Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4
Sutra: 5° 5° 4
19. siječnja 2019.
Komentar Branka Podgornika

kolumna Amerika ostaje ovdje

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. kolovoz 2017. u 19:56 2017-08-03T19:56:02+02:00

Teško je provoditi zajedničku politiku Unije, ako takve politike ima sve manje. Hrvatskoj ne preostaje drugo nego reafirmirati vlastitu nacionalnu politiku, kao što to čine i druge države. Rastakanje Unije i novi vjetrovi iz Washingtona ne ostavljaju drugu mogućnost

Oni koji su mislili da će SAD na čelu s Donaldom Trumpom svijetu okrenuti leđa, pogriješili su. Dolazak američkog potpredsjednika Mikea Pencea u Crnu Goru te jučerašnji sastanak članica Američko-jadranske povelje pokazali su da će SAD ojačati nazočnost na Balkanu i da to područje neće prepustiti utjecaju Rusije.

Štoviše, otkako se Crna Gora učlanila u NATO, ta je organizacija na čelu sa SAD-om postigla dodatnu stratešku prednost. Sada kontrolira cijelu obalu Jadranskog mora i sjeverni Mediteran.

Pence je zemlje zapadnog Balkana pozvao na jače povezivanje sa SAD-om i »europskom zajednicom«. Prije dolaska u Podgoricu, Pence je posjetio Estoniju i Gruziju. I njima je obećao da će ih SAD i NATO braniti od eventualnih ruskih napada.

Sve se to događa u trenutku kada je američka vanjska politika u tranziciji: kroz nju se prelamaju interesi onih koji žele nastaviti zaoštravanje odnosa s Rusijom i nametati rješenja cijelome svijetu, te onih koji su, poput Trumpa, skloniji dogovaranju velikih sila i promicanju interesa američkoga gospodarstva. Čini se da je prevladao nekakav kompromis, pa Washington sada Rusiji nameće dodatne sankcije, a istodobno saveznicima prodaje američko oružje i energiju. Kažu da to nije čudno, jer predsjednika Trumpa podupiru američki vojno-industrijski sektor i energetski lobi.

Istodobno, preuređuju se i odnosi u Europskoj uniji, koja se nakon Brexita ubrzano rastače. Produbljuju se i razmirice između Washingtona i Berlina, koji je od Europske komisije čak zatražio uvođenje svojevrsnih sankcija EU-a protiv SAD-a, jer američke sankcije protiv Rusije sve više pogađaju njemačke ekonomske interese. Nema sumnje da SAD već dulje vrijeme želi oslabiti Njemačku koja usporedo s odlaskom Britanije iz EU-a preuzima dominantnu ulogu u Uniji, a putem europskih institucija svoju volju sve češće nameće ostalim državama. Osobito ugroženima osjećaju se srednjoeuropske zemlje poput Poljske i Mađarske, koje su se nedavno okupile u Varšavi na sastanku Inicijative triju mora, uz potporu Trumpa. One se žele zaštititi ne samo od Rusije, već i od Njemačke koja pokreće akcije za discipliniranje neposlušnih članica EU-a.

Jučerašnji skup u Podgorici svojevrstan je nastavak inicijative iz Varšave, koja se sada širi dublje na Balkan. 

 
Dok se EU preuređuje i dok se srednja Europa i Balkan nalaze u škarama između naraslih ruskih i njemačkih apetita, snažnija američka nazočnost na tom području svakako je za pozdraviti. Novi vjetrovi iz Washingtona osjećaju se u Hrvatskoj kroz politiku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, dok  je premijer Andrej Plenković zaokupljen ponajprije provođenjem stajališta EU-a. No, nevolja je što institucije EU-a, kako rekosmo, sve više postaju sredstvo Berlina.

To osjeća i Hrvatska dok joj Berlin nameće provođenje odluke kompromitiranog Arbitražnog suda o razgraničenju na moru sa Slovenijom. Teško je provoditi zajedničku politiku Unije, ako takve politike ima sve manje. Hrvatskoj ne preostaje drugo nego reafirmirati vlastitu nacionalnu politiku, kao što to čine i druge države. Rastakanje Unije i novi vjetrovi iz Washingtona ne ostavljaju drugu mogućnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka