Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Balkanski ambasador Zlatka Dizdarevića

kolumna Prepun rep bosanskog mačka

Prepun rep bosanskog mačka
Prepun rep bosanskog mačka
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2016. u 13:44 2016-10-30T13:44:56+01:00

Mrkva je mačku još uvijek slađa. Uostalom, i šef Misije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, satra se minulih dana da dokaže kako je sve ono što se dešavalo i dešava u Stocu i Srebrenici prije svega rezultat tolerancije i želje da se tenzije smire

Onaj mačak kojem treba okačiti o rep sve prijetnje međunarodne zajednice i Bošnjaka upućivane Dodiku i njegovoj Republici Srpskoj, na golemim je mukama. Za rep mu je već toliko toga okačeno da valja uskoro tražiti novog mačka. U ovome će očigledno pomagati i sama međunarodna zajednica jer im on silno treba. Dodik im fino kazao šta da rade, a oni kao da doista ne znaju šta bi drugo sa svojim silnim prijetnjama njemu i njegovima. Dotle je, eto, došlo.

Nova farsa, nakon već pomalo zaboravljenog referenduma, pa onda banjalučkog skupštinskog ozakonjenja izglasanog Dana RS-a (nezakonitog prema odluci Ustavnog suda BiH) koji je formalno bio predmet tog referenduma, zove se svečana dodjela »povelja«, nekima od presuđenih ratnih zločinaca za sve ono što su u životu učinili za prvu, neustavnu Republiku Srpsku. I nakon toga. Priznanja su uručena u povodu 25 godina postojanja te »Republike«, dakle ne one Daytonske, već one ustanovljene 24. oktobra 1991. godine. Tačno sedmicu prije nego što će Radovan Karadžić, glasno i javno zaprijetiti u Parlamentu RBiH: »...Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao, a Muslimanski narod možda u nestanak...« Bilo je što je bilo, posebno što se odvođenja i pakla tiče. No, to je dobro poznata priča koja je dobila svoj djelomični epilog u Den Haagu, na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju.

Minulog 24. oktobra, na svečanoj sjednici sadašnje Skupštine RS, dakle entiteta iz sastava Bosne i Hercegovine, priznanjima su okićeni i Radovan Karadžić, spriječen da lično primi povelju. U zatvoru je u Den Haagu. Bio je prvi predsjednik »one« Republike Srpske, a prvostepenom odlukom Tribunala za ratne zločine, uključujući i genocid, osuđen je na 40 godina zatvora. Zato je bio prisutan Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik skupštine ondašnje »Republike«. Osuđen je na 20 godina zatvora, odležao dvije trećine kazne, 13 godina. Biljana Plavšić, prva potpredsjednica Karadžiću onda nagodila se s Tribunalom pa joj je oprošteno sedam tačaka optužnice, uključujući i dvije za genocid. Dobila je jedanaest godina, a odležala sedam. Prof.dr. Nikola Koljević, poznati šekspirolog tako je nekako i završio

Također potpredsjednik Karadžićev, nije dočekao zatvor, ubio se nakon rata, 1997. godine, na Palama. U jednom feljtonu je kasnije napisano, »pucao je sebi u glavu iz damskog pištolja.«

Cijela priča s priznanjima ratnim zločincima, uz mnoge druge, dešavala se u vrijeme kada su »mačku o rep« već okačene, po Dodikovom glasnom naputku, sve one prijetnje, zabrane, kobajagi zgražavanja itd. međunarodne zajednice i domaćih naivaca, izrečene evo samo mjesec dana od referenduma. O tome je već dosta napisano, kazano i zaboravljeno. Ono što, međutim, uporno zvoni i ne može se potisnuti jeste i nehotice obnavljana zagonetka: Šta doista hoće ovdje u Bosni i Hercegovini, nakon svega, ta sada već pomalo takozvana Evropska Unija. Zajednica čega, kojih vrijednosti, koja još povrh svih najcrnjih oportunizama i samozavaravanja (blago kazano), dodatno ponavlja kako Bosna i Hercegovina pokazuje impresivne rezultate na putu prema »njoj«, to jest Uniji. Uključujući valjda evo i javna priznanja koja za »sve što su učinili u svom radu« dobijaju slavodobitno i – na međunarodnom sudu presuđeni – ratni zločinci !

Jednostavno i prirodno pitanje glasi: Što im to treba ? Sve ono što je bilo elementarno vaspitanje i obrazovanje u mojoj generaciji ne dozvoljava mi da povjerujem da to rade namjerno. Iz bilo kojih razloga, da ne ulazimo u to kojih. A ako nije namjerno, naredno pitanje je, kako je moguće da takva »Unija« nema volje, mehanizama i mudrosti da barem u samoodbrani toj groteski stane na put. Ili oni doista misle da blago protokolarni »protesti« koje pišu tako da se niko ne nasekira, i nikom interesantne i smiješne izjave o »neprihvatljivoj praksi« (odlikovanje ratnih zločinaca) ostaju samo za »mačku o rep«. Pri čemu se ta operacija kačenja mačku za rep organizira uz urnebesno veselje, pijanke i cajke onih na koje se sve odnosi pa se sa mačorima još dodatno zabavljaju.

Zamislite, nakon svega, kakvu salvu zafrkancije na račun »međunarodne zajednice« u BiH izaziva danas kobajagi opasna izjava Visokog predstavnika te »zajednice« koji odlučno, a opet bi se reklo i pomalo tužno i razočarano, ustvrdi kako je »neprihvatljiva praksa (dakle on zna da je to već »praksa«) u modernom i civiliziranom svijetu glorifikacija ratnih zločina«!!! Ili: »...vlasti u RS su propustile priliku da RS predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane...« Može li iko ko ima imalo veze sa životom ovdje doista povjerovati da Visoki predstavnik, stanovnik BiH godinama, neposredno nakon rata čak i ambasador svoje zemlje u Sarajevu, vjeruje da je ovdje riječ o propuštenoj prilici kako bi se učinilo dobro. A ne da je riječ, sasvim suprotno, o iskorištenoj prilici što je onaj mačak blizu pa se oblizuje novom poslasticom iz zajedničke kuhinje Dodika i međunarodne zajednice koja će mu, sa velikim merakom, biti okačena o rep.

No, na stranu gorke šale. Svaka poštena analiza stanja ovdje pokazat će da je za demagoške intervencije u korist državotvornog oživljavanja BiH prilično kasno. Logika velikih je jasna i stara koliko i oni. »Veliki svijet«. Primjera je mnogo. U najnovijem zbirnom slučaju – referendum plus povelje ratnim zločincima plus sutra novi referendum o kojem Dodik za AFP kaže da »intenzivno razmišlja« – on je pobjednik. Jer je saldo svih ovih poslastica za mačka njegova silno ojačana uloga u BiH. Ne samo u RS-u, jer javne i tajne saveznike različitih konstitutivnih imena ima i u Federaciji pored RS-a. Za mudrace u EU i one preko okeana, on je najjači i njegovo destabiliziranje bila bi »katastrofa za BiH«. Možda opet i rat ! Ista ta logika, naravno zasnovana na ignoranciji spram čivijaškog populističkog mentaliteta na Balkanu, vladala je u svijetu i u slučaju pominjanja adekvatnog suprotstavljanja Miloševiću, pa Karadžiću, pa Mladiću, pa donekle i Krajišniku i sličnima. I šta je bilo kada je bilo – Ništa !

Smisao cijele priče je u nekoliko činjenica. Bosna i Hercegovina je mala za veliki svijet i njihovu zajednicu. Mala je i istina o njoj i mala je potreba za sekiraciju povodom nepravde u njoj. Brzo se zaboravlja ono što je rečeno pa neučinjeno, ono što je bio zakon pa više ne važi, ono što je danas princip, a sutra šprdnja. Uz to, ne treba tamo sekirati one koji su manje mali od onih što su puno mali. Manje mali su uvijek važniji partner. Jeste, šapće se da stvar pomno prate i Rusi i mudžahedini (Bad guys), ali sve to nije još razlog da se talasa štapom. Mrkva je mačku još uvijek slađa. Uostalom, i šef Misije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, suptilni i lijepo odgojeni Skandinavac, satra se minulih dana da dokaže kako je sve ono što se dešavalo i dešava u Stocu i Srebrenici prije svega rezultat tolerancije i želje političara u zemlji, i posebno u susjedstvu, da se tenzije smire, a ne, ne daj bože, ojačaju. Doduše, oglašavaju se i neki drugi, mudri, ali to su oni što više nisu "in charge". Poput Erharda Buseka, nekadašnjeg koordinatora Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu. On tvrdi da će svi novi nestašluci činjenja lokalaca i nečinjenja stranaca u BiH »bitno smanjiti unutrašnju stabilnost zemlje« ali, Busek ide i značajan korak dalje: »...ovo sve nije odraz povećanja utjecaja Rusa već besmislenog ponašanja pojedinih političara u cijelom regionu...«

Životinje u Bosni po prirodi su izdržljive i trpeljive. I mačori će, tako, neko vrijeme podnositi na repu puno toga što nisu zaslužili. Ali šta kada više ne budu mogli, ili htjeli sve to da nose umjesto onih koji su to dužni da preuzimaju na sebe. Pa odu svojim putem.

Eto onda miševa da kolo vode.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka