Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Kome služi politika?

Političari rade za privatni interes - što je tu čudno ? / arhiva NL
Političari rade za privatni interes - što je tu čudno ? / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2016. u 19:59 2016-09-30T19:59:00+02:00

Nitko od odgovornih još nije uspio razuvjeriti građane u njihovim sumnjama da političari, izabrani na dužnosti, sve češće rade u korist privatnih kompanija i banaka

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak zasigurno se peče na žeravici. Njegov prethodnik na toj dužnosti Radimir Čačić optužio je njega i bivšu Vladu da su mijenjali i prilagođavali zakone kako bi išli na ruku privatnim tvrtkama – a na štetu građana, Hrvatske elektroprivrede i države.

Rezultat tih malverzacija, kaže, bit će skuplja struja za sve, za građane i poduzeća. Čačićeve ocjene trebat će provjeriti pravnici, odnosno stručnjaci, kako bi se vidjelo što je tu istina i jesu li bivša Vlada i bivši sastav Sabora zaista omogućili prelijevanje novca građana u privatne tvrtke.

Problem je, međutim, što je Ministarstvo gospodarstva za mandata Vrdoljaka povuklo još neke sporne poteze, među kojima se ističe prisilno uvođenje razdjelnika za štednju energije u stanovima koji se griju na toplane. Oni koji su razdjelnike dobili i masno ih platili, bili su zaprepašteni.

Počeli su štedjeti, ali unatoč tome morali su platiti osjetno više račune, i to u trenutku kad je cijena nafte u svijetu pala na najnižu razinu. Da bude zanimljivije, nitko u svijetu, čak ni Europska komisija, nije hrvatsku Vladu prisilila na uvođenje razdjelnika, već je to inicirala sama. Građani su stekli dojam da je cijeli posao, na kojem zarađuju privatne firme, pokrenut zato da bi se isisavao novac iz njihovih sve tanjih džepova.

Nitko od odgovornih još nije uspio razuvjeriti građane u njihovim sumnjama da političari, izabrani na dužnosti, sve češće rade u korist privatnih kompanija i banaka. Ni Oreškovićeva vlada nije se pretrgnula od napora da bi napravila reda s razdjelnicima. Nije pokazala volju ni da istjera do kraja slučaj s kreditima u švicarskim francima, u kojem su građani bili oštećeni za više od šest milijardi kuna. Umjesto da koristi sve raspoložive mjere da bi štitila osiromašene i prevarene građane, dojam je da Vlada traži razloge kako se ne bi zamjerila bankama.

Da bi slika bila cjelovitija, valja podsjetiti da je bivši predsjednik HDZ-a Karamarko morao napustiti dužnost zbog sumnji da pogoduje interesima mađarskog Mola u sporu s Inom, te da se protiv bivšeg premijera Sanadera još danas vode sudski postupci. Hrvatska u tome nije iznimka. Članice EU-a prepune su skandala u kojima su vodeći političari osumnjičeni da rade za privatne tvrtke i financijski sektor.

Najsvježiji slučaj je bivši predsjednik Europske komisije Jose Barroso, koji je svojedobno sudjelovao u smjenjivanju demokratski izabranih premijera u Grčkoj i Italiji da bi se na njihovo mjesto postavili bankari. Kritičari godinama optužuju Komisiju da pogoduje privatnim lobijima, a sada su dobili dodatni argument. Barroso se nakon isteka dužnosti zaposlio u vrhu (privatne) banke Goldman Sachs, s kojom je imao brojne kontakte i tijekom mandata.

U situaciji kad hrvatsko gospodarstvo tapka u mjestu već barem 20 godina i kad se mladi sve više iseljavaju iz zemlje, političari iz HDZ-a, SDP-a i ostalih stranaka moraju napraviti odlučne političke poteze kako bi hrvatska država i gospodarstvo zaista počeli služiti vlastitom narodu, a ne interesima velikih kompanija, banaka i manjine. Povjerenje u političare u Hrvatskoj palo je na najniže grane u posljednjih nekoliko desetljeća, a oni oklijevaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka