Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
23. veljače 2019.
Kolumna Branka Podgornika

kolumna Državu treba vratiti narodu

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2016. u 22:33 2016-06-18T22:33:00+02:00

Kriza vlasti u Hrvatskoj jučer je ipak doživjela rasplet, nakon što se golema većina saborskih zastupnika zauzela za raspuštanje Sabora i za nove izbore. Formiranje nove vladajuće većine i vlade, koju je najavio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, nije uspjelo. To je posvjedočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, nakon rušenja vlade Tihomira Oreškovića. Predsjednica je učinila ono što golema većina zastupnika i građana od nje očekuje. Okončala je traženje novog mandatara te pozvala predsjednika Sabora da što prije na sjednicu stavi njegovo raspuštanje, kako bi se prijevremeni izbori mogli održati u rujnu.

Međutim, predsjednik HDZ-a i njegovi pristaše nisu priznali poraz. Nastavili su uvjeravati javnost da će spriječiti raspuštanje Sabora te većinu zastupnika do ponedjeljka nagovoriti na promjenu mišljenja, kako bi poduprli vladu na čelu sa Zdravkom Marićem. Karamarko i njegovi pristaše vjerojatno blefiraju. Ako misle ozbiljno, riskiraju da ih se optuži za zaplotnjačke igre koje su u sukobu s demokratskim sustavom, a koje se jučer u političkom kuloarima ocjenjivalo kao pokušaj državnog udara. Kako god bilo, vrh HDZ-a nije mogao okupiti obećanu vladajuću većinu, a nastavak krize vlasti i mrcvarenja Hrvatske presjekao je šef SDP-a Zoran Milanović, kao presudan faktor koji je osigurao saborsku većinu za prijevremene izbore.

Uskoro će početi nova predizborna kampanja, a preslagivanje iz Sabora preselit će se u HDZ. Ta stranka na čelu s Karamarkom nije mogla okupiti vladajuću većinu, a ne može dobiti ni nove izbore. Karamarko je zašao u slijepu ulicu, a na potezu su njegovi suparnici. Ima mišljenja da će prijevremeni izbori, budu li se održali u rujnu, ostaviti HDZ-u dovoljno vremena za demokratski izbor novog predsjednika i novog vodstva, čime bi ta stranka otklonila, ili smanjila, golemu političku štetu zbog Karamarka.

Iako je vlada na čelu s politički neiskusnim tehnokratom, koji je došao iz velike kompanije, u startu bila osuđena na neuspjeh, Orešković će nastaviti stolovati u Banskim dvorima kao premijer, možda i do kraja ove godine. Sve ovisi o tome koliko će vremena Hrvatskoj trebati za provedbu izbora i za oblikovanje nove vlasti. Oreškovićeva vlada nastavit će djelovati kao prijelazna, tehnička. Neće moći sama donositi važne odluke koje su u nadležnosti Sabora. U tom prijelaznom razdoblju, dok je Sabor raspušten, aktivirat će se predsjednica Republike. Ona treba osigurati normalno funkcioniranje države. Ustav omogućuje predsjednici da uz supotpis premijera donosi uredbe sa zakonskom snagom. Drugim riječima, predsjednica države trebala bi privremeno zamijeniti Sabor, dok se ne izabere novi.

Teško je reći hoće li rezultat novih izbora za Sabor omogućiti stabilnu vladajuću većinu, kako se ne bi ponovila žalosna epizoda s nesložnom vladom bez kormilara i bez kompasa, koja je pridonijela urušavanju demokratskih institucija i stvaranju bezvlašća u Hrvatskoj. Više se ne može dopustiti da osobni interesi članova vladajuće koalicije i interesi kompanija diktiraju odluke hrvatske Vlade. Ishod izbora puno ovisi o tome što će ponuditi SDP, HDZ i ostale stranke. Najbolje izglede imaju oni koji će hrvatsku državu, koja je postala plijen osobnih i poslovnih interesa, vratiti u službu hrvatskog naroda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!