Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Slom Bruxellesa, Londona i štednje

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2016. u 17:51 2016-07-29T17:51:00+02:00

Briselska politička tvrđava se slomila. Europska komisija je sredinom tjedna odlučila da neće kazniti Španjolsku i Portugal zato što su njihove vlade »previše trošile« i tako stvorile prekomjerni proračunski manjak. Komisija je mjesecima prijetila Madridu i Lisabonu, a onda se preko noći predomislila i odustala od kazne. To se dogodilo pod pritiskom njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea, glavnog zagovornika okrutne proračunske štednje koja je u prošlim četirima godinama destabilizirala socijalne i političke sustave u članicama EU-a.

Politici štednje je odzvonilo, jer je cijeli Zapad zahvatila povijesna politička oluja. Birači u Velikoj Britaniji, SAD-u i članicama EU-a sve se otvorenije bune – svatko na svoj način – protiv slobodnog tržišta te protiv poretka koji je prilagođen interesima korporacija i banaka, a na štetu ljudi. Odluka naroda o izlasku Britanije iz EU-a (Brexit) slomila je ne samo britansku konzervativnu vladu, nego i Europsku komisiju.

Prvi potez nove britanske premijerke Therese May bio je prekid ozloglašene štednje i reformi preko leđa naroda. Umjesto toga, May najavljuje da će »promijeniti kapitalizam« kako bi »radio u korist svih građana, a ne samo privilegirane manjine«. Štednja je otišla u povijest i u Francuskoj, koja se je nikad nije ni pridržavala. Suspendirala ju je nakon prvih terorističkih napada prošle godine, otkako su sigurnosni problemi u toj zemlji i ostalim članicama postali najvažnije političko pitanje. Bruxelles je nad kršenjem štednje u Francuskoj zažmirio, a lani je napravio ustupke i Italiji.

Kad su Britanci odlučili izaći iz EU-a, talijanski premijer Matteo Renzi upalio je alarm. Zatražio je da Unija »dokrajči okrutnu štednju« koja »zamračuje horizont, a budućnost pretvara u opasnost«. Talijansku vladu nitko više neće natjerati da reže proračun, smanjuje plaće i mirovine, jer je oporbeni Pokret pet zvjezdica – koji želi referendum o odlasku Italije iz eurozone i EU-a – postao najpopularnija stranka u zemlji. Drugim riječima, veće članice Unije napustile su proračunsku štednju. Provode je još samo manje države, koje nemaju vlastitu politiku i koje sebi dopuštaju da Bruxelles na njima jača mišiće.

Objašnjavajući zašto je Europska komisija popustila Španjolskoj i Portugalu, njezin povjerenik Pierre Moscovici izjavio je da »kažnjavanje kao pristup ne bi bilo ispravno u vrijeme kad ljudi sumnjaju u Europu«. Ključni čimbenici u EU-u, očito, shvaćaju da će prijetnje narodima i njihovim vladama samo ubrzati dezintegraciju EU-a, pa mijenjaju strategiju i žele spasiti što mogu. Njemački Spiegel nedavno je predložio tzv. bacanje novca iz helikoptera, odnosno da Europska središnja banka svakom građaninu EU-a daruje veću svotu eura, kako bi se ublažilo nezadovoljstvo naroda Unijom. Mnogi europski državnici – osobito predsjednik Francois Hollande i kancelarka Angela Merkel, koja je nakon serije terorističkih napada u Njemačkoj politički izgorila – vide da će na idućim izborima biti pometeni sa scene.

Brexit je političarima utjerao u kosti strah od vlastita naroda. »Nepopularnim reformama« bliži se kraj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka