Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.

kolumna BRANKO PODGORNIK Zagovaraju integracije, a potiču nove podjele

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2019. u 19:59 2019-01-24T19:59:12+01:00

Cijelo poslijeratno razdoblje u Europi bilo je obilježeno francusko-njemačkom suradnjom, koja je smatrana glavnim zamašnjakom europskih integracija. Osovina Pariz-Berlin, istina, nikad nije funkcionirala idealno, ali danas, kada je Europska unija u krizi, nove njemačko-francuske inicijative postižu suprotne učinke od očekivanih. One izazivaju nove podjele u Europi, što je potvrdio i sporazum u Aachenu, koji su u utorak potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Macron i Merkel žele tim sporazumom dati novi zamah suradnji dviju zemalja. Sklopljen je po uzoru na povijesni francusko-njemački sporazum koji su potpisali Charles de Gaulle i Konrad Adenauer tijekom 1963., kada Velika Britanija nije bila u EU-u i kada se Unija nije rastakala pod naletom populističkih stranaka. Pariz i Berlin sada su se zauzeli za jačanje ekonomske integracije dviju zemalja, za stalno usklađivanje stavova o vanjskoj politici i sigurnosti, kao i za stvaranje europske vojske.
Na sporazum iz Aachena treba gledati ponajprije u sklopu ambicioznog programa Macrona, koji je na početku mandata obećao jačanje europskih integracija u smjeru »suvereniteta Europe«. Podrška Berlina Marconovu projektu vrlo je mlaka, uglavnom formalna, jer je politički položaj Angele Merkel jako oslabio kod kuće i u Europi. Uostalom, i Macronov autoritet potkopan je prosvjedima »žutih prsluka«.

Rezultatima sastanka u Aachenu gotovo nitko u Europi nije zadovoljan. Zagovornici »tješnje suradnje« dviju zemalja smatraju da je dvoje lidera napravilo premalo. Oni samo ponavljaju ono što se govori već desetljećima, uz »puno simbolike i malo sadržaja«, ocjenjuju analitičari i mediji. Mnogi vjeruju da će cijela priča iz Aachena izblijediti kada Macron i Merkel jednog dana odu s vlasti, ako ne i prije.

Naime, Macronovi prijedlozi za jačanje eurointegracija već su doživjeli težak udarac, jer je njegov napor za stvaranje posebnog proračuna eurozone naišao na žestoki otpor desetak sjevernih članica EU-a na čelu s Nizozemskom, koje uporno blokiraju dodatno izdvajanja novca za solidarnost najbogatijih članica s manje bogatima. Pitanje je neće li se i europska vojska – što je Macronova ideja, koju je Merkel podržala – pokazati nerealnom i izazvati nove podjele. Iako su Pariz i Berlin naglasili da će europska vojska djelovati u okviru NATO-a, ideja je naišla na rezerviranost u Europskoj komisiji i u vodstvu NATO-a, a posebno je razljutila američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je smatra uvredljivom za SAD. Ideja nije prihvatljiva ni za Poljsku, koja ne vidi ništa zajedničko s težnjom Francuske da nastavi vojno intervenirati u Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku.

Nije trebalo dugo čekati da bi Macronov i Merkeličin sporazum doživio kritike i iz europskih tijela, zabrinutih za jedinstvo Unije zbog soliranja najvećih zemalja. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk (iz Poljske) prigovorio je Francuskoj i Njemačkoj da »trebaju služiti cijeloj Europi« i dokazati kako njihov sporazum »nije alternativa suradnji cijele Europe«. Daleko žešći odgovor Macron i Merkel dobili su od talijanskog zamjenika premijera Mattea Salvinija, vođe Lige, koji smatra »da je vrijeme za suprotstavljanje francusko-njemačkoj osovini stvaranjem talijansko-poljske osovine«. To je dodatno pogoršalo odnose Pariza i Rima.
Sporazum iz Aachena pojavio se u trenutku kada su europske integracije zastale, a stvari više ne mogu ostati po starom. Jedna je mogućnost unapređivanje integracija radi stvaranja federacije, koju zagovornici izbjegavaju izravno spomenuti. Oprezno je nazivaju »sve tješnjom« ili »suverenom« Unijom, ne želeći se zamjeriti narodima, jer znaju da oni nisu za europsku superdržavu, već za Uniju »suverenih naroda«. Druga je mogućnost da ostane status quo, ali to je neodrživo. Treća i najrealnija mogućnost je jačanje autonomije država-članica u ekonomskom i političkom pogledu. To na svoj način potvrđuje i sve veće soliranje Francuske i Njemačke, kao i njihov sporazum u Aachenu. Iako Macron i Merkel zagovaraju snažniju integraciju dviju zemalja, kao i Unije, oni istodobno potiču nove razdore te ohrabruju ostale članice da revitaliziraju vlastite nacionalne interese.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.