slično smatra i MMF.

   Ovih dana Sinn se složio s grčkim ministrom financija Varufakisom da štednja i reforme ne daju rezultate. Stoga je Sinn napravio obrat i predlaže Grčkoj da (privremeno) izađe iz eurozone, vrati drahmu i devalvira je. Ta »vanjska« devalvacija bila je recept za izlazak iz krize azijskim i europskim državama, koje imaju vlastitu valutu. Analize instituta IFO, kaže Sinn, pokazuju da su zemlje koje su devalvirale valutu, svoje gospodarstvo oporavile za godinu-dvije.

   Što je Sinn time neizravno poručio Hrvatskoj? Umjesto što pokušavate devalvirati svoje plaće, što dovodi do zastoja gospodarstva i rasta nezaposlenosti, devalvirajte kunu. Za razliku od Grčke i ostalih članica eurozone, vi imate vlastitu valutu, pa ste u prednosti. Da ste to ranije učinili, mogli ste u proteklih pet-šest godina već dvaput izaći iz krize.

Tu šokantnu poruku, koju je Sinn rekao između redaka, politički krugovi u Hrvatskoj ne žele prihvatiti. Umjesto devalvacije kune, oni će radije nastaviti isključivo sa štednjom, strukturnim reformama, mrcvarenjem i unutarnjom devalvacijom cijeloga gospodarstva i društva, s onim što je već viđeno u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji i Portugalu, koji su se prerano odrekli svojih valuta. Kažu da je značajka ludosti u tome što netko uporno nastavlja raditi jedno te isto, a očekuje da će to polučiti drukčije rezultate.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.