Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Populisti gube dah

Marine Le Pen / Reuters
Marine Le Pen / Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. lipanj 2017. u 18:34 2017-06-23T18:34:56+02:00

Zloglasna politika proračunske štednje je zamrla, a većina članica EU-a podigla je plaće zaposlenih, kao da vlade žele kupiti naklonost birača i odvratiti ih od populista

Očekivalo se da će ova godina biti u znaku uspona tzv. populističkih stranaka, ali događaji u Europi idu suprotnim smjerom. Potvrđuje to ishod predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Francuskoj, gdje su Marine Le Pen i njezina stranka doživjeli poraz. Štoviše, zaustavljen je i pokret Pet zvjezdica u Italiji, koji je na nedavnim lokalnim izborima loše prošao, i to u najvećim gradovima.

Porazi ekstremista redaju se od austrijskih predsjedničkih izbora u prosincu, kad je kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer izgubio ponovljenu utrku. Liberalni svijet je slavio i u ožujku, kada je stranka Geerta Wildersa na izborima u Nizozemskoj prošla slabije od očekivanja. Finskoj protuuseljeničkoj stranci »Pravi Finci« nekadašnja potpora birača od 20 posto danas se prepolovila.

 
Populisti su oslabili djelomice zato što su tradicionalne, matične stranke počele preuzimati njihove političke zahtjeve. Gotovo sve stranke u Nizozemskoj danas govore o ograničavanju useljavanja.

Radikalna Alternativa za Njemačku također je oslabila, jer se kancelarka Angela Merkel počela udaljavati od politike »otvorenih vrata« prema izbjeglicama.

Britanski UKIP, zagovornik neovisnosti zemlje, na nedavnim je izborima nestao sa scene, jer je ispunjen njegov glavni cilj – izlazak Britanije iz EU-a. Iako je Marine Le Pen zaustavljena, francuski dvostranački sustav se urušio i zemlja ipak očekuje velike promjene u unutarnjoj i vanjskoj politici – ali s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

 
Populisti su izgubili dah i zato što je Europska unija doživjela blagi gospodarski oporavak. Euro slabi, a Europska središnja banka nemilice tiska novac kako bi potaknula gospodarski rast. Nezaposlenost je pala na najnižu razinu od početka krize. Zloglasna politika proračunske štednje je zamrla, a većina članica EU-a podigla je plaće zaposlenih, kao da vlade žele kupiti naklonost birača i odvratiti ih od populista.

Izraz »populisti« je neprecizan. Tom se etiketom ponekad nastoje omalovažiti legitimni pokreti i stranke diljem Europe, koji su različitih boja, a zajedničko im je da žele remont sadašnjeg neučinkovitog sustava, od kojeg većina građana više nema koristi. Sustav je namješten za interese manjine, za velike kompanije i banke, za interese kapitala – što se vidi i u Hrvatskoj na slučaju Agrokora.

Poraze populista nema smisla slaviti, jer će se otpor takvom sustavu nastaviti. To pokazuje ne samo pobjeda Donalda Trumpa u SAD-u, nego i uspon reformiranih laburista na nedavnim izborima u Britaniji. Vladajući konzervativci su nakon Brexita obećali da će sustav mijenjati u korist većine građana, ali se birači ne zadovoljavaju kozmetičkim promjenama, kakve je najavila premijerka Theresa May.

Socijalne nejednakosti i dalje rastu, a egistencijalna sigurnost ljudi i naroda na Zapadu nastavlja se potkopavati. Na to ukazuju i pokreti koji nastaju u Hrvatskoj – poput Živog zida, Mosta ili stranke na čelu s Esih i Hasanbegovićem, dok se SDP urušava.

Ukratko, ništa nije gotovo. Vladajuće i tradicionalne stranke zavaravaju se ako misle da će ostati u sedlu zahvaljujući kozmetičkim potezima. Poraze populista najčešće slave oni koji vjeruju da mogu zaustaviti duboke promjene.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.