Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
18. studenoga 2019.
IZA POZORNICE Branka PODGORNIKA

kolumna Nepismeni stradaju, a pismeni spavaju

Nepismeni stradaju, a pismeni spavaju
Nepismeni stradaju, a pismeni spavaju
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2015. u 16:49 2015-11-27T16:49:10+01:00

Proteklih dana zaredale su se inicijative za financijsko opismenjavanje građana. One su hvalevrijedne, ali su promašile glavnu metu. Istina je da se većina građana slabo razumije u financijske i bankovne poslove, a mnogi ne znaju racionalno upravljati novcem. Međutim, za činjenicu da su pali u dugove i financijske nevolje nisu krivi samo oni. Najveću odgovornost snose državni regulatori koji bankama u Hrvatskoj dopuštaju da slobodno tržište pretvaraju u slobodno lovište na financijski polupismene građane.

Građani zaista trebaju učiti o financijama, to više što im je znanje dostupno i besplatno, na internetu. Mnogi predlažu da se vođenje osobnih financija počne predavati i u školama, barem nekoliko sati. No, budući da postoje brojne druge građanske inicijative za proširenje školskih programa različitim vrstama odgoja, ne treba biti preveliki optimist u domete takvih pokušaja. Učenici su već sada navodno preopterećeni. 

Svi znamo da je financijsko opismenjivanje postalo goruće pitanje zbog nedaća koje su pogodile 55 tisuća dužnika s kreditima vezanim uz švicarske franke. Poznato je da su tisuće financijski nepismenih građana nastradale jer su kredite podizale »na crno«, putem oglasa na banderama. No, kredite u švicarcima masovno su podizali visokoobrazovani građani, među njima i ministri. Drugim riječima, ni fakultetsko obrazovanje nije im bilo dovoljno da se zaštite od financijskog rizika, kojeg su na njih prevalile legalne institucije – banke.

Podizanje financijske pismenosti neće građanima pomoći da izbjegnu nove prevare. Nije nepoznato da se ponuda u posljednjih nekoliko desetljeća brzo obogaćuje novim financijskim »proizvodima«, koje je nemoguće pratiti – zbog širenja slobodnog tržišta i deregulacije financijskog sektora. Dok ljudi pohvataju konce i nauče što znači jedan »proizvod«, bankari će im već ponuditi nove, a o njihovim posljedicama neće ništa znati dok ih ne iskuse na leđima. Uostalom, svjetska financijska kriza iz 2008., kako je poznato, izbila je u »bankarstvu u sjeni« – upravo u financijski inovativnom i razuzdanom području koje države ni danas nisu regulirale. 

Financijsko opismenjavanje građana zaista je nužno, ali njihova polupismenost ne može Hrvatskoj narodnoj banci biti izgovor za to što nije zaštitila građane od inovativnih kredita, vezanih uz švicarce. Dok nepismeni stradaju, pismeni u HNB-u spavaju. Nedopustivo je izgovaranje dužnosnika HNB-a da su »izjavama« upozoravali na opasnost, a da istodobno prstom nisu maknuli kako bi regulirali slobodno lovište. Ovih dana izgovaraju se da nemaju čak ni detaljne povijesne podatke o kamatama banaka na neke vrste kredita.
 Čini se kako bi u središte pozornosti, pa i na dnevni red Sabora, zapravo trebalo staviti Hrvatsku narodnu banku koja propušta štititi ne samo hrvatske građane, nego gospodarstvo i državu. Banke su, nažalost, proigrale povjerenje građana, ali postoji nešto važnije. Jedna od glavnih zadaća nove vlasti trebala bi biti povratak povjerenja u hrvatske državne institucije, jer nitko drugi osim njih u ovom prevrtljivom svijetu ne može građane zaštititi od  nepogoda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.