Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
19. siječnja 2020.
Iza pozornice Branka Podgornika

Komentar Italija ubrzava rastakanje Unije

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. ožujak 2018. u 14:28 2018-03-09T14:28:12+01:00

Ishod talijanskih izbora nanio je udarac i povjerenju u Europsku komisiju. Ona godinama propagira reforme i politiku štednje, ali nikome ne odgovara za posljedice svojih (pogrešnih) odluka. Posljedice snose nacionalne vlade i stranke, koje zbog poslušnosti Bruxellesu propadaju na izborima. 

Talijanski izbori zadali su težak udarac planovima za jačanje eurozone i Europske unije. Ishod tih izbora, zapravo, ubrzat će rastakanje europskih integracija. Dvije trećine mjesta u talijanskom parlamentu dobile su stranke koje traže veću autonomiju Italije u odnosu na Uniju. Zahtjevi većine stranaka – od preispitivanja talijanske uplate od 20 milijardi eura u proračun EU-a, preko zaustavljanja politike štednje, pa do napuštanja zajedničke valute – pokazuju da Talijani žele preuzeti upravljanje nad vlastitom zemljom, kako bi se izvukli iz ekonomske stagnacije koja ih prati dva desetljeća.

Tako su planovi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel za »jačanje Europe« dobili klipove pod noge. Za razliku od odlazeće Britanije, Italija je osnivačica europskih integracija. Kada talijanski narod okreće leđa integracijama, to znači da je europski projekt prošao vrhunac i da se počeo definitivno rastakati. Macron i Merkel ne mogu nastaviti »jačati Europu« bez Italije, jer bi doveli do novih podjela u Uniji. Francusko-njemačkom dvojcu ostaje samo mogućnost kozmetičkih promjena, jer se većina članica EU-a već izjasnila protiv »sve tješnje integracije«.

Naime, snažniju ulogu nacionalnih država već dugo traže Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, a njihovim tragom kreće i nova austrijska vlada. Toj se skupini početkom tjedna, na svoj način, pridružilo i osam sjevernih članica Unije: Nizozemska, Švedska, Danska, Irska, Finska, Estonija, Letonija i Litva. Njihovi ministri financija usprotivili su se »dalekosežnim« planovima za prenošenje ovlasti i novca s nacionalne razine na europsku. Sjeverne države traže veću financijsku i političku odgovornost samih članica. One su dvojcu Macron-Merkel potkresale europska krila. Vladi u Berlinu to će vjerojatno dobro doći, jer se njemačka javnost ionako protivi povećavanju financijske solidarnosti sa zemljama koje su gubitnici eurointegracija, ponajprije s Grčkom i Italijom.

Ishod talijanskih izbora nanio je udarac i povjerenju u Europsku komisiju. Ona godinama propagira reforme i politiku štednje, ali nikome ne odgovara za posljedice svojih (pogrešnih) odluka. Posljedice snose nacionalne vlade i stranke, koje zbog poslušnosti Bruxellesu propadaju na izborima. Naime, europske institucije donose uniformirane mjere za 28 članica Unije, iako svaka članica živi u posebnim uvjetima. Ne mogu iste mjere vrijediti za bogatu Njemačku u koju se ljudi masovno useljavanju, za siromašnu Hrvatsku koju stanovništvo napušta, ili za Italiju koja ekonomski zaostaje. Britanija je zbog toga već odabrala vlastiti put, a čini se da u tome neće ostati osamljena.

Talijanski izbori neizravno su zadali i udarac premijeru Andreju Plenkoviću, koji je početkom veljače u Europskom parlamentu tražio »okupljanje suvereniteta na razini EU-a«, što znači slabljenje nacionalnih država i put u europsku federaciju. Taj Plenkovićev cilj pokazuje se kao fatamorgana, jer članice EU-a odabiru drugi put – preuzimanje veće odgovornosti za vlastitu zemlju. U Hrvatskoj, kako sada stoje stvari, taj drugi put nema tko odabrati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.