Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
24. ožujka 2019.
Komentar Branka Podgornika

kolumna Jedni grade, drugi ruše

Gospodarstvu trebaju obilniji i jeftiniji krediti te povećanje potražnje (javne i osobne potrošnje) / Foto Sergej DRECHSLER
Gospodarstvu trebaju obilniji i jeftiniji krediti te povećanje potražnje (javne i osobne potrošnje) / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2016. u 19:13 2016-11-25T19:13:46+01:00

Dok Vlada nastoji porezno rasteretiti poduzetnike, kako bi cijena njihovih proizvoda i usluga bila što konkurentnija, HNB joj poništava napore: već dugo jača vrijednost kune prema euru. Dok Vlada želi pojeftiniti hrvatsku proizvodnju, HNB je istodobno poskupljuje, čime ugrožava industriju, poljoprivredu, turizam i radna mjesta u Hrvatskoj

Reakcija hrvatskih izvoznika, koji su ovih dana oštro kritizirali Hrvatsku narodnu banku (HNB), još je jedan znak da porezna reforma, sama za sebe, ne može ozdraviti hrvatsko gospodarstvo. Potezi koje istodobno vuče HNB – prema ocjeni Darinka Bage, predsjednika udruge Hrvatski izvoznici – neprekidno idu na štetu izvoznika, a time i gospodarstva.

Dok Vlada nastoji porezno rasteretiti poduzetnike, kako bi cijena njihovih proizvoda i usluga bila što konkurentnija, HNB joj poništava napore: već dugo jača vrijednost kune prema euru. Dok Vlada želi pojeftiniti hrvatsku proizvodnju, HNB je istodobno poskupljuje, čime ugrožava industriju, poljoprivredu, turizam i radna mjesta u Hrvatskoj.

Podsjetimo, svaka vlast ima dva osnovna načina da pojeftini proizvode i usluge svoga gospodarstva. Jedan je deprecijacija nacionalne valute (vanjska devalvacija), a drugi je način tzv. unutarnja devalvacija – prema riječima Hansa-Wernera Sinna, bivšeg direktora njemačkog instituta IFO, od kojeg je HDZ svojedobno naručio gospodarski program. Poput mnogih drugih, IFO je Hrvatskoj preporučio kombinaciju vanjske i unutarnje devalvacije. Međutim, hrvatske vlasti žele očuvati tečaj kune, pa preostaje samo unutarnja devalvacija. Stoga, većina u zemlji mora sama sebi spuštati cijene i vraćati ih na staro. Moraju se rezati proračun, osobna potrošnja, plaće i troškovi proizvodnje – sve što ulazi u cijenu proizvoda. Vlada taj proces želi ubrzati poreznom reformom, tako da smanji porezni teret kapitalu i da ga prebaci na leđa radnika te osiromašenog stanovništva.

No, vraćanje cijena na staro je težak, socijalno osjetljiv i uglavnom jalov posao. Naime, kuna je od svog uvođenja 1994. do danas zadržala gotovo isti nominalni tečaj prema njemačkoj marki, a kasnije prema euru. A inflacija u Hrvatskoj u 22 godine skočila je 77 posto, prema podacima DZS-a. To znači da je kuna zapravo revalvirala. Hrvatski proizvodi jako su poskupjeli prema uvoznima, ali vraćati kazaljke sata unatrag sada nije lako. Vlade u Europi, koje su provodile takvu unutarnju devalvaciju – putem proračunske štednje i stezanja remena građana – izazvale su posrtanje gospodarstva, nezadovoljstvo naroda, rast tzv. populizma i urušavanje EU-a.

Stoga je logično što izvoznici traže da i HNB pomogne gospodarstvu i njegovoj konkurentnosti, tako da provodi polaganu deprecijaciju kune od 2 posto godišnje. Ali HNB ide u suprotnom smjeru. U posljednje dvije godine HNB je tečaj kune ojačao za više od dva posto, s gotovo 7,7 eura na današnjih 7,53 eura. Sve nacionalne napore na snižavanju troškova proizvodnje – koje provode Vlada, industrijalci, poljoprivrednici i turistički djelatnici – HNB tako poništava i pretvara u Sizifov posao.

To nije sve. Za gospodarski oporavak zemlje nije dovoljna samo porezna reforma, ni konkurentan tečaj kune. Gospodarstvu trebaju obilniji i jeftiniji krediti te povećanje potražnje (javne i osobne potrošnje). Dobra porezna reforma može pomoći gospodarstvu kao i gnojivo biljkama u vrtu. No, problem je što će pognojene biljke ipak uvenuti, jer im nedostaje vode i sunca, a nisu zaštićene ni od nametnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown