Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 23° 23° 1
15. rujna 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

Još ne znaju tko je granatirao Dubrovnik

foto arhiva
foto arhiva
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2011. u 18:32 2011-05-28T18:32:20+02:00

Odgovori pokazuju da većina Srba ne zna da Dubrovnik nikada u povijesti nije bio u sastavu srpske države

Uhićenje Ratka Mladića je pozitivna i dugoočekivana vijest, ali je pitanje hoće li to zaista biti veliki doprinos pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije, kako je to procijenio predsjednik Srbije Boris Tadić. 
Poznato je kako je za ratove u bivšoj Jugoslaviji najodgovornija Srbija na čelu sa Slobodanom Miloševićem, pa je logično očekivati da će upravo njegovi nasljednici na vlasti najviše pridonositi rekoncilijaciji.

No, pitanje je s kime će, u Srbiji, Tadić pridonositi pomirenju. U tom pogledu, prosječno stanje duhova u Srbiji je žalosno. 

Istraživanje koje je prije godinu dana proveo beogradski Centar za ljudska prava, uz potporu EU, pokazalo je da je najvećem dijelu srpskih građana i danas svi drugi krivi za rat, da ne prihvaćaju odgovornost za ono što se dogodilo, a još danas ne znaju, ili ne žele znati, što se zapravo dogodilo. 

 Većina srpskih građana ni danas nema pojma kakav je zločin počinjen na Ovčari, pokazalo je istraživanje.

Što se tiče zločina za koje se smatra odgovornim Ratka Mladića, čak 30 posto njih ne zna što se dogodilo u Srebrenici, a tek svaki peti građanin Srbije (19 posto) zna da se tamo dogodio »masakr Muslimana«. Svaki treći građanin ne zna koliko je vremena Sarajevo bilo pod srpskom opsadom, tijekom koje su život izgubile tisuće Sarajlija. Svaki peti građanin još vjeruje da te opsade uopće nije bilo. 

Srpski Dubrovnik

O opsadi Dubrovnika svojedobno je grmio cijeli svijet, ali 40 posto ispitanih Srba ni danas »ne zna« tko je bombardirao Dubrovnik. Još 14 posto njih smatra da taj biser kulturne baštine uopće nije bio granatiran. Tek svaki peti ispitanik ispravno je odgovorio da je za granatiranje odgovorna JNA. 

To neznanje nije slučajno. Odgovori pokazuju da većina Srba ne zna da Dubrovnik nikada u povijesti nije bio u sastavu srpske države. Čak 45 posto njih smatra da je bio srpski, a još je šokantnije da je ta neistina daleko raširenija među visokobrazovanim ljudima (55 posto), nego kod građana s osnovnom školom (37 posto). Čak 62 posto ispitanika misli kako Hrvatska u srednjem vijeku nije imala državnost, a da je Crna Gora nezavisnost prvi put stekla tek 2006. godine. 

Najveći dio Srba, također, ne zna da Beograd nije bio u sastavu Dušanova carstva. Ne znaju ni da su početkom 19. stoljeća Turci bili većina stanovništva u Beogradu, da je grad imao više od stotinu džamija, od kojih su gotovo sve uništene.

Istodobno, većina pravoslavnih crkava i manastira sagrađenih u doba Otomanskog carstva je očuvana, ali većina Srba, prema istraživanju, danas pogrešno vjeruje da su ih Turci uništili. 

Obrađivanje naroda

Istraživanje je potvrdilo da je srpska javnost i dalje preopterećena etnocentrizmom i mitovima, jer najveći dio Srba i dalje smatra da je poraz srpske vojske na Kosovu najznačajniji događaj u nacionalnoj povijesti. U srpskoj javnosti stoga nema dovoljno racionalnog gledanja ni na ratove početkom devedestih godina.

Srpskim su građanima za ratove krivi drugi narodi na čelu s Hrvatima, a u najboljem slučaju odgovorni su »Milošević i Tuđman podjednako«. 

 a iščašeno promatranje svijeta, dakako, najodgovorniji su srpski vladajući krugovi – politički, crkveni i »znanstveni« – koji su sustavno manipulirali mišljenjem svoga naroda, osobito od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Obrađivanje naroda trajalo je jako dugo, pa ne treba očekivati da će se njegovo mišljenje brzo promijeniti. Svaki, nepatronizirajući, napor za pomirenje s drugim državama i narodima na području bivše Jugoslavije – kakav čine demokratske snage koje sada podupiru predsjednika Tadića – hvale je vrijedan.

No, očito je da će Tadić i njegovi pristaše najviše posla pritom imati kod kuće, u vlastitu narodu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.