Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Hrvatska i Kina u drugom pokušaju

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2017. u 19:59 2017-09-15T19:59:16+02:00

U prošlih osam godina kinesko-hrvatski odnosi su zamrli, ali u srijedu je predsjednica Republike ponudila Kinezima ulaganja u luke Rijeka, Ploče i Vukovar, u željeznicu prema Budimpešti i druge projekte. Vlada je također iskazala zanimanje za suradnju. Kao da je hrvatski državni vrh odjednom okrenuo ploču.

Jedna od najboljih vijesti za Hrvatsku dogodila se sredinom ovog tjedna, ali je široj javnosti promaknula. Kina i Hrvatska obnovile su napore za veću gospodarsku suradnju. Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primili su Jianzhua Menga, posebnog izaslanika kineskog predsjednika koji je posjetio našu zemlju.

Riječ je o novom pokušaju dviju država da osnaže veze, nakon što je tajnovito propao »posao stoljeća« koji su kineski i hrvatski državni vrh dogovorili 2009., uoči posjeta tadašnjeg kineskog predsjednika Zagrebu. Radilo se o ponudi Kine da uloži najmanje 10 milijardi dolara u riječku luku, željeznicu od Rijeke do Budimpešte, u otvaranje nekoliko industrijskih zona u Hrvatskoj, a razmatrala se i mogućnost da Kina preuzme otplatu hrvatskog javnog duga, o čemu je naš list pisao 15. srpnja. Bivši premijer Sanader je u lipnju 2009. preko noći odustao od tog posla, a potom je u nejasnim okolnostima podnio ostavku.

U prošlih osam godina kinesko-hrvatski odnosi su zamrli, ali u srijedu je predsjednica Republike ponudila Kinezima ulaganja u luke Rijeka, Ploče i Vukovar, u željeznicu prema Budimpešti i druge projekte. Vlada je također iskazala zanimanje za suradnju. Kao da je hrvatski državni vrh odjednom okrenuo ploču.

Međutim, na ishod tih obnovljenih napora za suradnju dviju zemalja ipak treba gledati s oprezom. Velike članice EU-a – a posebno Berlin koji je navodno zaustavio Peking i Zagreb u prvom pokušaju – protive se investicijama koje bi kineskom gospodarstvu otvorile južni ulaz u Europu. Velike članice vide EU kao vlastito dvorište u koje se Kina ne bi smjela petljati. Komentator kineskog Global Timesa prije deset dana ocijenio je da »Njemačka smatra europsko jedinstveno tržište... zabranjenim teritorijem i pretjerano bdije nad razvijanjem suradnje sa zemljama izvan Europe. Posebno je zabrinuta nad kineskom suradnjom sa 16 zemalja srednje i istočne Europe«, među kojima je i Hrvatska.

Ukratko, službeni Zagreb treba očekivati velike pritiske iz Berlina ili Bruxellesa kako bi se zaustavio novi hrvatsko-kineski pokušaj. Razlog za oprez su i političari u Hrvatskoj. Ni premijeri nakon Sanadera nisu ništa napravili da bi prihvatili goleme ponuđene kineske investicije. Kina će uskoro postati najveće gospodarsko središte u svijetu. Ona i dalje traži otvaranje prometnih koridora za ulazak njezine robe u Europu, s kojom želi dugoročno učvrstiti ekonomske veze putem projekta »Put svile«, s planiranim ulaganjima od 900 milijardi dolara. Hoće li hrvatski političari pokazati petlju i izdržati pritiske iz EU-a?

Nema sumnje da velike članice EU-a nameću malim državama interese svojih korporacija – ali to zaogrću u »interese cijele Unije«, pri čemu ekonomsku suradnju na međudržavnoj razini proglašavaju ideološki nepodobnom. Međutim, krajnje je vrijeme da i hrvatsko vodstvo na prvo mjesto stavi hrvatske nacionalne interese, jer naša zemlja ekonomski zaostaje, a mladi je masovno napuštaju. Sve je to test i za Vladu koja ističe da čini sve kako bi privukla ulaganja. Sada nam se opet nude na tanjuru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka