Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. ožujka 2019.
Iza pozornice Branka PODGORNIKA

kolumna Novi savezi, nova politika

Novi savezi,  nova politika
Novi savezi, nova politika
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2016. u 19:33 2016-07-22T19:33:26+02:00

Čini se da Milorad Pupovac vidi dalje od mnogih političara u vodećim strankama. Kao što je na putu Hrvatske u Europsku uniju stvoren Savez za Europu, tako danas trebamo imati Savez za Hrvatsku, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća za T-portal, iako tu izjavu nije precizirao.
Na ulazeći u to je li Pupovac želio reći da Hrvatskoj nakon izbora treba velika koalicija HDZ-a i SDP-a, ili je mislio na stvaranje višestranačkog konsenzusa o ciljevima zemlje, činjenica jest da je otvorio pravo pitanje. Hrvatska je zaista umorna od stagnacije gospodarstva, od nezaposlenosti i siromašenja, od rastućih nejednakosti i regionalnih razlika, od nametanja ideoloških podjela iz prošlosti. Treba joj zaista nova politika koja će u zemlji stvoriti koheziju za izlazak iz dugogodišnje krize.

Projekt Europske unije, kojem se Hrvatska priključila uz savez svih stranaka, krenuo je nizbrdo. Od stvaranja europske države neće biti ništa, jer ona je iluzija, kako je to rekao i šef Europskog vijeća Donald Tusk. Unija se rastače, jer je nakon Maastrichta jačala na pogrešnim polazištima. Prerasla je u uniju kapitala, banaka, korporacija, a zanemarila je potrebe naroda, građana. Uniji treba preuređenje, a i Hrvatskoj je nužna politika koja će reafirmirati državu i njezinu nezamjenjivu ulogu u razvoju i zaštiti gospodarstva, ljudi, prostora.

Događaji se ubrzano razvijaju u tom smjeru – od britanske odluke o izlasku iz EU, pa do težnji za revitalizaciju nacionalne kontrole nad unutarnjim procesima u Poljskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Danskoj, Finskoj, gdje jačaju tzv. populistički pokreti. Turska je također reafirmirala autonomnu nacionalnu politiku, u čemu je pokušaj vojnog puča nije spriječio. I kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump želi ojačati ulogu države kako bi Ameriku zaštitio od posljedica globalizacije, a isto sugerira i ostalima.

Svijet je na povijesnoj prekretnici. Razdoblje neoliberalizma, koji je Europu i svijet doveo na rub kaosa, bliži se kraju. Globalizacija se ne može zaustaviti. No, očito je da globalizacija više neće biti vođena interesima kapitala i korporacija, nego će je voditi države, u korist zanemarenih ljudi i naroda. To znači da države i vlade prestaju biti sluškinje kapitala. Reafirmiraju se politika i političari. Oni vraćaju u ruke izgubljene državne poluge – poput fiskalne, monetarne politike i zakonodavstva – koje su prenesene na EU. Ponajprije, države će morati povećati sigurnost, koja je zbog nekontroliranog useljavanja i terorizma postala glavni problem Europe.

Pupovac je očito svjestan razvoja događaja. Vjerojatno je pritom zanteresiran da nova politika u Hrvatskoj bude konstruktivna, na dobro svih građana, pa i manjina. Naime, politika vrha »Domoljubne koalicije« proizvodila je neprijatelje i Hrvatskoj nametala podjele iz prošlosti. Bila je štetna, destruktivna i besmislena. U tome se sada slažu vrhovi SDP-a i HDZ-a te obećavaju okupljanje. No, oni ne govore ni o kakvom novom pristupu, niti o zaokretu u ekonomskoj i socijalnoj politici. Bave se sitnicama i ne dovode u pitanje staru politiku koja je hrvatsko gospodarstvo i društvo dovela u krizu, u rastuće nejednakosti i podjele. A novi savezi na staroj politici nemaju smisla.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka