Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
20. siječnja 2019.
Iza pozornice Branka PODGORNIKA

kolumna Isparavanje vlasti iz EU-institucija

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2016. u 19:17 2016-07-08T19:17:51+02:00

Samo dva tjedna nakon odluke Velike Britanije o izlasku iz EU-a, Europska komisija je povukla neočekivan potez koji potvrđuje nastavak dezintegracije Unije, uz vraćanje vlasti iz EU-institucija u nacionalne države. Komisija je objavila da će o sudbini već dogovorenog Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma između Kanade i EU-a (CETA) posljednju riječ dobiti parlamenti država članica.

Vijest je iznenađujuća, jer je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker nedavno tvrdio da će za usvajanje CETA-e biti dovoljna odluka Europskog parlamenta. Ali Juncker se ovih dana našao pod žestokom paljbom na sastanku s europskim liderima, a od prvotne je namjere odustao uglavnom pod pritiskom Francuske i Njemačke. Protivnika CETA-e u članicama EU-a ima sve više. Mnoge se vlade boje da će zaobilaženje nacionalnih parlamenata ojačati euroskeptike, jer će potvrditi kako je Britanija u pravu kada Bruxelles optužuje da prisvaja ovlasti koje mu ne pripadaju – čime ograničava suverenost država članica, a time i njihovu demokraciju.

Očito, prevarili su se oni koji su tvrdili da će se EU, odlaskom Britanije, riješiti »remetilačkog faktora« koji je godinama kočio »učvršćivanje« Unije. Britanija je bila samo najglasnija protivnica pretvaranja EU-a u superdržavu, u federaciju, mimo demokratski izražene volje članica. Znakovit je razvoj događaja u Njemačkoj, velikoj zagovornici »sve tješnje« povezanosti Unije. Kad je njemački socijaldemokrat Martin Schultz, kao predsjednik Europskog parlamenta, nakon Brexita predložio (demokratsko) jačanje »europske vlade«, izazvao je buru u njemačkoj javnosti. Neki demokršćani čak su zatražili njegovu ostavku, s pitanjem tko ga je ovlastio za taj prijedlog.

Većina promatrača vjeruje da sporazum EU-a s Kanadom nikad neće stupiti na snagu. Vjeruju da narodi nikad neće prihvatiti ni Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP), odnosno sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om, kojeg Europska komisija mimo javnosti dogovara s Washingtonom. Građani, osobito u Francuskoj i Njemačkoj, zabrinuti su da će taj sporazum sniziti dosegnute europske standarde u zaštiti zaposlenih, hrane, okoliša. Što je najopasnije, TTIP bi u ime slobodnog tržišta – radi potpune slobode kretanja kapitala i robe – dodatno ograničio suverenost i demokraciju država, jer bi odlučivanje o egzistencijalnim pitanjima ljudi prenio iz parlamenata u velike kompanije i na kapital. TTIP predviđa i stvaranje nadnacionalnog arbitražnog suda, na kojem kompanije mogu tužiti države zbog narušavanja njihovih poslovnih interesa i profita. Tko će ljude i narode zaštititi od samovolje i diktature kapitala, nije jasno.

Čini se da je Europska komisija počela shvaćati kako više ne može narodima naguravati interese međunarodnog kapitala, s izgovorom da će poredak skrojen po mjeri banaka i kompanija stvoriti mir i blagostanje u Europi. Ljudima je puna kapa toga što se na njih osobno, na njihove sudbine i domovine gleda kao na sluge slobodnog tržišta. Pokazuje se da takav poredak dolijeva ulje na vatru, da povećava nesigurnost i strah judi, njihov otpor, pobune, nacionalizam i ekstremizam, a na kraju – nažalost – dezintegraciju EU-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka