Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
24. siječnja 2019.
KOMENTAR BRANKA PODGORNIKA

kolumna Brod kreće, kurs neizvjestan

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2016. u 22:08 2016-10-20T22:08:03+02:00

Hrvatska vlada mora voditi računa o tome da širom Europe i Amerike, zbog tog iščašenog pristupa, kapital naglo gubi moć i kontrolu nad procesima, osobito nakon pobune iskazane Brexitom

Premijer Andrej Plenković s pravom je upozorio da od njegove Vlade ne treba očekivati brze rezultate. Možda je time razočarao one koji vjeruju u nagle promjene. Iskustvo govori da poboljšanja ne dolaze brzo, osobito kad je riječ o gospodarstvu i zapošljavanju – onome što ljude najviše zanima.

Dobro je što je Vlada u svom programu kao glavne ciljeve istaknula stabilan rast gospodarstva, otvaranje radnih mjesta i jačanje društvene solidarnosti. To je jedini put kojim se može poboljšati život građana i ublažiti iseljavanje mladih iz zemlje. Međutim, pažljivijim čitanjem programa vidi se da Vlada te ciljeve želi postići mjerama koje ni dosad nisu davale rezultate. Naime, glavni neposredni ciljevi Vlade ostali su fiskalna konsolidacija i smanjivanje troškova poslovnom sektoru putem porezne reforme. Vlada želi i reformu tržišta rada, koja smanjuje sigurnost zaposlenih, što bi pridonijelo poboljšanju poslovne klime u zemlji.

To je jednostrani pristup gospodarstvu i društvu, po kojem se političari trebaju staviti isključivo u službu biznisa. Navodno, političari trebaju ući u kožu poslovnih ljudi, državu prilagoditi njihovim željama i prepustiti se dirigentskoj palici tržišta. Kad im ispune njihove želje, investitori će navodno pohrliti u Hrvatsku i masovno otvarati radna mjesta. Taj neoliberalni pristup, koji je proteklih desetljeća sva gospodarstva i sve narode stavio u službu (međunarodnog) kapitala, došao je u krizu ne samo u Hrvatskoj, nego u EU-u i Americi.

Zato su se pojavili Donald Trump, Bernie Sanders, »neliberalne demokracije« u Poljskoj i Mađarskoj, a ojačali su pokreti Marine le Pen, Siriza, Podemos, Pet zvjezdica i brojni drugi. Iako se hrvatske vlade trude udovoljiti investitorima, ulaganja u proizvodnju i radna mjesta sustavno padaju već barem osam godina. Tako je u cijelome svijetu. Profiti su rasli, ali gospodarstvo tone, socijalne razlike se povećavaju i revolt naroda izlazi na površinu.

Hrvatska vlada mora voditi računa o tome da širom Europe i Amerike, zbog tog iščašenog pristupa, kapital naglo gubi moć i kontrolu nad procesima, osobito nakon pobune iskazane Brexitom. Narodi stupaju na scenu i traže da se njihova gospodarstva i države urede po mjeri svih građana, a ne samo u korist privilegirane manjine – da parafraziramo britansku premijerku Theresu May.

Drugim riječima, nema jamstava za više investicija i radnih mjesta s pristupom koji je Plenkovićeva vlada preuzela od Europske komisije. Budući da taj pristup izaziva gospodarske i socijalne nevolje u svim članicama EU-a te dezintegraciju Unije, preobrazba politike i političara postaje imperativ. Pod pritiskom globalizacije, morat će se reafirmirati politika u korist naroda. Zajedničku europsku kuću trebat će preurediti po mjeri svih, a ne samo velikog biznisa.

Plenkovićeva se Vlada otiskuje na put i treba joj poželjeti sreću. Zbog bura i nevera koje ga čekaju, Plenkovićev brod ima posve neizvjestan kurs. Povoljna je okolnost to što je Vlada krenula sa širokom potporom u parlamentu i narodu, koji bi morao ostati njezin najpouzdaniji oslonac i kormilar. Naime, kada Vlada dođe u škripac, savjeti iz Bruxellesa i poslovnog sektora neće joj puno pomoći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka