Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 3
Sutra: 7° 7° 3
20. veljače 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Brod bez kormilara

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2017. u 22:28 2017-02-10T22:28:00+01:00

Zbog zakuhavanja stanja u Uniji, bilo bi logično da dužnosnici Vlade, oporbe i Hrvatske narodne banke prestanu sijati iluzije o tome da će Hrvatska prihvatiti euro, ili učvršćivati Uniju koja se rastače pred našim očima, neovisno o hrvatskim željama.

Ako na skorim izborima u Nizozemskoj i Francuskoj pobijede Geert Wilders i Marine Le Pen, kaos će zahvatiti gospodarstvo ne samo u Njemačkoj, nego u cijeloj Europi – dao je do znanja njemački FAZ u članku objavljenom u srijedu. Naime, stranke tih dvoje političkih vođa traže iste stvari – da njihove zemlje odbace euro i da organiziraju referendum o izlasku Nizozemske i Francuske iz Europske unije. FAZ je s razlogom duboko zabrinut, jer njegovi njemački sugovornici predviđaju mogući kraj eura i EU-a. U tome nisu osamljeni. Suradnici predsjednika SAD-a Donalda Trumpa javno predviđaju raspad EU-a, smatrajući da se Unija ne može održati u sadašnjem obliku. Broj onih koji traže učvršćivanje Unije – poput mnogih njemačkih političara, presjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i dužnosnika europskih institucija koje nemaju izborne baze – sve je manji. A onih koji traže preuređenje odnosa u Uniji kako bi ojačala suverenost država članica, sve je više.

Svijet su lani zahvatile povijesne promjene, pod pritiskom pobunjenih birača, a nakon Brexita i dolaska Trumpa preslaguju se odnosi u među državama i unutar njih. Američko Nacionalno obavještajno vijeće (NIC) u siječnju je javno ocijenilo da je u svijetu »došao kraj američkoj dominaciji nakon Hladnog rata«. Preslagivat će se odnosi u institucijama stvorenima nakon Drugog svjetskog rata, kao i odnosi među velikim silama, nakon što je Kina postala najveći dobitnik ere globalizacije iz posljednja tri desetljeća. Trump sada želi položaj Kine oslabiti tako da Moskvu udalji od Pekinga, želeći Rusiju više vezati uz Zapad. Ta preslagivanja će se odraziti i na EU, kao i na Hrvatsku. Činjenica jest da SAD, koji je nakon 1945. bio glavni zagovornik stvaranja europskih integracija, danas gubi zanimanje za očuvanje Unije iz Maastrichta, jer ona se drma pod pritiskom istog narodnog nezadovoljstva koje je u Americi već dovelo Trumpa na vlast, a u Britaniji do Brexita. Euroatlantske integracije slabe, a članicama EU-a otvaraju se vrata za jačanje euroazijske suradnje, s Rusijom i Kinom.

Zbog zakuhavanja stanja u Uniji, bilo bi logično da dužnosnici Vlade, oporbe i Hrvatske narodne banke prestanu sijati iluzije o tome da će Hrvatska prihvatiti euro, ili učvršćivati Uniju koja se rastače pred našim očima, neovisno o hrvatskim željama. Logičnije je da naprave »plan B«, kakvog je između redaka počela nuditi predsjednica Republike u nedavnim ekonomskim preporukama. I za političare SDP-a bilo bi korisnije da prestanu zanovijetati pitanjima je li njihov šef trebao razgovarati u Uredu predsjednice, ili nije, već da se napokon pozabave egzistencijalnim izazovima vlastita naroda.

Dok bura polako zahvaća cijelu Europu, biskup iz Gradišća u Austriji, Egidije Živković, nedavno je na misi u Dubrovniku usporedio Hrvatsku s brodom na kojem »narod uzalud vesla«, jer »političari na kormilu spavaju«. Pozvao je političare neka se probude i preuzmu kormilo, a svetog Vlaha je zazvao da brod, koji je krenuo ukrivo, spasi od potopa. No, taj biskupov vapaj – iako je »pogodio u sridu« i dobio pljesak vjernika – većina je medija prešutjela, a političari se na njega oglušuju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka