Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
26. ožujka 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Britanci nisu pogriješili

reuters
reuters
Autor:
Objavljeno: 31. ožujak 2017. u 17:41 2017-03-31T17:41:47+02:00

Britaniji je lakše razvesti se od EU-a nego većini članica. Nije ušla u eurozonu i nije se tako čvrsto povezala s ostalima. Britanski ekonomist Wynne Godley još je 1992. upozorio, a slično je mislila i britanska elita, da se ta država ne smije odreći funte jer je »izdavanje vlastita novca ključni element nacionalne neovisnosti«. 

Ujedinjena Kraljevina je pokrenula postupak izlaska iz EU-a, što bi trebalo presložiti njihove odnose i uroditi onim stupnjem povezanosti koji najbolje odgovara objema stranama. Nitko pouzdano ne zna kako će to završiti. Brexit je stoga popraćen pomiješanim osjećajima u Britaniji i na kontinentu, jer označava dezintegraciju današnje Unije i početak njezina preuređivanja.

Čelnici ostalih zemalja istodobno se zaklinju u jedinstvo, iako i njih iza ugla vrebaju problemi koji se mogu pokazati izazovnijima od britanskih. Razlozi koji su doveli do Brexita – a osnovni je to što zemlja više nije mogla učinkovito upravljati sama sobom i u korist cijelog naroda – tinjaju i u ostalim članicama EU-a, samo se drže ispod tepiha.

Britaniji je lakše razvesti se od EU-a nego većini članica. Nije ušla u eurozonu i nije se tako čvrsto povezala s ostalima. Britanski ekonomist Wynne Godley još je 1992. upozorio, a slično je mislila i britanska elita, da se ta država ne smije odreći funte jer je »izdavanje vlastita novca ključni element nacionalne neovisnosti«. Bez nacionalne valute države se pretvaraju u »regije ili kolonije« te gube sposobnost za poticanje gospodarstva i zapošljavanja. Ako gube iz ruku instrumente makroekonomske politike, državama će – slično kao regijama – preostati samo sitne stvari, »malo više obrazovanja ovdje, malo manje infrastrukture tamo«, iako će im EU možda dopustiti da imaju »valovite krastavce«, pisao je Godley. U vizionarskim tekstovima prognozirao je da će eurozona završiti u velikim ekonomskim neravnotežama, deficitima i sukobima, što se dva desetljeća kasnije i ostvarilo.

Ukratko, Europa je sporazumom iz Maastrichta 1992. otišla predaleko u integraciji. Uvođenje eura je izbacilo iz ravnoteže većinu zemalja. Nad katastrofom u Grčkoj zatvaraju se oči, a zemlju se pušta da propada. Italija, prema MMF-u, danas ima manji BDP po stanovniku nego kad je prihvatila euro. I u Hrvatskoj se sustavno prikrivaju loše strane eura kojih ima sve više, a ističu se samo dobre strane kojih ima sve manje.

Drugim riječima, dok su Rimski ugovori iz 1957. tražili od članica Europske ekonomske zajednice da brinu o punoj zaposlenosti stanovništva i vlastitim ekonomskim ravnotežama, Maastricht im je oduzeo tu mogućnost, jer im je postavio »više ciljeve« – monetarnu uniju i potpuno slobodno tržište. Države su stoga izgubile brojne ovlasti, postale su svojevrsni invalidi, pa ne mogu bitnije popraviti vlastito gospodarsko stanje.

Iako Britanija nije sebi tako vezala ruke i zadržala je funtu, ipak joj je smetalo to što više ne može kontrolirati vlastite granice, državni proračun ili vlastito zakonodavstvo. Stoga ne treba misliti da je Britanija pogriješila jer izlaskom iz previše krutog EU-a nastoji sebi proširiti manevarski prostor za djelovanje u gospodarstvu i u međunarodnim odnosima. Možda griješe oni koji ne vide što se u svijetu događa. Možda će taj povijesni šok uroditi preuređenjem Unije, tako da se državama vrate neki nužni, izgubljeni elementi nacionalne suverenosti. Zajedništvo naroda u Europi nije moguće ako se narodima vežu ruke i oduzme im se mogućnost da brinu sami o sebi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka