Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
23. ožujka 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna MMF pritisnuo Njemačku da Grčkoj otpiše dug

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2015. u 14:19 2015-08-01T14:19:06+02:00

Kriza oko Grčke ne jenjava, nego se zaoštrava i poprima međunarodne dimenzije. Nakon što su europski kreditori na čelu s Njemačkom prisilili grčku vladu na kapitulaciju i na prihvaćanje drastičnih mjera štednje u zamjenu za novi, treći paket financijske pomoći toj zemlji od 86 milijardi eura, prošloga tjedna utrčao je Međunarodni monetarni fond s porukom da u takvom neodrživom rješenju, kakvo su našli europski kreditori, neće više sudjelovati.  

MMF je već nekoliko godina dio tzv. Trojke kreditora, zajedno s Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom. Godinama je sufinancirao spašavanje Grčke pod uvjetom da Atena provodi mjere stezanja remena – koje nisu urodile plodom, već su državu bacile u duboku depresiju. Izvršni odbor MMF-a proteklog je tjedna, prema dokumentima koji su procurili u Financial Times, poručio da će u novom paketu spašavanja Grčke sudjelovati samo pod uvjetom da joj se otpiše dug. Glavna prepreka otpisu duga je Berlin, pa zaokret MMF-a zapravo znači pojačavanje pritiska na Njemačku da omekša stav. 

Zna se da Grčka nikad neće vratiti enormne dugove. Zna se, također, da interni propisi ne dopuštaju MMF-u da svojim kreditima spašava zemlje koje ih ne mogu vratiti, jer to znači bacanje novca u rupu bez dna. Kad je MMF proteklih desetljeća dužnicima pomagao da stanu na koljena, njegovi su (uspješni) programi redovito počinjali otpisom dugova. MMF je upravo na slučaju Grčke prekršio to svoje temeljno pravilo rada. To je sada naišlo na otpor među 187 članica MMF-a, osobito onih iz Azije.Naime, cijeli svijet, pa i zemlje slabije razvijene od Grčke, svojim doprinosima sudjeluju u apsurdnom spašavanju Atene, samo zato što joj bogata Europa na čelu s tvrdoglavom Njemačkom ne želi otpisati dug, već iz dužnika želi iscijediti ono što je nemoguće.  

Upravo Berlin zahtijeva od MMF da nastavi Grčku spašavati zajedno s Europom. Naime, ako se MMF izvuče iz priče, financijski teret spašavanja past će isključivo na EU, odnosno na Njemačku. Usto, srpanjski sporazum europskih kreditora i Grčke, težak 86 milijardi, bez MMF-a izgubio bi međunarodnu oznaku i suzio se na europski, odnosni njemački program. Nastavak otpora otpisivanju dugova mogao bi tvrdoglavu Njemačku odvesti na put izolacije.  

Ipak, njemačka kancelarka Merkel nije posve odbacila olakšavanje dugova Grčkoj. Naprotiv, njemački ministar financija Schäuble je najavio golemu pomoć Ateni, ali pod uvjetom da izađe iz eurozone i vrati se na drahmu. Nije teško pretpostaviti da MMF-ov najnoviji pritisak na Berlin, da otpiše dug Ateni, može uroditi kompromisom koji bi Grčku gurnuo iz eurozone i odveo je u bankrot, ali uz otpis dugova i istodobnu financijsku pomoć i EU-a, i MMF-a. Kako u eurozoni ima još prezaduženih zemalja, a Grčka je model, takav ishod značio bi početak kraja eura, odnosno monetarne unije sa sadašnjih 19 članica. 

Srpanjski sporazum kreditora i Grčke, očito, ništa nije riješio. Apsurdno jest da je grčki premijer Cipras zatražio i dobio podršku parlamenta za taj sporazum u koji, kako je rekao, »ne vjeruje«. Njemački je parlament podržao isti sporazum u koji Schäuble, kako kaže, »ne vjeruje«. U sporazum ne vjeruju ni Unija, ni MMF, niti većina promatrača. Dužnička kriza Grčke prerasta u političku krizu eura, koja ne miruje ni usred godišnjih odmora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown