Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Ribari bez ulova

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2016. u 17:41 2016-10-28T17:41:51+02:00

Ni Bruxelles, niti hrvatske vlasti, ne žele prihvatiti činjenicu da se dosadašnja politika pogodovanja investitorima – kako bi se oni smilovali i otvorili radna mjesta – potrošila.

Ne treba se žalostiti zbog vijesti da je Hrvatska pala za četiri mjesta na ljestvici Svjetske banke »Doing Business«, koja države rangira prema lakoći poslovanja. Hrvatska i dalje zauzima razmjerno visoko 43. mjesto među 190 zemalja, što znači da investitorima nije neprivlačna. Nema razloga ni za veselje zbog nedavne objave Svjetskoga gospodarskog foruma da se na njegovoj ljestvici konkurentnosti niskorangirana Hrvatska popela za tri mjesta.

Dobar položaj na tim ljestvicama, naime, nije jamstvo za dolazak investicija i zapošljavanje ljudi. Glavni problem nije kako ugoditi ulagačima, nego u tome što investicija, nakon krize iz 2008., u svijetu ima sve manje. Očekivati da će netko privući ulagače tako da im ponudi bolje uvjete, niže poreze, brže procedure i manje obveze prema radnicima, isto je kao kad bi svi ribari vjerovali da će svoj godišnji ulov povećati tako da poboljšaju brodove i opremu – a riba u moru sve je manje.

Hrvatske vlasti, slično poput onih u EU-u, trebale bi pogledati istini u oči. Svijet se još nije posve izvukao iz krize 2008., a već klizi u novu recesiju. Međunarodna trgovina pala je na najniže grane u posljednjih pola stoljeća. Prije krize rasla je 7 posto godišnje, a sada se srozala na stopu rasta od 1,7 posto, slabiju od posrnuloga gospodarstva. MMF je upozorio da se trgovina ne smanjuje zbog jačanja protekcionizma, nego zbog dugogodišnjeg pada investicija. Prema procjeni UNCTAD-a, izravne strane investicije u svijetu ove će godine biti niže za 10 do 15 posto.

Ništa bolje nije ni u Europskoj uniji, iz koje hrvatske vlasti očekuju med i mlijeko. Svjestan da Uniji godišnje nedostaje 300 milijardi eura ulaganja kako bi gospodarstvo vratila na razinu prije krize, šef Europske komisije Jean-Claude Juncker lani je pokrenuo golem investicijski plan za Europu. No, prijeti mu debakl. Europski sud revizora uočio je početkom listopada da taj plan vjerojatno neće povećati ukupna ulaganja u EU-u. Naime, oni rijetki koji su investirali, to bi učinili i bez Junckerova plana.

Ni Bruxelles, niti hrvatske vlasti, ne žele prihvatiti činjenicu da se dosadašnja politika pogodovanja investitorima – kako bi se oni smilovali i otvorili radna mjesta – potrošila. Ne daje rezultate. Taj pristup je države i narode stavio u službu investitora (kapitala) te osiromašio većinu ljudi, čemu će pridonijeti i najnovija porezna reforma u Hrvatskoj. Takva politika više ne služi nikome – ni povećanju bogatstva naroda, niti samim investitorima. Gospodarstvo tone u kaljužu. Investitori ne žele otvarati pogone jer je potražnja za njihovim proizvodima i uslugama sve manja. Nemaju za koga raditi. Većina ljudi siromaši, gubi kupovnu moć. UNCTAD, primjerice, smatra da za oživljavanje gospodarstva nema drugog puta osim jačanja državnih investicija i sustavnog povećavanja plaća zaposlenih.

Međutim, vladajući krugovi u Hrvatskoj nastavljaju svirati istu potrošenu muziku, uz koju gospodarstvo posrće već dva desetljeća. Sudeći prema njihovu mišljenju, Hrvatska se i dalje treba penjati na ljestvicama, ugađati bezvoljnim investitorima, a svoju budućnost prepustiti u ruke gospodina Godota, koji nikad ne dolazi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka