Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Socijaldemokrati umiru jer su postali liberali

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2018. u 18:14 2018-02-23T18:14:07+01:00

Socijaldemokrati – poput demokršćana i narodnjaka – pretvorili su se u liberale. I SDP u Hrvatskoj sve više sliči na veliku udrugu za ljudska prava, a ne na političku stranku. Pretvorili su se u službenike kapitala, zbog čega su države i sustavi prestali funkcionirati u korist većine ljudi, već u interesu manjine.

Kad se njemački SPD ovih dana srozao na 15,5 posto glasova i kad ga je po popularnosti prestigla i Alternativa za Njemačku, postalo je očito da se umiranje socijaldemokracije ubrzalo – ne samo u najvećoj zemlji EU-a, nego na cijelom kontinentu. Ne treba zaboraviti da su socijaldemokrati u Češkoj pretrpjeli težak izborni poraz i dobili manje glasova od komunista. U Mađarskoj su se sveli na marginalce, u Francuskoj su doživjeli debakl, u Italiji naglo gube potporu, a u poljskom parlamentu ljevice više ni nema. Jedino u Britaniji laburisti su se obnovili na čelu s Jeremyjem Corbynom, iako ga je 90 posto medija nazivalo ridikulom ili izvrtalo njegova mišljenja, među kojima je i zahtjev za ponovnu nacionalizaciju energetike, željeznica i vodovoda.

SPD dramatično gubi potporu jer opet želi s Angelom Merkel u veliku koaliciju, kojoj je glavni cilj bio i ostao promicanje interesa velikog biznisa. Takav put SPD je odabrao pod pritiskom banaka i korporacija, čime se mogu objasniti i nečuvene političke vratolomije šefa stranke Martina Schulza, koje su ga stajale karijere. Socijaldemokrati umiru zato što godinama pristaju da poslovni interesi isisavaju iz njih zadnju kap života. Nakon 2000. godine, dok su bili na vlasti, potkopavali su prava i sigurnost zaposlenih te doveli do rasta nejednakosti, kakve se u Njemačkoj ne pamte.

Socijaldemokrati – poput demokršćana i narodnjaka – pretvorili su se u liberale. I SDP u Hrvatskoj sve više sliči na veliku udrugu za ljudska prava, a ne na političku stranku. Pretvorili su se u službenike kapitala, zbog čega su države i sustavi prestali funkcionirati u korist većine ljudi, već u interesu manjine. Britanski laburisti, pak, okrenuli su ploču. Traže nadahnuće i u pogledima koje je 1944. u epohalnoj knjizi »Velika preobrazba« iznio ekonomist i povjesničar Karl Polanyi, a koji su temelj za stvaranje država blagostanja na Zapadu nakon 1945.

Prema Polanyju, ljudske zajednice uz pomoć države trebaju ograničiti slobodno tržište, jer ono je mit koji razara socijalno tkivo. Izmišljotina prema kojoj je ekonomska sfera samoregulirajuća i odvojena od društva, te u koju se politika navodno ne treba miješati, štetna je za ljude i narode, jer ih dovodi u službu profita i potkopava njihovu egzistenciju.

Taj razorni mit već od 19. stoljeća izaziva pobune i reakcije političkih pokreta, crkava i naroda. Društvo želi ekonomiju reintegrirati i podvrgnuti je svrhama ljudi. Kao reakcija, nastali su socijaldemokrati, socijalisti i demokršćani, u zemljama s jakom demokracijom. Tamo gdje je demokracija bila slaba, društva su se zaštitila fašizmom, nacizmom ili komunističkim revolucijama. Danas se šire populisti i radikalni pokreti raznih boja koji također, na svoj način, žele ljude zaštititi od diktata profita i od bajki o slobodnom tržištu.

Iz aviona se vidi da liberalizam (kao ideologija kapitala) odlazi u prošlost, kako je to ocijenio jedan komentator BBC-a u povodu Brexita i pojave Donalda Trumpa. Socijaldemokrati, koji su davno izgubili svoj identitet i postali liberali, ne žele se pogledati u ogledalo, pa odlaze zajedno s njima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.