Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Komentar Branka Podgornika

kolumna Agrokoru se može pomoći, građanima ne može

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2017. u 11:07 2017-07-01T11:07:00+02:00

Ostatak duga – najmanje 32 milijarde kuna – čine lihvarske zatezne kamate i različiti troškovi, kojima su vjerovnici zakonski zaštićeni. Taj najveći dio duga, koji raste astronomskom brzinom, posljedica je činjenice da je država ozakonila lihvarenje, upozoravaju stručnjaci. One koji dug ne mogu odmah vratiti, država kažnjava tako da im zadaje uvjete po kojima dug nikad neće moći vratiti.

Za jalovu domaću politiku koja se stalno vrti u krugu, pravo je osvježenje to što je predsjednica Republike iskoristila svoj autoritet, koji je dobila izravno od naroda, da bi pokrenula rješavanje nevolja koje pogađaju gotovo svakog četvrtog Hrvata. Kolinda Grabar Kitarović, naime, prekjučer je ponovno zatražila od Vlade da žurno riješi problem oko 330 tisuća prezaduženih građana. Njihovi su dugovi skočili na 42 milijarde kuna, ne mogu ih vraćati, pa su im blokirani računi.

Iako predsjednica Republike formalno ne može diktirati Banskim dvorima što trebaju činiti, njezin apel bit će još jedan test za hrvatsku Vladu – pred očima cijele javnosti. Vlada će vrlo skoro morati pokazati što joj je važnije: očuvati razuzdane interese vjerovnika, među kojima se ističu banke, ili pomoći dužnicima kojih ima gotovo milijun, ako se pribroje članovi njihovih obitelji.

Gotovo četvrtina Hrvatske živi u neprekidnom strahu od ovrha banaka i ne može normalno živjeti. Državne institucije već godinama sjede skrštenih ruku, iako je svakome jasno – a vjerojatno i bankama – da dužnici nikada neće moći vratiti dugove, barem ne u cijelosti.

Ono što je najviše zaprepastilo predsjednicu, a vjerojatno i dobar dio javnosti, činjenica je da glavnica duga naših građana nije veća od osam milijardi kuna. Ostatak duga – najmanje 32 milijarde kuna – čine lihvarske zatezne kamate i različiti troškovi, kojima su vjerovnici zakonski zaštićeni. Taj najveći dio duga, koji raste astronomskom brzinom, posljedica je činjenice da je država ozakonila lihvarenje, upozoravaju stručnjaci. One koji dug ne mogu odmah vratiti, država kažnjava tako da im zadaje uvjete po kojima dug nikad neće moći vratiti.

Istina, Vlada je najavila promjenu Ovršnog zakona i predvidjela da vjerovnici neće moći dužniku oduzeti stan u kojem živi, ako mu je to jedina nekretnina. Ako do toga ipak dođe, država će dužniku privremeno osigurati zamjenski stan, prema izjavi ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Povećat će se i udio plaće koji dužniku mora ostati za život, a koji ne smije pasti pod ovrhu.

Međutim, predsjednicu ta mala poboljšanja očito ne zadovoljavaju, pa od Vlade traži daleko više poteza u korist nezaštićenih dužnika. Mali koraci zasigurno neće zadovoljiti ni dužnike. Stručnjaci smatraju da bi vlasti trebale potaknuti vjerovnike na otpisivanje dugova, barem djelomično. Naime, banke te dugove ionako prodaju kućama koje se bave njihovom naplatom, i to po daleko nižoj cijeni. Sama država, na koju se odnosi 12 posto od 42 milijarde kuna dugova građana, također bi mogla nešto od toga otpisati.

Vlada jednostavno nema izgovora za odgađanje rješenja za prezadužene građane. Cijeloj je hrvatskoj javnosti očito da Vlada i banke gledaju velikim dužnicima kroz prste, a one najslabije u društvu, obične građane, dodatno kažnjavaju. Posrnuli Todorićev Agrokor također duguje više od 42 milijarde kuna, ali je Vlada hitno donijela mjere za moratorij na njegove dugove, a predlaže i njihovo rješavanje. Građani su zadnja rupa na svirali.

To što dugovi uz lihvarske kamate onemogućuju normalan život cijelim obiteljima i što mnoge mlade ljude prisiljavaju na traženje posla u Njemačkoj i na iseljavanje, Vladi je sporedna stvar. Zaustavljanje iseljavanja, zapošljavanje i bolji život građana, bili su najvažniji prije izbora. Nakon izbora, očito, Vladi je najvažnije ugađati prohtjevima velikih banaka i kompanija, a neke njihove lobiste postavljati i za ministre.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka