Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. veljače 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Duh je pušten iz boce

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2017. u 18:52 2017-01-27T18:52:52+01:00

U najbolju ruku, većina građana može reći da im nije gore, ali nije im ni bolje. Nevolja je u tome što vrhnje napretka pokupi najbogatija manjina u Hrvatskoj, pa ostalima gotovo ništa ne kapne. Isto se događa u Europi i SAD-u, gdje oko 90 posto rezultata gospodarskog rasta pokupi samo najbogatijih 1 posto stanovništva 

Puno je toga rečeno o Vladinim potezima u prvih sto dana, ali građanima je vjerojatno najvažnije ono što nije rečeno. Njih jako zanima kada će u Hrvatskoj punim zamahom krenuti gospodarstvo i zapošljavanje, kako bi se riješilo to egzistencijalno pitanje naroda i zaustavilo iseljavanje. Hrvatsku svakog tjedna napušta oko tisuću mladih ljudi, prema podacima Hrvatske gospodarske komore iznesenima uoči izbora.

Kad su završeni izbori, rasprava o tom egzistencijalnom pitanju gotovo je prestala, u Vladi i oporbi. Razvoj događaja opet je prepušten »nevidljivoj ruci« tržišta. Istina, Vlada je izvela poreznu reformu, koja će malo rasteretiti poduzetnike od troškova. Ali svaki ozbiljan ekonomist zna da se višegodišnji zastoj hrvatskoga gospodarstva ne može riješiti samo poreznom reformom. Teškog bolesnika ne može se izliječiti čajem od šipka.

Vlada se uzda ponajprije u nastavak gospodarskog rasta od oko 3 posto, postignutog prošle godine. Uzgred, znakovito je da dvogodišnji oporavak gospodarstva od krize nije bio rezultat ni porezne reforme, niti mjera proračunske štednje, nego veće potrošnje građana i turista. To rječito govori da hrvatske vlade, uključujući i Plenkovićevu, nisu raščistile osnovno pitanje: što to pokreće hrvatsko i svako drugo gospodarstvo, i kako ono uopće može izaći iz krize.

Kako god bilo, mnogi političari sada vjeruju kako će rast od 3 posto biti dovoljan rezultat da bi Vlada zaslužila prolaznu ocjenu. No, varaju se. Problem je što golema većina građana taj napredak ne osjeća. Broj zaposlenih u Hrvatskoj nastavlja stagnirati, a nezaposleni odlaze van. Umirovljenici ne osjećaju blagodati dvogodišnjeg gospodarskog oporavka, a neće ga puno osjetiti ni većina zaposlenih, unatoč smanjenju poreza na plaće. Poreze određuje država, ali visinu plaća određuju poslodavci.

U najbolju ruku, većina građana može reći da im nije gore, ali nije im ni bolje. Nevolja je u tome što vrhnje napretka pokupi najbogatija manjina u Hrvatskoj, pa ostalima gotovo ništa ne kapne. Isto se događa u Europi i SAD-u, gdje oko 90 posto rezultata gospodarskog rasta pokupi samo najbogatijih 1 posto stanovništva, kažu istraživači. Gospodarstvu treba najmanje 3 posto rasta godišnje da bi građani taj napredak osjetili kroz novo zapošljavanje, dodaju ekonomisti. Kako se nejednakosti produbljuju, tako i gospodarstvo mora rasti daleko većim stopama od 3 posto da bi većini stanovništva nešto kapnulo.

Usprkos tome što su znanstvenici i političari na Zapadu zaključili da je ekonomski sustav namješten za prohtjeve manjine i da većina od njega više nema koristi, u Hrvatskoj se o tom pitanju malo govori. Političari se prave kao da ne shvaćaju da ekonomski sustav u Hrvatskoj i na Zapadu posustaje i prestaje funkcionirati, te da su pobunjeni narodi zbog toga izabrali Brexit i Donalda Trumpa. Duh je pušten iz boce i više se ne može u nju vratiti. Stvar je u tome što vladajuće stranke i oporba u Hrvatskoj još nemaju opasnog političkog konkurenta koji bi ih probudio iz sna – kao njihove kolege u europskim zemljama. Dok se ne probude, ne treba očekivati nikakav preokret u Hrvatskoj, ni u zapošljavanju ljudi, niti u iseljavanju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka